ΗΠΑ

ΗΠΑ: Με αμερικανικούς πυραύλους JASSM εξοπλίζεται η Ευρώπη

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Lockheed Martin Corp έχει αναλάβει σύμβαση ύψους 99 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της παραγωγής και παράδοσης πυραύλων JASSM (Joint Air-to-Surface Standale Missile) στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η σύμβαση, οι οποία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στις 13 Αυγούστου, θα παράσχει υποστήριξη σε όσους συμμάχους τη χρειάζονται με πυραυλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογία JASSM και τυχόν παραλλαγές του.

Αυτή η σύμβαση αφορά, αρχικά, τις πωλήσεις πυραύλων στη Φινλανδία και την Πολωνία, με περισσότερους αμερικανικούς εταίρους να έπονται.

«Οι πύραυλοι θα κατασκευαστούν στο Ορλάντο, στη Φλόριντα, και αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στους συμμάχους μας μέχρι τον Αύγουστο του 2024», δήλωσε ο πρόεδρος της Lockheed Martin.

Οι πύραυλοι JASSM
Η ζήτηση για νέα πυραυλικά συστήματα – ιδιαίτερα του τύπου εδάφους – αέρος ή Joint-to-Surface Standoff (JASSM) – είναι τόσο υψηλή που ώθησε τον κατασκευαστή Lockheed Martin να επεκτείνει τον Μάιο το εργοστάσιο παραγωγής τους στην Αλαμπάμα. Η Lockheed εργάζεται επίσης για την αναβάθμιση και την περαιτέρω βελτίωση του πυραύλου.

«Οι πύραυλοι JASSM θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη, να είστε βέβαιοι», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Lockheed, Ken Possenriede.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και τα έγγραφα απόκτησης δείχνουν ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να αυξήσει την αγορά JASSM από 4.900 τεμάχια σε 7.200. Η αύξηση αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο αίτημα προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το 2020, το οποίο απεστάλη στο Κογκρέσο τον Μάρτιο και αναφέρθηκε και πάλι σε ετήσια αξιολόγηση των προγραμμάτων όπλων που στάλθηκαν στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερους από 1.500 πυραύλους κατά την επόμενη πενταετία και παραπάνω από 2.000 τα επόμενα χρόνια από την πρώτη αγορά, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ