ΗΠΑ

"Πράσινο φως" για το "East Med Act": Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για καταγραφή των παραβιάσεων & άρση του εμπάργκο στην Κύπρο

Δυνατό χτύπημα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, καθώς εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία το νομοσχέδιο "East Med Act", των Μενέντεζ και Ρούμπιο, και το οποίο προβλέπει λεπτομερή καταγραφή των παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», το οποίο προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Το πράσινο «φως» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έλαβε το «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων και των παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο εξετάστηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μόνο δύο Γερουσιαστές δεν στήριξαν το επίμαχο νομοσχέδιο (σ.σ. Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι), των οποίων οι αντιρρήσεις σχετίζονταν με τον τομέα της ενέργειας.

Το διακομματικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τους προηγούμενους μήνες, από τους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με στόχο την αναμόρφωση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την καταγραφή των παραβιάσεων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χάρη σε πρωτοβουλία των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς.

Χαιρετίζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική, η οποία θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας» έσπευσε να προσθέσει, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ