ΗΠΑ

Μ.Κράτσιος: Βρίσκομαι στην Ελλάδα με τον Πομπέο - Ποιες συμφωνίες θα συζητήσω

Λίγες ώρες πριν την υπογραφή Τεχνολογικής Συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, ο ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Αμυνας και Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ Μάικλ Κράτσιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρείων για επενδύσεις στη χώρα μας.

Οπως χαρακτηριστικά είπε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Ελλάδα και γι αυτό επιθυμούν μία διευρυμένη συνεργασία σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. 

Ο κ.Κράτσιος συνοδεύει τον Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με υπουργούς και αξιωματούχους. Στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι τα επόμενα τεχνολογικά βήματα στα οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η Ελλάδα, όπως το 5G, ενώ δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τα όσα πέτυχε εν μέσω της πανδημίας, αφού κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος κάνοντας ένα τεχνολογικό άλμα στην διαχείριση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσιες για να καινοτομήσει σε αρκετούς τομείς και δίνει συμβουλές για το πως μπορεί η χώρα να δημιουργήσει μιά δική της, διαφορετική… Silicon Valley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι είναι οι στόχοι από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;


Τη Δευτέρα θα συνοδεύσω τον υπουργό Μάικ Πομπέο στην υπογραφή Τεχνολογικής Συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς και στις κατ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουμε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας.


Πρόκειται για μία συμφωνία που πραγματικά αποδεικνύει τη δέσμευση του έθνους μας στην προώθηση της τεχνολογίας για κάθε Αμερικανό, για το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Γι 'αυτό ανυπομονώ να συναντηθώ με τους Ελληνες αξιωματούχους και να συζητήσουμε για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τη σημασία του 5G. Εχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να την υποστηρίξουμε μέσα από τις δημοκρατικές μας αξίες.

Πιστεύετε πώς ΗΠΑ και Ελλάδα μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Αναφερθήκατε για παράδειγμα στην τεχνολογία 5G


Φυσικά. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η πρώτη συμφωνία στον τομέα της τεχνολογίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα υπεγράφη πίσω στο μακρινό 1980 και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως με την υπογραφή της συμφωνίας θα συμμετέχουμε σε πολλές νέες συνεργατικές έρευνες τόσο στο εξωτερικό όσο και στις ΗΠΑ. Με αυτόν το τρόπο θα προωθήσουμε και μια μεγάλη γκάμα συνεργασιών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τι σας ώθησε να υπογράψετε μία συμφωνία σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας με την Ελλάδα αυτήν την περίοδο; Πιστεύετε πως η Ελλάδα κατάφερε μετά την οικονομική κρίση να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;


Προφανώς η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς την ανάκαμψη και αυτό το αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν τότε που λήφθηκε ουσιαστικά η απόφαση για τη συνεργασία των δύο χωρών ήταν τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα event στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσινγκτον, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον  υφυπουργό Ανάπτυξη και Επενδύσεων, κΧρίστο Δήμα για πρώτη φορά. Μέσα σε λίγα λεπτά συζήτησης ήταν προφανές πως και οι δύο πλευρές συμφωνούσαμε πόσο κρίσιμο ήταν να προχωρήσει μία διευρυμένη συνεργασία στο χώρο της τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πιστεύω πως το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης και η γενική ευημερία των πολιτών μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να είμαστε πρώτοι στην τεχνολογική αιχμή. Και σε αυτήν τη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και στην υπογραφή νέας συμφωνίας. 

Το braindrain είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Είναι στη σωστή κατεύθυνση; 


Σε αυτό το θέμα πρέπει να σημειώσω δύο πράγματα. Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε συνεργασία εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της έρευνας. Για παράδειγμα να υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το οποίο είναι ο κύριος οργανισμός χρηματοδότησης για την έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρξει μία συνεργασία σε ένα ερευνητικό έργο για μία ηφαιστειακή έκρηξη και να έχουν μία στενή συνεργασία με τους ερευνητές που εργάζονται σε ένα πρότζεκτ του ηφαιστείου της Σαντορίνης. 


Αυτά είναι ζητήματα πάνω στα οποία θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε. Ωστόσο κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να μην περιοριστούμε μόνο στο πλαίσιο της συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους φοιτητές και ερευνητές στην Ελλάδα.  


Και εδώ είναι που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η οικονομική ανάπτυξη, και θα κάνει τη διαφορά. Η Pfizer για παράδειγμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Επιπλεόν η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας. Καταλαβαίνετε πως αυτά είναι παραδείγματα που μας βοηθούν στο να δημιουργήσουμε σημαντικές σχέσεις για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρουν υψηλού επιπέδου ευκαιρίες στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν αυτό το μεγάλες επιστημονικές ικανότητες που διαθέτουν.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάποια βήματα για τη δημιουργία μία δικής της, αναλογικά και με το μέγεθός της, Silicon Valley;


Απολύτως και αυτή είναι μία συζήτηση που υπάρχει και στις ΗΠΑ. Μπορεί να υπάρχει μόνο μία Silicon Valley, ωστόσο υπάρχουν 50 πολιτείες που θέλουν να καινοτομήσουν και να γίνουν το κέντρα δημιουργικότητας. Γι αυτό και εγώ είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι θα πρέπει να στραφούν σε συγκεκριμένες μορφές καινοτομίας και όχι απαραίτητα στο να δημιουργήσουν μία νέα Silicon Valley. Είναι πολύ κρίσιμο να εστιάσουν στον τομέα που είναι η κοινότητά τους είναι δυνατή. 


Για παράδειγμα αν θέλουμε να καινοτομήσουμε στον τομέα της γεωργίας θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που γνωρίζουν πως λειτουργεί η γεωργία και αυτοί δεν βρίσκονται απαραίτητα στην Καλιφόρνια. Και αυτό πιστεύω ότι λείπει και από την Ελλάδα. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ταλέντων που αποφοιτά από τα πανεπιστήμια που μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα βάσει περιοχής και πληθυσμού και πραγματικά να καινοτομήσουν. Πιστεύω πως ο συνδυασμός της παραγωγής ταλέντων και της συνεχούς ανάπτυξης διαμορφώνει έναν υπέροχο συνδυασμό. 

Τι περιμένετε από τις συναντήσεις που θα έχετε με τους Ελληνες αξιωματούχους;


Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Ηδη στην Ελλάδα προχωράει το θέμα του 5G και μάλιστα ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση από τον υπουργό Πιερρακάκη να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο που θα αναπτύξει αυτές τις εφαρμογές. Αυτή είναι μία πραγματικά έξυπνη πολιτική, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινότητα στο δρόμο για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αυτές είναι σκέψεις που χαίρομαι να ακούω, κάτι που αναμένεται να γίνει στις συναντήσεις με τους κυρίους Πιερρακάκη και Κυρανάκη.

Ενα ακόμα θέμα για το οποίο ενδιαφέρομαι να συζητήσω, είναι για τη δουλειά (τεχνολογική, ψηφιακή) που έγινε στην Ελλάδα από τους υπουργούς Πιερρακάκη και Κικίλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις χώρες του κόσμου, το πως διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας. Επομένως περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω πως διαχειρίστηκαν όλη αυτή την κατάσταση. Στις συναντήσεις που θα έχω θα συνομιλήσω και με την ευρωβουλευτή, κυρία Καϊλή, η οποία ασχολείται με ζητήματα ψηφιακής πολιτικής.  Υπήρξε μία απίστευτη προσπάθεια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης και είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει σωστή συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθούν ρυθμιστικές δομές σε αυτό το ζήτημα.


Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουμε μια καλή συζήτηση για το πώς να θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα.


Θεωρώ πως όλες αυτές οι συναντήσεις θα είναι ακόμα μία ένδειξη για την πραγματική αξία των τεχνολογικών βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν, αλλά και να χτιστεί μία σημαντική σχέση που θα φέρει στην Ελλάδα αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Επομένως να περιμένουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από εταιρείες όπως η Microsoft;


Η ανακοίνωση της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου ρομποτικής αυτοματοποίησης στην Αθήνα είναι πολύ σημαντικό, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε και να γίνει ξεκάθαρο στις αμερικανικές εταιρείες πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορούν να κάνουν επενδύσεις, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που τις ευνοούν. 


Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα; Εχετε ελληνική καταγωγή, επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα; 


Βέβαια από μικρός επισκεπτόμουν την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από το νησί της Χίου και έχω πάει πολλές φορές, όπως και στην Αθήνα και πραγματικά κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ