ΗΠΑ

Ο Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμο με το FBI: Είχαν «φυτέψει» πράκτορα στην προεκλογική καμπάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την επίθεσή του εναντίον του FBI, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είχε παρεισφρήσει ή να είχε στρατολογήσει κάποιον πληροφοριοδότη στην προεκλογική εκστρατεία του το 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατηγόρησε ρητώς το FBI ότι κατασκόπευε την εκστρατεία του, αλλά επικαλούμενος δημοσιεύματα υποστήριξε ότι το FBI είχε «φυτέψει» τουλάχιστον έναν άνθρωπο στην εκστρατεία του, για πολιτικούς σκοπούς. «Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία!», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, πλέον ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, σχεδόν αμέσως έσπευσε να υποβαθμίσει τη σεναριολογία του Τραμπ. «Δεν ξέρω σίγουρα, ούτε ο πρόεδρος το ξέρει, αν υπήρχε πράγματι πληροφοριοδότης», είπε στο CNN. «Για καιρό μας έλεγαν ότι υπήρχε κάποιου είδους παρείσφρηση», συνέχισε. «Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος νόμιζε ότι γίνονταν (τηλεφωνικές) υποκλοπές», πρόσθεσε.

Ούτε ο Τραμπ, ούτε ο Τζουλιάνι παρουσίασαν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο περί διείσδυσης κυβερνητικών υπηρεσιών στην προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα.

Καθώς ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ συνεχίζει την έρευνά του για τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία, ο πρόεδρος και ορισμένοι από τους συμμάχους του ερίζουν ότι στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του. Ο Τραμπ αποκαλεί την έρευνα του Μάλερ «κυνήγι μαγισσών».

Το FBI αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τον ισχυρισμό του προέδρου. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι «δεν είχε εμφυτευθεί» κανένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών στην εκστρατεία του Τραμπ.

Οι New York Times, ανέφεραν το FBI είχε στείλει έναν πληροφοριοδότη του να μιλήσει με δύο συμβούλους της εκστρατείας του Τραμπ, τον Κάρτερ Πέιτζ και τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, όταν περιήλθαν σε γνώση του στοιχεία για ύποπτες επαφές των δύο με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο για Αμερικανό πανεπιστημιακό που διδάσκει στη Βρετανία.

Ο Παπαδόπουλος ομολόγησε το φθινόπωρο την ενοχή του στην κατηγορία της ψευδορκίας ενώπιον πρακτόρων του
FBI όταν ανακρίθηκε για τις επαφές του με τη Ρωσία .

Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να τους παρουσιαστούν απόρρητα έγγραφα για τον υποτιθέμενο πληροφοριοδότη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να τα δώσει.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των δημοκρατικών στην επιτροπή της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, προειδοποίησε τα μέλη του Κογκρέσου να μην αποκαλύψουν δημόσια ποιες μπορεί να είναι οι «πηγές» του
FBI στο πλαίσιο των ερευνών για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, κάτι που έκρινε ότι θα ήταν «στην καλύτερη περίπτωση ανεύθυνο και στη χειρότερη παράνομο».

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ