Η ανακάλυψη ενός ρωσικού drone-δόλωμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από κινεζικά εξαρτήματα, από τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου σε καιρό πολέμου.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον drone-δόλωμα, με το 100% των εξαρτημάτων της να κατασκευάζονται στην Κίνα, ισχυρίστηκε την Τρίτη η Διεύθυνση Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας (GUR).
Ρωσικό drone κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κινεζικά εξαρτήματα στα χέρια των Ουκρανών
Ενώ τα ρωσικά όπλα περιέχουν εδώ και καιρό εξαρτήματα από την Κίνα, καθώς και από πολλά άλλα έθνη, αυτό σηματοδοτεί πιθανώς την πρώτη φορά που ένα από τα drone της αποτελείται εξ ολοκλήρου από κινεζικά εξαρτήματα.
Η ανακάλυψη αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της αυξανόμενης υποστήριξης του Πεκίνου στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Περιγραφή-Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το εν λόγω drone είναι ένα νέο δόλωμα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να κατακλύσει την ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με το GUR. Το δελταπτέρυγο drone μοιάζει με το διαβόητο drone Shahed-136, αλλά είναι πολύ μικρότερο, σύμφωνα με το GUR.
Εκτός από το ότι χρησιμεύει ως δόλωμα, αυτό το drone μπορεί επίσης να διαθέτει κεφαλή βάρους έως και 15 κιλών (περίπου 33 λίβρες).
«Όλα τα εξαρτήματα και τα μπλοκ στα νέα drones είναι κινεζικής προέλευσης», σύμφωνα με την αναφορά War&Sanctions της GUR, η οποία διατηρεί μια βάση δεδομένων με χιλιάδες ξένα εξαρτήματα που βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα.
Η GUR ανέκτησε τουλάχιστον δύο από αυτά τα drones, το δεύτερο εκ των οποίων περιείχε δύο εξαρτήματα άγνωστης προέλευσης.
Οι Κινεζικές εταιρείες κατασκευής των Ρωσικών drones
Σχεδόν τα μισά από τα εξαρτήματα στο πρώτο drone προέρχονται από μία εταιρεία, την CUAV Technology. Αυτά τα εξαρτήματα περιλαμβάνουν έναν ελεγκτή πτήσης με αυτόματο πιλότο, μονάδες πλοήγησης και κεραίες, και έναν αισθητήρα ταχύτητας αέρα με σωλήνα πιλότου, δήλωσε η GUR.
Η εταιρεία είναι «μια Εθνική Επιχείρηση Υψηλής Τεχνολογίας και Εξειδικευμένη, Εκλεπτυσμένη, Μοναδική και Καινοτόμος Επιχείρηση της επαρχίας Guangdong που ειδικεύεται στην τεχνολογία μη επανδρωμένων συστημάτων ανοιχτού κώδικα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της CUAV Technology Co. «Ενσωματώνει την Έρευνα και Ανάπτυξη, την παραγωγή και τις πωλήσεις».
Η ανακάλυψη αυτών των εξαρτημάτων της CUAV Technology Co. έγινε παρόλο που η εταιρεία ανακοίνωσε περιορισμούς στην προμήθεια προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2022.
Ο δηλωμένος στόχος ήταν να αποτραπεί η χρήση τους για στρατιωτικούς σκοπούς, σημείωσε η GUR.
«Ωστόσο, το 2023, η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε ένα UAV κάθετης απογείωσης, φερόμενο ως δικό της σχέδιο, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα προϊόν της CUAV Technology διαθέσιμο στο AliExpress», πρόσθεσε η GUR.
Το νέο ρωσικό drone-δόλωμα είναι διαφορετικό επειδή αντιπροσωπεύει μια νέα μέθοδο εγχώριας παραγωγής.
Η Μόσχα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο Πεκίνο
Τα ευρήματα της GUR σχετικά με το νέο ρωσικό drone-δόλωμα έρχονται καθώς η Μόσχα βασίζεται όλο και περισσότερο στο Πεκίνο για την παροχή τεχνολογίας για τα drones της, ιδίως τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (ML).
Τον περασμένο μήνα, η GUR διαπίστωσε ότι ένα ρωσικό drone μπαράζ V2U που χρησιμοποιείται στην περιοχή Sumy μπορούσε να αναζητήσει και να επιλέξει αυτόνομα στόχους χρησιμοποιώντας AI.
Το V2U βασιζόταν στον κινεζικό μικροϋπολογιστή Leetop A203 και σε έναν κεντρικό επεξεργαστή με μια αμερικανική μονάδα NVIDIA Jetson Orin.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης οπτικών ινών στα drones
Η Ρωσία βασίζεται επίσης στην Κίνα για να βοηθήσει στην επέκταση της εμβέλειας των drones που ελέγχονται από οπτικές ίνες, παρέχοντας καρούλια που επιτρέπουν σε αυτά τα όπλα να φτάσουν έως και 50 χιλιόμετρα (περίπου 31 μίλια).
Η αυξημένη εμβέλεια δίνει στους Ρώσους ένα μεγάλο πλεονέκτημα για ένα σύστημα που ήδη δημιουργεί χάος στις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές επειδή καθιστούν τα drones απρόσβλητα από παρεμβολές και άλλες μορφές ηλεκτρονικού πολέμου και βοηθούν στον μετριασμό των επιπτώσεων του εδάφους που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον έλεγχο του.
Αυτό το νέο drone-δόλωμα είναι ένα από τα πολλά ρωσικά όπλα που βασίζονται σε ξένα εξαρτήματα.
Ωστόσο, προηγούμενες ανακτήσεις από το GUR δείχνουν ένα ευρύτερο φάσμα προέλευσης για τα εξαρτήματα.
Χώρες προέλευσης εξαρτημάτων των Ρωσικών drones
Για παράδειγμα, ένα ρωσικό drone κρούσης Shahed-136 που εξετάστηκε από το GUR περιείχε δεκάδες εξαρτήματα από τις ΗΠΑ, καθώς και εξαρτήματα από το Ιράν, την Ταϊβάν και άλλα έθνη.
Πέρυσι, το GUR βρήκε δεκάδες ξένα εξαρτήματα σε ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) S-70 Okhotnik-B (Hunter-B) που καταρρίφθηκε.
Άλλα ρωσικά όπλα, όπως ο πύραυλος κρουζ Banderol S-8000, περιέχουν εξαρτήματα από την Ελβετία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς και από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων GUR.
Στις πρώτες ημέρες της ολοκληρωτικής εισβολής, το GUR μοιράστηκε μια λίστα με πολλά όπλα γεμάτα με ξένα τσιπ.
Βρέθηκαν μέσα σε ένα ανακτημένο 9S932-1, ενός οχήματος διοίκησης αεράμυνας εξοπλισμένου με ραντάρ που αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου συστήματος Barnaul-T, ενός συστήματος αεράμυνας Pantsir, ενός επιθετικού ελικοπτέρου Ka-52 "Alligator" και ενός πύραυλου κρουζ Kh-101 (AS-23A Kodiak).
Όλα αυτά τα εξαρτήματα βρήκαν τον δρόμο τους προς τα ρωσικά όπλα παρά τις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούσαν στην αποτροπή αυτού του γεγονότος.
Το Πεκίνο παρέχει ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα στη Μόσχα
Πέρα από τα εξαρτήματα, η Κίνα φαίνεται να έχει παράσχει στη Ρωσία τουλάχιστον ορισμένα ολοκληρωμένα συστήματα όπλων.
Τον Μάιο η Ρωσία χρησιμοποιούσε ένα νέο κινεζικό σύστημα λέιζερ για την κατάρριψη ουκρανικών drones. Το σύστημα που φαίνεται σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram φαινόταν να είναι τουλάχιστον παρόμοιο με ένα σύστημα που το Πεκίνο προφανώς έχει ήδη παράσχει στο Ιράν.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο ευρέως χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα από τη Ρωσία.
Η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα για τεχνολογία έρχεται καθώς τα δύο έθνη πλησιάζουν σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως μια σχέση συμμαχίας για να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Επισήμως, η Κίνα έχει εκφράσει ουδετερότητα σε αυτή τη σύγκρουση, ωστόσο οι πράξεις της δείχνουν το αντίθετο.
Η Κίνα επιθυμεί έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε στον κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, επειδή αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να στρέψουν πλήρως την προσοχή τους στην Κίνα, ανέφερε το CNN.
Η παραδοχή του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών έγινε κατά τη διάρκεια, όπως χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, «μιας τετράωρης συνάντησης με την επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Κάγια Κάλλας» στις Βρυξέλλες, η οποία «περιελάμβανε σκληρές αλλά σεβαστές ανταλλαγές, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την κυβερνοασφάλεια, τις σπάνιες γαίες έως τις εμπορικές ανισορροπίες, την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή».
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ιδιωτικές δηλώσεις του Γουάνγκ υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο «μπορεί να προτιμά έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία που θα εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στην αντιπαλότητά τους με την Κίνα», πρόσθεσε το CNN.
«Τα σχόλια του Γουάνγκ απηχούν τις ανησυχίες των επικριτών της πολιτικής της Κίνας ότι το Πεκίνο έχει γεωπολιτικά πολύ περισσότερα διακυβεύματα στην ουκρανική σύγκρουση από την παραδεχόμενη θέση ουδετερότητάς του».
Η βοήθεια της Κίνας προς τη Ρωσία διαφέρει από αυτήν που παρέχει η Βόρεια Κορέα όσον αφορά τους πυραύλους, το πυροβολικό, εκατομμύρια βλήματα και περισσότερους από 11.000 στρατιώτες που πολεμούν εναντίον της Ουκρανίας.
Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά που προέρχονται από την Κίνα είναι κρίσιμα για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Δεδομένου ότι η Ρωσία είχε χρόνο να μετατοπίσει την αλυσίδα εφοδιασμού της σε κινεζικές πηγές, ενώ ταυτόχρονα να στρέψει την οικονομία της σε μια πολεμική διαμόρφωση, είναι πιθανό να δούμε πολλά περισσότερα από αυτά τα εξαρτήματα να εγκαθίστανται στο οπλοστάσιο της Μόσχας.