kapustin-yar
Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως έπληξε για πρώτη φορά ρωσικές συστοιχίες Oreshnik

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πριν λίγες μόνο ώρες επιβεβαίωσαν μία σειρά από πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς έναντι πυραυλικών υποδομών της Ρωσίας στην περιφέρεια Αστραχάν. Μεταξύ άλλων λέγεται πως στοχεύθηκε μία ρωσική υπερσύγχρονη συστοιχία εκτόξευσης πυραύλων Oreshnik στο γνωστό πεδίο δοκιμών Kapustin Yar.

Κατέστρεψαν Ρωσικό Oreshnik οι Ουκρανοί;

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, εγχώριοι πύραυλοι κρουζ τύπου FP-5 Flamingo χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες έναντι πολλαπλών κτηρίων και υπόστεγων στο πεδίο δοκιμών Kapustin Yar στην νοτιοδυτική Ρωσία. Τα υπόστεγα αυτά λέγεται πως φιλοξενούσαν βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για εκτόξευση.

Το Κίεβο αποκάλυψε πως δεν χρησιμοποίησε μόνο εγχώριους πυραύλους κρουζ τύπου FP-5 Flamingo για να πλήξει τις εχθρικές υποδομές. Στην πυραυλική επίθεση συμμετείχαν και άλλα συστήματα κρούσης μεγάλης εμβέλειας και ουκρανικής παραγωγής, τα οποία ωστόσο δεν κατονομάστηκαν.

Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού μετέδωσαν πως αρκετές από τις ρωσικές υποδομές που στοχεύθηκαν υπέστησαν μεγάλο επίπεδο ζημιάς. Ένα υπόστεγο ειπώθηκε πως υπέστη εκτενή ζημιά, ενώ λόγος έγινε επίσης για εκκένωση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το πεδίο Kapustin μετά τα πρώτα ουκρανικά πλήγματα.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι στοχευμένες υποδομές του ρωσικού στρατού σχετίζονταν με το νέο και περιβόητο πυραυλικό σύστημα Oreshnik. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως συστοιχίες αυτού του τύπου βρίσκονταν την δεδομένη χρονική στιγμή στο πεδίο δοκιμών Kapustin Yar για προγραμματισμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός πως ανεξάρτητοι αναλυτές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των ουκρανικών πληγμάτων κατά της ρωσικής εγκατάστασης στο Αστραχάν, οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι καταστράφηκε πράγματι κάποιο σύστημα σχετικό με τον πύραυλο Oreshnik. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ωστόσο ότι η 105ο περιοχή εκτόξευσης του πεδίου Kapustin Yar υπέστη πράγματι ζημιές ως αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πλήγματος το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου.

Το περίφημο πεδίο δοκιμών Kapustin Yar απέχει περίπου 650 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη επικράτεια του ουκρανικού κράτους. Η υποδομή αποτελεί εδώ και χρόνια την κύρια εγκατάσταση πυραυλικών δοκιμών σε όλη την χώρα. Μέχρι πρότινος ούτε η Μόσχα αλλά ούτε και το Κίεβο είχαν κάνει λόγο για εχθρικά πλήγματα σε αυτό το σημείο, οπότε οι νέες ουκρανικές αποκαλύψεις είναι αρκετά απροσδόκητες. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ