ΗΠΑ

U-2 Spy Plane: Να πως είναι μια πτήση του πιο γνωστού κατασκοπευτικού αεροπλάνου (βίντεο)


Ένα νέο βίντεο στο YouTube απαριθμεί τις εκτεταμένες προετοιμασίες που απαιτούνται για να πετάξει το αεροσκάφος κατασκόπων U-2 "Dragon Lady". Για να αντιμετωπίσουν τα ακραία υψόμετρα, οι πιλότοι φορούν "κοστούμια φεγγαριού" τόσο μεγάλα και περίπλοκα που απαιτούν μια πλήρη ομάδα τεχνικών για να τους βοηθήσουν να το τοποθετήσουν. Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει πως απογειώνεται το αεροσκάφος σε μια, μέχρι πρόσφατα, μυστική βάση στη Μέση Ανατολή, πετάει μια αποστολή και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι.

Το U2 αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ στη δεκαετία του '50, στην καρδιά δηλαδή του Ψυχρού πολέμου, για να κατασκοπεύει τη Σοβιετική Ένωση και κατά κύριο λόγο το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το U2 ήταν αυτό που αποκάλυψε στο αμερικανικό επιτελείο ότι οι πυρηνικές δυνατότηττες της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 50 ήταν πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι ισχυρίζονταν οι Σοβιετικοί και ειδικά ο ηγέτης της χώρας Νικίτα Χρουστσοφ. Η κατάρριψη μάλιστα ενός U2, από τη σοβιετική αεράμυνα, όταν για πρώτη φορά εντόπισε την παρουσία του την πρωτομαγιά του 1960 αποτέλεσε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Μόσχα και ουάσινγκτον, τη στιγμή μάλιστα που Χρουστσόφ και Αϊζενχάουερ βρίσκονταν σε συνάντηση στο Παρίσι. Οι σοβιετικές αρχές αναλογιζόμενες το επικοινωνιακό πλήγμα που θα υφίσταντο ανακοίνωσαν κατ' αρχήν ότι τα συντρίμια ανήκαν σε αεροσκάφος της ...μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Το U2 λοιπόν, εκτός από το να δώσει το όνομά του στο διάσημο συγκρότητμα, μεγάλωσε και συνεχίζει να μας προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες όπως αυτές του βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ