ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να γίνει άγαλμα στο όρος Ράσμορ

Τίποτα από όσα κάνει ή επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί πλέον έκπληξη, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι ευρηματικός και αεικίνητος (ίσως όχι όταν πρόκειται για ζητήματα άσκησης ουσιαστικής πολιτικής!).

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που μεταδίδουν οι New York Times, συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο επικοινώνησαν με την κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν ένα ακόμη πρόεδρο στο όρος Ράσμορ.

Τι είναι το μνημείο που «εποφθαλμιά» ο Ντόναλντ Τραμπ

Πρόκειται για ένα μνημείο κολοσσιαίων διαστάσεων (περί τα 18 μ.), που αναπαριστά τις μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α., των «ιδρυτών-πατέρων» όπως αποκαλούνται συχνά στη χώρα, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του Λίνκολν.

Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον.
 

Πλάι λοιπόν στους τέσσερις αυτούς προέδρους, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς να σκαλιστεί και η δική του μορφή, υπονοώντας προφανώς πως ανήκει ανάμεσα στις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από το Οβάλ γραφείο.

Η επαφή έλαβε χώρα πριν έναν χρόνο, όταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα χαιρέτησε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στην πολιτεία για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου. Τότε, φαίνεται πως ο νυν πρόεδρος πλησίασε τη Νόεμ με ένα αντίγραφο του μνημείου, στο οποίο και είχε προστεθεί η μορφή του.

Δεν είναι πρώτη αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα
Η Νόεμ είχε αναφερθεί και στο παρελθόν στο όνειρο του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει μνημείο της χώρας και συγκεκριμένα να σκαλιστεί η μορφή του στο όρος Ράσμορ. Σε συνάντησή τους στο Οβάλ γραφείο το 2018, όταν ο Τραμπ ανέφερε και τότε τη φιλοδοξία του, η κυβερνήτης θυμάται πως αρχικά γέλασε, καθώς θεώρησε πως αστειεύεται. «Δεν αστειευόταν, ήταν απόλυτα σοβαρός» είπε σε συνέντευξή της αργότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως φλέρταρε με την ιδέα να σκαλίσει το πρόσωπό του στο όρος Ράσμορ και το 2017, κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης στην ίδια πολιτεία. Τότε, σχολιάζοντας αντιδράσεις ακτιβιστών και γηγενών που επικρίνουν το έργο, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθη, σημείωνε πως θα «στέκει πάντα ως αιώνια τιμή στους πατέρες και στην ελευθερία μας».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ