ΗΠΑ

Τρίβουν τα χέρια τους οι Ρώσοι-Παγιδεύτηκε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»... Η πρόσφατη δήλωση αυτή του νέου Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

και η προβολή που έλαβε από το Φανάρι, θα μπορούσε να ήταν μια απλή είδηση επιβεβαίωσης των πολύ στενών σχέσεων των δύο πλευρών υπό άλλες σνυθήκες. Όμως στην παρούσα φάση ενδέχεται να είναι κάτι παραπάνω... Ίσως μια κραυγή βοηθείας! Γιατί; Μα επειδή τα πράγματα για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ δεν πάνε καλά στην Ουκρανία και το θρησκευτικό αντικλείδι με την νέα εκκλησία μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες!

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που το τελευταίο διάστημα έχουν απλώσει τα χαρτιά τους σχετικά με το γιατί απέτυχε η πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Το αμερικανικό περιοδικό “The National Interest” δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο " Joe Biden and the Ukrainian Challenge ". Το“The National Interest” είναι ένα αμερικανικό διμηνιαίο συντηρητικό περιοδικό διεθνών υποθέσεων που εκδόθηκε από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Jacob Heilbrunn και δημοσιεύθηκε από το “Κέντρο Εθνικού Ενδιαφέροντος”, ένα think tank δημόσιας πολιτικής με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεn όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει ξαναγράψει συγκεντρώνει γύρω του όλην την παλιοπαρέα του ουκρανικού ζητήματος.

Στο άρθρο, λοιπόν, του The National Interest” ο πολιτικός παρατηρητής Νικολάι Πέτρο αναλύει τα ουκρανικά δεδομένα σε σχέση και με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Η δημοσίευση γράφει ότι ο Zelensky επαναλαμβάνει τα λάθη του Poroshenko στην Ουκρανία και συνεχίζει να χωρίζει τη χώρα, κάτι που αποτελεί εξαπάτηση των ψηφοφόρων και προκαλεί την απομάκρυνσή τους.

Κάνει λόγο για “τα θλιβερά αποτελέσματα των φιλοδυτικών «μεταρρυθμίσεων», γενικά, και τη δυσαρέσκεια για την εξωτερική διακυβέρνηση που αυξάνεται στην Ουκρανία, η οποία ήδη εκφράζεται ανοιχτά από πολλούς πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης”.

Ως εκ τούτου, ο αναλυτής είναι σίγουρος ότι το "ροκ εν ρολ" μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο βασίζεται στο Κίεβο, δεν θα συμβεί μετά την ανάληψη της εξουσίας του Μπάιντεν.

 

"Ο Μπάιντεν παγιδεύεται με την Ουκρανία"

 

Το άρθρο ξεκινά με ένα συμπέρασμα: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden παγιδεύτηκε για το ουκρανικό ζήτημα. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική του θέση έναντι της Ουκρανίας χωρίς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προσφέρει στη Ρωσία μια ανεπιθύμητη νίκη.

 

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να συνεχίσει κι όλας, καθώς θα αυξήσει τις εσωτερικές διαφωνίες, οι οποίες προκαλούν απογοήτευση και θυμό μεταξύ του ίδιου του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Ο αναλυτής λέει για την τελευταία δημοσκόπηση στην Ουκρανία, όπου η «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή» έγινε το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στη χώρα . Γράφει ότι η πολιτική δύναμη του Μπόικο Μεντβεντσούκ έχει παρακάμψει τον «Υπηρέτη του Λαού» του Ζελένσκι και την «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» του Ποροσένκο.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι τέτοιες στροφές δεν είναι ασυνήθιστες για την Ουκρανία. Ωστόσο, η πτώση του Zelensky είναι πολύ γρήγορη. Αυτό είναι έντονα ασυμβίβαστο με το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πρωτοφανή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, "ο Ζελένσκι είχε όλα τα εργαλεία εξουσίας υπέρ του, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Δύσης, η οποία, υπό την επιφυλακή και την παρακολούθηση των πρεσβευτών της G7 στην Ουκρανία, έδωσε συμβουλές στην άπειρη ομάδα του: ποιος πρέπει να προσληφθεί και ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί."

Ο αναλυτής υποστηρίζει: “Στο τέλος, φαινόταν ότι όλα τα αστέρια συγκεντρώθηκαν για να εφαρμόσουν μια ταχεία φιλοδυτική στρατηγική, την οποία μάλιστα οι υποστηρικτές του Zelensky αποκαλούσαν "τούρμπο-καθεστώς"”

Ως πρώτο λόγο για την πολιτική κατάρρευση του κόμματος του Ζελένσκι, το αμερικανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τον «συνδυασμό σπάνιας πολιτικής ανικανότητας και προφανούς υποταγής στα συμφέροντα της Δύσης». Ο αναλυτής συγκρίνει και με την προεδρία Γιούσενκο: “ένας άλλος αγαπημένος της Δύσης, ανέλαβε επίσης το αξίωμα εν μέσω κύματος δημοτικότητας και ενθουσιασμού και άφησε την εξουσία τέσσερα χρόνια αργότερα με βαθμολογία δημοτικότητας κάτω του 6%”

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μετά από μια μακρά καριέρα στον κλάδο της ψυχαγωγίας, ο Zelenskiy ήρθρ αντιμέτωπος με την πολιτική. "Ως εκ τούτου, αναμενόταν η πολιτική του απειρία. Και επομένως, κατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του, οι ψηφοφόροι τον συγχώρησαν", τόνισε ο γράφων. Κατά την άποψή του, οι Ουκρανοί άρχισαν να αισθάνονται αηδία για τους επαγγελματίες πολιτικούς και έβγαλαν έναν όμορφο άντρα από το δρόμο, όπως ο Zelensky.

"Αλλά αντί να μάθει από τα αρχικά του λάθη, ο Ζελένσκι αποφάσισε να τα διπλασιάσει. Άλλαξε τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου σαν να ήταν εκτός μόδας. Και συνέχισε την ίδια διχαστική πολιτική που οδήγησε στην απογοήτευση του πληθυσμού για τον προκάτοχό του,"

Ως τελευταίο παράδειγμα, αναφέρονται τα νέα πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου 2021 ως μέρος της συνολικής πολιτικής της Ουκρανίας του τομέα των υπηρεσιών στη χώρα. "Αυτή η περίεργη καινοτομία θα προκαλέσει αναπόφευκτα περαιτέρω διαμάχες σε μια χώρα όπου περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού προτιμά να μιλά ρωσικά. Και η πλειονότητα του πληθυσμού πιστεύει ότι οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην επιλογή της γλώσσας αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είναι σίγουρος ο συγγραφέας του άρθρου.

 

5 σκάνδαλα με εξωτερική διαχείριση

 

Αφού περιέγραψε την ουκρανική ατζέντα, ο συγγραφέας συνέχισε να υπενθυμίζει πώς ο Joe Biden επηρέασε τα δεδομένα στην Ουκρανία ως Αντιπρόεδρος. "Ο Τζο Μπάιντεν πίεσε τον Πρόεδρο Ποροσένκο να απολύσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας Βίκτορ Σόκιν” θυμίζει.

 

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα στην Ουκρανία περιλαμβάνουν (και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη):

 

-εμπόδισε την απόλυση του επικεφαλής της NABU μετά την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί του αντισυνταγματικού διορισμού του ·

 

-αποθάρρυνε την Ουκρανία από την αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά του covid

 

-προχώρησε στην καταγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της Κίνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις τηλεπικοινωνίες του Οκτωβρίου 2020

 

-ασκήθηκε πίεση στην Ουκρανία να μην πουλήσει τον γνωστό κατασκευαστή κινητήρων της Motor Sich σε κινέζους επενδυτές ·

 

-πίεση στις εκκλησίες σε άλλες χώρες να αποκηρύξουν την παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία - την UOC - υπέρ της νέας εκκλησία που πήρε Τόμο αυτοκεφαλίας από τον Βαβρθολομαίο προ διετίας (OCU)

 

Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι μια τόσο προφανής υπαγωγή της Ουκρανίας στη Δύση άρχισε να προκαλεί διαφωνία ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης αφού ο αναπληρωτής αρχηγός της προεδρικής διοίκησης Ολέγκ Τατάροφ επέκρινε δημόσια την "εξωτερική διοίκηση", κατηγορήθηκε ξαφνικά και αποδεσμεύτηκε από το αξίωμά του.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι η στρατηγική του Zelenskiy για τον τερματισμό αυτής της πολιτικής κατάστασης φαίνεται να είναι να περιμένει έως ότου ο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος. Και τότε, όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «rock and roll» μαζί.

"Αυτό δείχνει μια πολύ αφελής κατανόηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η διμερής υποστήριξη του Κογκρέσου για σχεδόν όλα τα αντι-ρωσικά ζητήματα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το γεγονός ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθεί πραγματικά τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Στην τρέχουσα διάθεση των κρατών να γλείφουν τις πληγές τους, η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να αντέξει αύξηση της ξένης βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα ή ακόμη και ώθηση της Ουκρανίας σε άλλους συμμάχους για τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού, "είπε ο αναλυτής.

Ο δημοσιογράφος μας υπενθυμίζει ότι επιπλέον, δεδομένης της ευρέως δημοσιευμένης συμμετοχής της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία , δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικά φιλικός με την πολιτική ηγεσία στο Κίεβο. Διαφορετικά, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι επικριτές εκ των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης θα τον καταδείξουν ότι ο Μπάιντεν έκανε «άθλιες συμφωνίες» εκεί.

Έτσι, η ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών στην Ουκρανία θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα διοίκηση. Επομένως, στην αρχή, είναι πιθανό να ακολουθήσει την προσέγγιση που περιγράφει ο ίδιος ο Μπάιντεν στην ομιλία του προς το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Σε αυτήν την ομιλία, οι λέξεις "Ποτέ δεν λέω σε άλλο άνδρα, άλλο έθνος ή σε άλλη γυναίκα τι είναι προς το συμφέρον τους", ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στις ουκρανικές αρχές ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει: Ο Μπάιντεν, στην ομιλία του προς το ουκρανικό κοινοβούλιο, μίλησε για "το παντοτινό δηλητήριο του νεποτισμού, της διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας", το οποίο έκτοτε έχει μεγαλώσει.

Είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή απέτυχε, γράφουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πρώτον, επειδή βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει «ενωμένη Ουκρανία». Ενώ στην πραγματικότητα, όπως ανακάλυψε ο Evgeny Lapin του Ουκρανικού Ινστιτούτου Κοινωνίας των Πολιτών, οι ιστορικές αναμνήσεις των ανατολικών και δυτικών Ουκρανών εξακολουθούν να είναι διαμετρικά αντίθετες.

Ως αποτέλεσμα αυτού, μόλις ένα μέρος της ουκρανικής κοινωνίας συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα που ενώνουν, βρίσκεται αμέσως σε αντιπαράθεση με ένα άλλο μέρος της ουκρανικής κινωνίας. Ακόμη και οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς χωρίζονται ανά περιοχή και πολιτική προτίμηση. Τα Χριστούγεννα αναφέρονται ως παράδειγμα, δηλαδή ότι ο εορτασμός τους επιβάλλεται στις 25 Δεκεμβρίου, όταν τα τρία τέταρτα των Ουκρανών το γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.

"Οι δυτικοί αναλυτές υποτιμούν αυτές τις διαφορές. Αυτό οδήγησε στον δεύτερο λόγο για την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής - την υπόθεση ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα εξουδετερώσει όλες τις εσωτερικές διαφορές. Αυτό έχει αλλάξει πραγματικά τις απόψεις, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του αριθμού των Ουκρανών που έχουν θετικά συναισθήματα για τη Ρωσία - από 80% στο παρελθόν, έως και 40% σήμερα, αλλά όχι στο σημείο που να θεωρηθεί πως καταστράφηκαν ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί αιώνων με τη Ρωσία », εκφράζει τη γνώμη του ο αρθρογράφος.

Προς υποστήριξη αυτού, παραθέτει αναφορές από το Google και το YouTube . Θυμηθείτε, οι υπολογισμοί των αναζητήσεων σε αυτές τις δύο πλατφόρμες στο τέλος του 2020 έδειξαν ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αναζητούν κυρίως ρωσικά και ενδιαφέρονται για πολιτιστικό περιεχόμενο από τη Ρωσία. Επιπλέον, αυτή η τάση έχει ενταθεί τον περασμένο χρόνο.

Επιπλέον, ο συγγραφέας υπενθυμίζει τις δυσκολίες στην ουκρανική οικονομία, την απώλεια του πληθυσμού, τους ουκρανούς εποχιακούς μετανάστες εργασίας, τα κολοσσιαία ποσά που η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει για εξωτερικά χρέη.

"Είναι αυτές οι σκληρές πραγματικότητες που οδήγησαν στην αναβίωση των φιλο-ρωσικών κομμάτων στην Ουκρανία. Παρά την όλη υποστήριξη που έδωσε η Δύση σε όσους στην Ουκρανία αντιτίθενται σε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Τώρα, ως αποτέλεσμα, η Δύση είναι παγιδευμένη. Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ουκρανία, δεν πρέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προσφέρει στη Ρωσία μια ανεπιθύμητη νίκη. Αλλά επίσης δεν μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της, διότι αυτό αυξάνει τις εσωτερικές διαφωνίες ", γράφει.

Κατά τη γνώμη του, αυτό το μυστήριο επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η επιστροφή τμημάτων της Donbass στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω μετατόπιση των πολιτικών συμπάθειας προς τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ειδικά εάν η Κριμαία επιστρέψει στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι η Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από ένα πεδίο ανταγωνισμού για ξένα συμφέροντα και πιστεύω ότι είναι καιρός να εμπιστευτούμε την κοινή λογική όλων των Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούν τη ρωσική πολιτιστική κληρονομιά τους πλήρως συμβατή με την ουκρανική πολιτική ταυτότητα. Για τους πιθανούς προδότες, η «πέμπτη φάλαγγα» μπορεί να υπονομεύσει μόνο την αίσθηση προσκόλλησης τους στην Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό που καμία υποστήριξη από τη Δύση δεν θα είναι αρκετή για την αποκατάστασή της », κατέληξε ο πολιτικός σχολιαστής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ