ΗΠΑ

Αστυνομικοί στις ΗΠΑ ξυλοκοπούν άγρια Αφροαμερικανό «επειδή δεν καθόταν στο πάτωμα» (βίντεο)


Τον άγριο και τελείως αναίτιο ξυλοδαρμό ενός Αφροαμερικανού άνδρα - στο σημείο που έπεσε αναίσθητος στο πάτωμα - από έξι (!) αστυνομικούς κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας ενός κτηριακού συγκροτήματος στην πόλη Μέσα της Καλιφόρνια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. 

Τρεις αστυνομικοί και ένας αρχιφύλακας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε σχέση με το περιστατικό, μετά από την επίσημη καταγγελία που υπέβαλε ένας πάστορας, ο οποίος είδε το επίμαχο βίντεο και έσπευσε να ενημερώσει τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στο οποίο ανήκουν οι έξι άνδρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων αστυνομικών, η αιτία που χρησιμοποίησαν σωματική βία για να ακινητοποιήσουν τον 33χρονο Ρόμπερτ Τζόνσον είναι ότι του ζήτησαν να κάτσει στο έδαφος και εκείνος δεν το έκανε. Φυσικά το βίντεο διαψεύδει κάτι τέτοιο, αφού η επίθεση ξεκίνησε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να αφήσει περιθώριο στον άτυχο Αφροαμερικανό να υπακούσει στην οποιαδήποτε εντολή.

«Δεν ήξερα τίποτα για το περιστατικό. Το έμαθα επειδή ένα μέλος της κοινότητας, και συγκεκριμένα ένας ιερωμένος, μου έστειλει το βίντεο. Εξέτασα το υλικό και αμέσως έδωσα εντολή να διενεργηθεί έρευνα», δήλωσε ο Διοικητής του ΑΤ της Μέσα.

Στο βίντεο που έστειλε στην αστυνομία ο πάστορας Αντρέ Μίλερ, και το οποίο τραβήχτηκε στις 23 Μαΐου τέσσερις αστυνομικοί εμφανίζονται να πλησιάζουν 33χρονο, να του κάνουν έναν στιγμιαίο σωματικό έλεγχο και κατόπιν να αρχίζουν να τον γρονθοκοπούν με λύσσα στο πρόσωπο ρίχνοντάς τον αναίσθητο, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι δεν οπλοφορούσε.

Την ώρα του ξυλοδαρμού βγαίνουν από το ασανσέρ δύο αστυνομικοί, που μετά από λίγες στιγμές δισταγμού σπεύδουν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην σύλληψη του... επικίνδυνου κακοποιού που κείτεται αναίσθητος στο πάτωμα.

«Οι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την επίθεση πρέπει να βρουν άλλο επάγγελμα. Δεν είμαι κατά της αστυνομίας, υποστηρίζω τους αστυνομικούς αλλά μόνο όταν εκείνοι προστατεύουν την κοινότητα. Πλέον, αρκετοί από αυτούς αντί να προστατεύουν και να υπηρετούν τους πολίτες στρέφονται με βία εναντίον τους. Δεν είμαι εντάξει με αυτό», δήλωσε ο πάστορας Μίλερ σε τοπικό μέσο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο 33χρονος όχι μόνο δεν οπλοφορούσε και δεν απείλησε κατά οποιονδήποτε τρόπο τους αστυνομικούς, αλλά δεν είχε διαπράξει ποτέ στη ζωή του το παραμικρό αδίκημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ