ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Εκβιασμός ΗΠΑ σε Κύπρο: ''Μην δέχεστε ρωσικά πλοία στα λιμάνια σας!''

Στο ταξίδι του στην Α.Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αμερικανός Βοηθός γραμματέας πολιτικών-στρατιωτικών υποθέσεων R. Clarke Cooper.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι "όταν μιλάμε για αναζήτηση ευκαιριών, θα χρησιμοποιήσω έναν στρατιωτικό όρο'', λέγοντας για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ με περιστροφικό τρόπο.

''Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε αξιωματούχους σαν εμένα να αφιερώνουν λίγο χρόνο για να κάνουν κάποιες αξιολογήσεις διαφόρων περιοχών.

Φυσικά, και θέλουμε να δούμε πού θα πρέπει να επενδύσουμε  μέρος της βοήθειας ασφαλείας μας για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για χρήση από συμμάχους και συνεργάτες.

Θα πρότεινα επίσης ότι όταν μιλάμε για αμερικανική στρατιωτική παρουσία, δεν χρειάζεται πάντα να μεταφράζεται απαραίτητα σε μετακίνηση ή αλλαγή έδρας, αλλά υπάρχει σίγουρα μια ευρεία αξιολόγηση, σε αυτό που αποκαλούμε  ευρωπαϊκό θέατρο, ως προς το πού πρέπει να είμαστε και πού ίσως χρειαστεί να είμαστε….στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνω επίσης ότι εξετάζουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης των δυνατοτήτων των εταίρων, και συμμάχων, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Κύπρος, που αφορά  σε μεγάλο βαθμό μέρος ευρύτερων μακροπρόθεσμων στρατηγικών των ΗΠΑ.

Τονίζω ότι η σύντομη  περιοδεία μου και οι  συνομιλίες μου σε Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Βουλγαρία ήταν άκρως εποικοδομητικές.

Πρώτα θα ξεκινήσω από την Αθήνα. Έκανα διαβουλεύσεις με έναν αριθμό ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, και εργαστήκαμε, φυσικά, προωθώντας τις διμερείς και συμμαχικές μας προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ συζητήσαμε επίσης την επίτευξη αμυντικών προγραμμάτων.

Ενώ ήμουν εκεί, πήρα χρόνο για να επισκεφτώ την βάση μας στον κόλπο της Σούδας. Είναι ένα μέρος με το οποίο γνωρίζω από προηγούμενες περιοδείες.

Επίσης έφτασε ο χρόνος να υλοποιήσω επίσκεψη στο κέντρο βολής πυραύλων του ΝΑΤΟ στο NAMFI. Εδώ έχουμε συμμάχους, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, όπου δοκιμάζουν την αντιαεροπορική τους άμυνα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ επισκέφθηκα και το ΚΕΝΑΠ.

Στη συνέχεια, από τις 18 έως τις 19 Οκτωβρίου, ήμουν στη Λευκωσία, και εδώ είχαμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Εδώ θα πούμε μερικές ειδήσεις, αφού αποφασίσαμε σχέδια παροχής εκπαιδευτικών ευκαιριών στο στρατιωτικό προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό γίνεται μέσω του προγράμματος IMET, ή του Διεθνούς προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ενώ ήμουν στην Κύπρο, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την οικονομική κρίση του 2013, υπήρξε σημαντική δουλειά σε αυτόν τον χώρο. Ωστόσο, σημείωσα συγκεκριμένα ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αρνείται την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά πολεμικά πλοία. Αυτά και άλλα βήματα είναι σίγουρα απαραίτητα, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της στρατηγικής της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και του νόμου περί ενεργειακής εταιρικής σχέσης του 2019.

Σίγουρα θέλουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό θα μας επέτρεπε επίσης να συνεχίσουμε την πρόσβαση σε αμυντικά προγράμματα που ελέγχονται από το ITAR.

Και τέλος, πριν φύγω από την Κύπρο, επισκέφθηκα το Κέντρο Ζήνων. Πρόκειται για ένα κοινό κέντρο συντονισμού διάσωσης και έχει την δυνατότητα, οι αρχές της ΕΕ να μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτό βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της εμπορίας υπηκόων τρίτων χωρών στο εξωτερικό, και σίγουρα έχει επίσης την αμέριστη βοήθεια μας σε ζητήματα αναζήτησης και της διάσωσης.

Και τέλος, η τελευταία στάση μου ήταν στη Βουλγαρία, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2020.

Εκεί συνάντησα τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ. Συναντήσαμε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου και συζητήσαμε  βελτιώσεις στον χώρο συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Η επίσκεψή μου εκεί αφορούσε την επιθεώρηση των βάσεων Graf Ignatievo και Bezmer, καθώς και το πεδίο βολής στο Novo Selo. Αυτό είναι το σημείο όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποιούν περιστροφική εκπαίδευση ήδη από το 2007.

Ενώ ήμουν εκεί, πήρα χρόνο για να συναντηθώ με τα πληρώματα των έξι αμερικανικών αεροσκαφών F-16 των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην πρόσφατη πολυεθνική άσκηση Thracian Viper 2020.''

Η ουσία των όσων δήλωσε ο ίδιος αφορά την άρνηση πρόσβασης σε ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κύπρο, στην επιθεώρηση περιοχών για την πιθανή μετακίνηση της βάσης του Ιντσιρλίκ, και στην αναβάθμιση Ελλάδος-Βουλγαρίας σε σχέση με τα σχέδια των ΗΠΑ στην πορεία σύγκρουσης με την Ρωσία σε Αιγαίο, Εύξεινο Πόντο και Α.Μεσόγειο.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ