ΗΠΑ

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στο Ιράν: Έστειλαν βομβαρδιστικά B-52 στη Μ. Ανατολή

Σε μια νέα επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52H Stratofortress απογειώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέταξαν πάνω από ένα μέρος της Μέσης Ανατολής σήμερα Πέμπτη, στέλνοντας αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ονόμασαν ως “άμεσο μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πτήση των δύο B-52H ήταν η δεύτερη στην περιοχή σε λιγότερο από ένα μήνα, και σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, ακόμη και την ώρα που ο Τραμπ αποσύρει χιλιάδες στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα, είναι ένα τρομερό θέαμα όταν πετούν στη Μέση Ανατολή σε σχέση με τα μικρότερα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι Ιρανοί διαμαρτύρονται για τις πτήσεις των βομβαρδιστικών στην περιοχή τους, θεωρώντας τα ως προκλητική επίδειξη δύναμης.

«Η ικανότητα να πετάμε με στρατηγικά αεροσκάφη στα πέρατα του κόσμου σε μια χωρίς στάση στην αποστολή και να  ενσωματώνουμε ταχύτατα πολλούς περιφερειακούς εταίρους μας, καταδεικνύει τις στενές μας σχέσεις και την κοινή μας δέσμευση για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Frank McKenzie, διοικητής στη Μέση Ανατολή.

Οι απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων σε συνδυασμό με την επικείμενη αποχώρηση του αεροπλανοφόρου USS Nimitz από τον Κόλπο έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες συμμαχικών χωρών, ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από τους φόβους ότι το Ιράν μπορεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ ή στους συμμάχους της ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh.

Παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτοξεύουν συνήθως ρουκέτες σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ, στις οποίες  εδρεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ και του Ιράκ προκαλώντας πολλές ανησυχίες για κλιμάκωση.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», είπε ο Μακένζι, «αλλά πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στις υποχρεώσεις μας καθώς και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ή  επιθετικότητα».

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων με τον όρο της ανωνυμίας για να παράσχει λεπτομέρειες για την αποστολή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο κίνδυνος μιας ιρανικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ ή συμμαχικών συμφερόντων χωρών στην περιοχή είναι υψηλότερος από ποτέ, και το Πεντάγωνο θέλει να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη θα το σκεφθεί  δύο φορές πριν κάνει κάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξη βομβαρδιστικών στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να στείλουν μήνυμα σε Ιράν και Ρωσία, πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το USS Nimitz, καθώς και τρία άλλα πολεμικά πλοία, είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αποφασίστηκε να μείνουν στην περιοχή, ενώ δεν έχει δοθεί νέο χρονοδιάγραμμα για τον απόπλου τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...
Ελληνοτουρκικά 0

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί...