Ουκρανικά αμυντικά μέσα, σε νέα τους δημοσιεύματα, υποστηρίζουν πως η επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός τους τον Σεπτέμβριο του 2025 έναντι ενός ρωσικού εργοστασίου παραγωγής μαχητικών ήταν ιδιαίτερα ακριβής. Και οι τέσσερεις πύραυλοι Flamingo FP-5 εγχώριας ανάπτυξης που εκτοξεύθηκαν λέγεται πως έπληξαν τους στόχους τους με επιτυχία.
Flamingo: Ο Ουκρανικός «Tomahawk»
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ουκρανία παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια τον πύραυλο Flamingo στα τέλη του περσινού Αυγούστου. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε εντός της Ουκρανίας ως μία εγχώρια εναλλακτική λύση στους περίφημους αμερικανικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk, τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ δεν ενέκρινε ποτέ για αποστολή στο Κίεβο.
Λίγες ημέρες μετά την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εγκαινίασαν τους πυραύλους με ένα πρώτο επιχειρησιακό χτύπημα. Στόχος τους έγινε ένα οχυρό της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στην Κριμαία. Για το πλήγμα εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι Flamingo, ωστόσο το Κίεβο δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το συμβάν που τράβηξε διεθνή προσοχή έλαβε χώρα λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2025. Τότε ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε μία ομοβροντία τεσσάρων πυραύλων Flamingo FP-5 κατά μίας υποδομής της ρωσικής εταιρείας Skif-M στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Αυτό το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής των κυριότερων ρωσικών μαχητικών Sukhoi, συμπεριλαμβανομένων των τύπων Su-57, Su-35 και Su-34.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση η Ρωσία είχε υποστηρίξει πως είχε καταφέρει να καταρρίψει τους τρεις από τους τέσσερεις εισερχόμενους πυραύλους, επιβεβαιώνοντας βέβαια πως ο εναπομείναντας πύραυλος προκάλεσε «περιορισμένη ζημιά» στην εγκατάσταση.
Τώρα, ο ουκρανικός τύπος, επικαλούμενoς στρατιωτικές πηγές και δορυφορικές εικόνες, έρχεται να διαψεύσει τα όσα υποστήριξαν οι Ρώσοι τον περσινό Σεπτέμβριο.
«Όχι μόνο χτύπησαν την εχθρική υποδομή και οι τέσσερεις πύραυλοί μας, αλλά προκάλεσαν κιόλας σημαντική ζημιά στο εργοστάσιο» μεταδίδει ο ουκρανικός τύπος, τονίζοντας πως οι νέοι εγχώριοι πύραυλοι Flamingo σημείωσαν ποσοστό επιτυχίας 100% στο εν λόγω πλήγμα.
Οι Ουκρανοί πρόσθεσαν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τόσο εκτενείς που οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της εγκατάστασης.
Αν τα όσα υποστηρίζουν οι Ουκρανοί επαληθευτούν, τότε ο νέος πύραυλος Flamingo FP-5 απέδειξε πράγματι την ικανότητά του να «τρυπά» τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Μόσχα.