ΗΠΑ

Εργο-μαμούθ διάρκειας 5 ετών: "Ανακαινίζουν" την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα - Θα μετατραπεί σε υπόγεια πόλη;

Σε γιγαντιαίο έργο προχωρούν οι Αμερικανοί στην χώρα μας καθώς μετά την εύρεση βάσεων για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, λιμανιών, ναυπηγείων κτλ, προχωρούν σε ένα ακόμη έργο το οποίο δείχνει την κάθετη αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας (Για τις ΗΠΑ).

Σε έργο μαμούθ "ανακαίνισης" διάρκεια 5 ετών της πρεσβείας στην Αθήνα προχωρούν οι ΗΠΑ. Μάλιστα κατά την διάρκεια της "ανακαίνισης" - αναβάθμισης θα είναι κλειστή η περιοχή του πάρκου κατά μήκος της Γέλωνος.

Φανταζόμαστε ότι η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει νέα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, και πολλά άλλα.

Πιο αναλυτικά, στην ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της πρεσβείας των ΗΠΑ Chancey στην Αθήνα, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, το μεγάλο αυτό έργο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5 χρόνια.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, η περιοχή του πάρκου, κατά μήκος της Γέλωνος, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αμερικάνικη πρεσβεία δεσμεύεται να επιστρέψει το πάρκο σε άριστη κατάσταση και ζητάει από τους γείτονες της περιοχής την κατανόησή τους, καθώς αποκαθιστά ένα «κτίριο - ορόσημο της περιοχής».

Επίσης, η πρεσβεία ενημερώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνάψει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία Caddell Construction για την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε από τον κορυφαίο Γερμανό αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους (Walter Gropious) και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλία του 1961.

Τι συνέβη στην Αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο - Με τάφρο 30 μέτρων γύρω γύρω [εικόνες]

Με κόστος κατασκευής άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων η νέα αμερικανική πρεσβεία που χτίζεται στην περιοχή Nine Elms του Λονδίνου είναι η ακριβότερη του κόσμου.

Μπροστά της μάλιστα κατασκευάζεται μια τάφρος σε σχήμα ημισελήνου 30 μέτρων, προκειμένου να κάνει το κτίριο απρόσβλητο σε επιθέσεις τρομοκρατών.

Η τάφρος μήκους 30 μέτρων σε σχήμα μισοφέγγαρου μπροστά από το κτίριο θα είναι ικανή να αντέξει σε κάθε είδους επιθέσεις, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι την αποκάλεσαν κατ’ ευφημισμόν «λιμνούλα»

Το κτίριο επρόκειτο να παραδοθεί την περασμένη άνοιξη, αλλά η ολοκλήρωσή του καθυστέρησε ώστε να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Όταν είχε ανακοινωθεί η ανέγερσή του, πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν το υψηλό κόστος κατασκευής, το κυβικό του σχήμα και την τάφρο στην είσοδό του, ενώ κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν φόβους ότι τα σπίτια τους θα γίνουν άθελά τους στόχοι τρομοκρατών.

Αλλά το κτίριο που στεγάζει μέχρι τώρα την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Grosvenor Square, είναι πολύ μικρό και παλιομοδίτικο, καθώς χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές.

Το εξωτερικό της νέας πρεσβείας θα μπορεί να αντέχει σε βομβιστικές επιθέσεις, ενώ γύρω θα υπάρχουν ειδικά φράγματα για να εμποδίζουν τις επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα- αν και ο σχεδιαστής του κτιρίου, Κίραν Τίμπερλεϊκ δεν ήθελε να τοποθετηθούν υψηλά τείχη και αμυντική περίμετρος.

Το κτίριο θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να λειτουργεί και εκτός δικτύου για μεγάλο διάστημα ακόμη και σε περίπτωση μπλακάουτ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ενεργειακά αποδοτικό το κτίριο που θυμίζει γυάλινο κύβο καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα με φωτοβολταϊκά κύτταρα

Αντίθετα ήθελε να δημιουργήσει φυσικά φράγματα με μονοπάτια, συστοιχίες δέντρων και διαβαθμίσεις σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πρεσβείας.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γυάλινα κτίρια γραφείου, που δείχνουν άκομψα και σκληρά, η νέα αμερικανική πρεσβεία θα δείχνει πιο φιλόξενη και ανάλαφρη, χάρη σε ειδικές πλαστικές σφήνες, που θα προσαρμοστούν στην πρόσοψή του σαν ιστία καραβιών.

Οι εξωτερικές σφήνες θα είναι εφοδιασμένες με φωτοβολταϊκά κύτταρα που θα μετατρέπουν σε ενέργεια το ηλιακό φως.

Οι υαλοπίνακες του κτιρίου θα παγιδεύουν το ηλιακό φως, αλλά τα σκούρα τζάμια θα εμποδίζουν τη θέα προς τα μέσα και θα προσφέρουν δροσιά.

Στην περιοχή γύρω από την πρεσβεία είναι στα σκαριά ένα project, με την ονομασία “Embassy Gardens”, που προβλέπει την κατασκευή 2.000 νέων, υπερσύγχρονων κατοικιών, καταστημάτων, εστιατορίων, ενός ξενοδοχείου 110 δωματίων, παιδικών χαρών και γυμναστηρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ