ΗΠΑ

Ο Ν.Τραμπ καρατόμησε και τον "Τουρκόφιλο" σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μακμάστερ - Ποιος είναι ο αντικαταστάτης


Επιβεβαίωση για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ που εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει την "καρατόμηση" και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χ.Ρ.Μακ Μάστερ. Ετσι μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο Ν.Τραμπ καρατόμησε επίσης μέσω twitter τον σύμβουλο Εθνική Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ.

Και οι δύο, Τίλερσον και Μακμάστερ, ήταν υπέρ Τουρκίας και σε διαφωνία με τα υπόλοιπα στελέχη του Στρατού των ΗΠΑ.

Μένει να δούμε τι θα πράξει ο αντικαταστάτης του. Αλλά ένα είναι σίγουρο, πώς πάμε για εμπλοκή των ΗΠΑ σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πόλεμο.

Κάτι που εξάλλου δείχνει και ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε με Κίνα. Αλλωστε πάντα ο εμπορικός προηγείται του στρατιωτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντικαταστάτης του είναι ο γνωστός από τις θέσεις του υπέρ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, νεοσυντηρητικός Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόλτον, που διετέλεσε απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπους στον ΟΗΕ, εξακολουθεί να διαθέτει επιρροή στην Ουάσιγκτον μέσω της συμμετοχής του σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης».

Ποτέ όμως δεν έχει βρεθεί τόσο κοντά στη διαχείριση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, όσο βρίσκεται τώρα, αναλαμβάνοντας το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπόλτον δημοσίευσε στην Wall Street Journal άρθρο γνώμης με τίτλο «Επιχειρήματα για ένα νόμιμο πρώτο πλήγμα εις βάρος της Βόρειας Κορέας», ενώ έχει περιγράψει τις συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως «ευκαιρία για να δοθεί ένα σκληρό τελεσίγραφο».

«Μια στρατηγική εθνικής ασφαλείας που θα έχει χαραχθεί από τον Τζον Μπόλτον θα οδηγήσει σίγουρα και αναπόφευκτα σε περισσότερους πολέμους», είπε η βουλευτής των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Λι.

Ετσι, σύμφωνα με την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter τον ΧΡ Μακμάστερ θα διαδεχθεί ο πρέσβης Τζον Μπόλτον.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει τον Μακμάστερ ήταν από καιρό ειλημμένη, ωστόσο συναντούσε σημαντικά εσωτερικά εμπόδια, καθώς τα πρόσωπα που πρότεινε ο Τραμπ προσέκρουαν στον προσωπάρχη του, στρατηγό Τζον Κέλι, η αποχώρηση του οποίου επίσης συζητείται έντονα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προ μερικών ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ καρατόμησε, επίσης μέσω twitter τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

O εκδιωχθείς Τίλερσον αποχαιρέτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -Δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Τραμπ

Ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αποχαιρέτισε τους εργαζομένους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον μια «κακοπροαίρετη πόλη», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μολονότι σήμερα ήταν η τελευταία του ημέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον διατηρεί τυπικά τον τίτλο του υπουργού Εξωτερικών έως τις 31 Μαρτίου, μόλις παραπάνω από ένα χρόνο από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο Τραμπ απέλυσε την περασμένη εβδομάδα τον Τίλερσον μέσω Twitter, έπειτα από μήνες τριβών μεταξύ τους για την πολιτική αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Τραμπ αποφάσισε να ορίσει διάδοχο του Τίλερσον τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

Η ακροαματική διαδικασία έγκρισης του διορισμού του αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο στις 12 Απριλίου.

«Αυτή μπορεί να γίνει μια πολύ κακοπροαίρετη πόλη, αλλά δεν χρειάζεται να επιλέξετε να συμμετέχετε σε αυτή την νοοτροπία», δήλωσε ο Τίλερσον στο προσωπικό που είχε συγκεντρωθεί στο λόμπι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τα σχόλιά του να διακόπτονται από έντονο χειροκρότημα.

Από την απόλυση του και έπειτα, ο Τίλερσον εμφατικά αρνήθηκε να ευχαριστήσει τον Τραμπ για την ευκαιρία που του έδωσε να τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Έτσι και σήμερα δεν έκανε καμία αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ο πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος ανέθεσε τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Τζον Σάλιβαν, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πομπέο.

«Καθένας από μας μπορεί να επιλέξει τον άνθρωπο που θέλει να γίνει, τον τρόπο που θέλει να τον μεταχειρίζονται και τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε άλλους», τόνισε ο 65χρονος πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, αποχωρώντας από τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο πελώριο κτίριο στο Φόγκι Μπότομ, για να επιστρέψει στη γενέτειρά του στο Τέξας, όπου έχει στην ιδιοκτησία του ένα ράντσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ