ΗΠΑ

Τηλεδιάσκεψη των Α/ ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ & Κίνας: Στην ατζέντα η μεταξύ τους επικοινωνία σε περίοδο κρίσης

Ένα ζήτημα που έθεσε η Κίνα προς τις ΗΠΑ στις τηλεδιασκέψεις των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ήταν οι φήμες για επίθεση αμερικανικού drone σε νησιά που ανήκουν στην Κίνα και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο.

Η άσκηση προσομοίωνε επίθεση στο νησί με MQ-9 Reaper, και οι Αμερικανοί χειριστές του UAV φορούσαν διακριτικά που απεικόνιζαν ένα drone και ένα σκελετό πάνω από μια κόκκινη σιλουέτα της Κίνας.

Η Κίνα δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, απέρριψε τη φήμη ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

"Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε το ζήτημα μέσω του καναλιού στρατιωτικής διπλωματίας και είπε ότι οι αναφορές δεν ήταν συνεπείς με τα γεγονότα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Wu Qian.

Οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας φέτος.

Παρά το αυξημένο στρατιωτικό αποτύπωμα, ο Wu είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δημιουργήσουν στρατιωτική κρίση.

"Η πλευρά των ΗΠΑ δεν έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια στρατιωτική κρίση και είναι πρόθυμη να οικοδομήσει σταθερούς, εποικοδομητικούς δεσμούς με την κινεζική πλευρά", δήλωσε ο Wu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Wu κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να σταματήσουν τη στρατιωτική πρόκληση εναντίον της Κίνας» και είπε ότι το Πεκίνο θα απαντήσει σε «όποιον τολμά να υποκινήσει συγκρούσεις στη θάλασσα».

Δεν είναι σαφές εάν ο Esper συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες ή αν μίλησε με την Κίνα μέσω άλλων καναλιών.

Μια δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τις συνομιλίες ανέφερε ότι ο διάλογος έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθούν οι βάσεις για «πρόληψη και διαχείριση κρίσης ».

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία δημιουργίας μηχανισμών έγκαιρης επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, καθώς και για την ανάγκη διατήρησης τακτικών διαύλων επικοινωνίας για την πρόληψη της κρίσης και τη διενέργεια αξιολόγησης μετά την κρίση», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να συναντηθούν ξανά πριν τελειώσει το έτος για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την  παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφάλεια στη θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ