ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Δίδυμοι Πύργοι-19 χρόνια μετα: Το τρομοκρατικό χτύπημα που ανέθρεψε την αιματηρή Pax Americana

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, τα 19 χρόνια που ακολούθησαν στοιβάχτηκαν διαλυμένες χώρες, κατεστραμμένες ζωές, αμέτρητος πόνος και άπειρο μίσος για το θύμα των επιθέσεων, τις ΗΠΑ. Ο “Θείος Σάμ” πήρε εκδίκηση και με το παραπάνω, μόνο που μαζί πήρε και δικαιωματικά το βραβείο του μεγαλύτερου σφαγέα!

Στο περσινό μας άρθρο τέτοια μέρα διεισδύσαμε στα απόκρυφα μυστικά που ένα ένα έρχονται στην επιφάνεια τόσα χρόνια μετά, αλλά περνούν σε δεύτερη μοίρα λες και τα γεγονότα έχουν παραγραφεί.

Στην φετινή “μαύρη επέτειο” θα εστιάσουμε στα επακόλουθα του μεγαλύτερου τρομοκρατικου΄χτυπήματος στα αμερικανικά χρονικά. Και τα επακόλουθα είναι συνδεδεμένα με την απολακούμενη Pax Americana, όπως για χρόνια έμαθε να την αποκαλεί ο πλανήτης.

Ο συνεχιζόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ, λοιπόν, έχει εκτοπίσει βίαια έως και 59 εκατομμύρια ανθρώπους από μόλις οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από το 2001, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το πρόγραμμα «Costs of War Project» του Πανεπιστημίου Brown.

"Η εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτές τις χώρες ήταν τρομερά καταστροφική, με τρόπους που δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλάβει ή υπολογίσει ακόμη και με τους παραμικρούς όρους" λέει ο David Vine, ο οποίος είναι καθηγητής πολιτικής ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον. Το νέο βιβλίο του με τίτλο “The United States of War: A Global History of America's Endless Conflicts”, θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου. Ο David Vine είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας έκθεσης.

 

Ανατριχιαστικά στοιχεία της έκθεσης

 

Με τίτλο "Δημιουργία προσφύγων: μετατόπιση που προκαλείται από τους πολέμους μετά την 9/11 των Ηνωμένων Πολιτειών" , η νέα έκθεση εκτιμά συντηρητικά ότι τουλάχιστον 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν "εγκαταλείψει τα σπίτια τους στους οκτώ πιο βίαιους πολέμους που έχει ξεκινήσει ο στρατός των ΗΠΑ ή συμμετείχε από το 2001".

Το τελευταίο ποσοστό αντιπροσωπεύει μια δραματική αύξηση από την έκθεση του Costs of War Project 2019, η οποία εκτιμά ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω βίας που προκλήθηκε από τους πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η έκθεση έθεσε επίσης τον φόρο αίματος του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας στις 801.000 και το τίμημα στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η νέα έκθεση υποστηρίζει ότι "ο εκτοπισμός του πολέμου (παράλληλα με θανάτους και τραυματίες) πρέπει να είναι κεντρικός για οποιαδήποτε ανάλυση των πολέμων μετά το 9/11 και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών τους."

"Ο εκτοπισμός πρέπει επίσης να είναι κεντρικός για οποιαδήποτε πιθανή εξέταση της μελλοντικής χρήσης στρατιωτικής δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλους", αναφέρει η έκθεση. "Τελικά, ο εκτοπισμός 37 εκατομμυρίων - και ίσως και 59 εκατομμυρίων - εγείρει το ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτούς που είχαν εκτοπιστεί."

Εκτός από τις δεκάδες εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν από τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες, τη Λιβύη και τη Συρία, η έκθεση σημειώνει ότι εκατομμύρια ακόμη έχουν εκτοπιστεί από "μικρότερες επιχειρήσεις μάχης, όπως σε: Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μάλι, Νίγηρας, Σαουδική Αραβία και Τυνησία."

"Για να θέσουμε αυτά τα στοιχεία με προοπτική, η εκτόπιση 37 εκατομμυρίων ανθρώπων ισοδυναμεί με την απομάκρυνση σχεδόν όλων των κατοίκων της πολιτείας της Καλιφόρνια ή όλων των ανθρώπων στο Τέξας και τη Βιρτζίνια", αναφέρει η έκθεση. "Ο αριθμός είναι σχεδόν τόσο μεγάλος όσο ο πληθυσμός του Καναδά. 

Από ιστορικής απόψεως, 37 εκατομμύρια εκτοπισμένοι είναι περισσότεροι από εκείνους που εκτοπίστηκαν από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο ή καταστροφή από τουλάχιστον τις αρχές του 20ου αιώνα με τη μόνη εξαίρεση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου."

Όλοι θυμόμαστε που βρισκόμασταν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσο εκείνη την ημέρα θα άλλαζε για πάντα τον πλανήτη...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ