ΗΠΑ

Απέφυγε τη φυλακή Αμερικανός λοχίας που κατηγορείτο για λιποταξία - Έξαλλος ο Τραμπ!

Ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για πέντε χρόνια, ο οποίος κατηγορείτο για λιποταξία και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού απέφυγε την ποινή φυλάκισης.

Ο 31χρονος Μπέργκνταλ είχε απελευθερωθεί το Μάιο του 2014 από τους Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, σε μια συμφωνία που είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον.

Ο λοχίας είχε εξαφανιστεί την 30ή Ιουνίου 2009 από ένα φυλάκιο στο Μεστ-Λαλάκ, στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετά την εκτέλεση σκοπιάς. Κατόπιν έγινε γνωστό πως αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν. Έγινε σαφές ότι ήταν αδικαιολογήτως απών όταν δεν παρουσιάστηκε στην αναφορά, ενώ το όπλο του, τα πυρομαχικά που είχε χρεωθεί και η εξάρτυσή του εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη βάση.

Τον Οκτώβριο δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες λιποταξίας και παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού και βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ένας στρατοδίκης στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας δεν επέβαλε σήμερα στον Μπέργκνταλ ποινή φυλάκισης, αλλά αποφάσισε την ατιμωτική απόταξή του από το στράτευμα και πρόστιμο ύψους 10.000 δολαρίων.


Τραμπ: Μια απόφαση «όνειδος» για τον αμερικανικό στρατό

Ως απόλυτο «όνειδος» για τις ΗΠΑ και τον Αμερικανικό Στρατό χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του στρατοδίκη για τον λοχία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Μπέργκνταλ «προδότη» προτείνοντας να εκτελεστεί ή να τον πετάξουν από ένα αεροπλάνο στο Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ