ΗΠΑ

Stratolaunch: Το αεροσκάφος που μπορεί να φέρει κυριαρχία των ΗΠΑ στο διάστημα (βίντεο)


Το πειραματικό αεροπλάνο Stratolaunch των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 14 Απριλίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση όχι μόνο πολιτικού ωφέλιμου φορτίου αλλά μπορεί να φέρει και οπλικά συστήματα, προειδοποιούν οι Ρώσοι.

Ειδικότερα, ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Ιγκόρ Κοροτσένκο δήλωσε στο πρακτορείο TASS πως "αυτό είναι ακόμα ένα μέσο για την τοποθέτηση ωφέλιμου φορτίου στο διάστημα. Είναι σαφές ότι όλα τα πολιτικά ωφέλιμα φορτία μπορούν να αντικατασταθούν από στρατιωτικά, αν χρειαστεί".

Το Stratolaunch ωστόσο δεν ενέχει κάποιο ρίσκο για να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα επίθεσης, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετές άλλες ικανότητες χτυπήματος στο διάστημα, όμως τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ στο στην διάσταση αυτή, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ασφάλεια.

"Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρέχουν συστημική υποστήριξη για όλα τα διαστημικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν διάφορες ευκαιρίες για κυριαρχία στο διάστημα, ώστε το Stratolaunch να αποτελεί πρόγραμμα προτεραιότητας", προσέθεσε.

Ο Ρώσος αναλυτής κατέληξε λέγοντας πως είναι η παρθενική πτήση του αεροσκάφους, ανοίγει προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευκαιρίες για την επίτευξη υπεροχής στον χώρο αυτό.

Προφανώς, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν αυτό το έργο για επέκταση στο διάστημα και για δημιουργήσουν τις κατάλληλες δυνατότητες ώστε μεταφερθούν και ενδεχομένως χρησιμοποιηθούν τα ωφέλιμα αυτά στρατιωτικά φορτία στο διάστημα.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο - Το Stratolaunch

Το εντυπωσιακό Stratolaunch κατασκευάστηκε από την ταιρεία αεροναυπηγικής μηχανικής Scaled Composites στην έρημο Μοχάβι έχει δύο ατράκτους και έξι κινητήρες Boeing 747, ενώ το άνοιγμα πτερύγων είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Airbus A380.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατασκευαστές του το προορίζουν για να μεταφέρει και να αφήνει σε ύψος έναν μικρό πύραυλο, η μηχανή του οποίου θα τίθεται τότε σε λειτουργία για να το οδηγήσει στο διάστημα, όπου θα θέτει σε τροχιά δορυφόρους.

Πρόκειται για μια πιο ομαλή μέθοδο εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων από τις κλασικές εκτοξεύσεις πυραύλων, καθώς για να επιτευχθεί επαρκεί ένας μεγάλος διάδρομος απογείωσης.

Το αεροπλάνο Stratolaunch απογειώθηκε από το αεροδρόμιο και «διαστημοδρόμιο» της ερήμου Μοχάβι, στην Καλιφόρνια, στις 06:58 τοπική ώρα (16:58 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο και παρέμεινε στον αέρα για δυόμιση ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Η μέγιστη ταχύτητά του κατά την ώρα πτήσης ανήλθε στα 304 χλμ/ώρα, σύμφωνα με την Stratolaunch και το αεροπλάνο ανήλθε ως τα 5.182 μέτρα.

Το άνοιγμα πτερύγων του αεροπλάνου φτάνει τα 117 μέτρα, δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το άνοιγμα πτερύγων ενός Airbus A380 ανέρχεται σε 79,75 μέτρα.

Δείτε βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ