ΗΠΑ

Τραμπ: Αφήνει «ανοιχτό» ενδεχόμενο χαλάρωσης απέναντι στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει τη σταδιακή – ανά 60 ημέρες - υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της JCPOA, για όσο διάστημα η Ευρώπη δεν διασφαλίζει τα ιρανικά συμφέροντα.

 

«Θα δούμε τι συμβαίνει» δήλωσε ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Τόνισε δε, ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ώρες μπορούν να κάνουν ένα «καλό deal».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει τις ανησυχίες του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα».

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι Τραμπ και Ρουχανί ενδεχομένως θα έχουν επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ιράν ξεκίνησε τον τρίτο γύρο άρσης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA).

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει τη σταδιακή – ανά 60 ημέρες - υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της JCPOA, για όσο διάστημα η Ευρώπη δεν διασφαλίζει τα ιρανικά συμφέροντα, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ