ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στα 49 δισ. το κόστος λειτουργίας των μαχητικών αεροσκαφών τους για το 2018

Το λειτουργικό κόστος των μαχητικών των ΗΠΑ είναι τεράστιο, εξασφαλίζοντας την αεροπορική κυριαρχία τους παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα δύο πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής, το F-22 Raptor και το F-35 Lightning II, είναι επίσης τα πιο ακριβά μαχητικά αεροσκάφη που κόστισαν 22 εκατομμύρια και 13,4 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος το οικονομικό έτος 2018, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατη έκθεση αναφορικά με το συνολικό κόστος λειτουργίας όλων των στόλων αεροσκαφών των ΗΠΑ, ανέφερε το ποσόν των 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2018, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος λειτουργίας και υποστήριξης (O&S) όπως η συντήρηση και η υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας.

Η O&S αντιστοιχεί γενικά στο 70% του συνολικού κόστους κύκλου ζωής ενός όπλου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανταλλακτικά, συντήρηση αποθηκών και πεδίων, υπηρεσίες συμβάσεων, τεχνική υποστήριξη και προσωπικό.

20 τύποι αεροσκαφών σημείωσαν αύξηση στο κόστος O&S τους από τη χρήση 2011 έως το 2018, 22 σημείωσαν μείωση και τρία παρέμειναν σταθερά.

Στα 118 εκατομμύρια δολάρια, ο στόλος του Ναυτικού KC-130T Hercules είχε το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος όλων των στρατιωτικών στόλων κατά την παραπάνω περίοδο, ενώ οι Stratotankers KC-135T της Πολεμικής Αεροπορίας κόστισαν 4,24 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσουν να πετούν, το μεγαλύτερο μέρος κάθε τύπου αεροσκάφους (κυρίως λόγω το μέγεθος και την ηλικία του στόλου).

Τα βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τα πιο ακριβά αεροσκάφη στο απόθεμα των Η.Π.Α. για να συνεχίσουν να λειτουργούν, κυρίως λόγω της ηλικίας και της πολυπλοκότητάς τους.

Για το οικονομικό έτος 2018, για παράδειγμα, το B-2 Spirit είχε κόστος λειτουργίας ανά αεροσκάφος κοντά στα 63 εκατομμύρια δολάρια, ποσοστό που είναι υψηλό λόγω της επιπλέον δουλειάς που απαιτείται για τη διατήρηση των χαμηλών χαρακτηριστικών παρατηρητικότητας του αεροσκάφους, όπως η επικάλυψη stealth.

Συγκριτικά, η σχεδόν 70χρονη B-52 κοστίζει 25 εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει την ικανότητα της αποστολής, ενώ το B-1B εισέρχεται σε 23,7 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος.

Το υψηλό κόστος συντήρησης αεροσκαφών stealth είναι επίσης εμφανές.

Τα δύο πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής, το F-22 Raptor και το F-35 Lightning II -,είναι επίσης τα πιο ακριβά μαχητικά αεροσκάφη που κόστισαν 22 εκατομμύρια και 13,4 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος το οικονομικό έτος 2018, αντίστοιχα.

Το F-22 είναι απαιτητικό για τους συντηρητές του, απαιτώντας συσκευασμένο πρόγραμμα συντήρησης τριών εβδομάδων για κάθε 300 ώρες πτήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μαθήματα που αποκτήθηκαν με τα υπάρχοντα αεροσκάφη stealth όπως τα B-2, F-117 και F-22 ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό του F-35 για να διευκολύνουν τη συντήρηση του.

Παρ 'όλα αυτά, το F-35 είναι ακόμα πιο ακριβό για συντήρηση από τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, όπως τα F-15 και F-16, και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να παραμείνουν στον αέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ