Οι ΗΠΑ πάνε να ελέγξουν την ροή των σιτηρών, του φυσικού αερίου και των αγαθών στην Ευρώπη, ενώ κραδαίνουν του δασμούς πάνω από τα κεφάλια των ηγετών της ΕΕ.
Το παιχνίδι είναι τεράστιο και ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης και Τραμπ, δεν είναι ακθόλου άσχετος με αυτά που διαδραματίζονται στο πεδίο των μαχών της Ουκρανίας.
Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Argentem Creek Partners και Innovatus Capital Partners ανέλαβαν τον έλεγχο ενός τερματικού σταθμού σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού με ετήσια δυναμικότητα διακίνησης περίπου 5 εκατομμυρίων τόνων.
Η επαναλειτουργία του τερματικού σταθμού, που προηγουμένως ανήκε στον ουκρανικό όμιλο GNT, θεωρείται ως δοκιμασία για την ικανότητα του Κιέβου να παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια στους ξένους επενδυτές κατά το τέταρτο έτος της σύγκρουσης.
Ο έλεγχος του τερματικού σταθμού, που ανήκει στην Olimpex Coupe International, μεταφέρθηκε σε αμερικανικά κεφάλαια μετά από απόφαση του Εφετείου Εμπορίου του Λβιβ, το οποίο απέρριψε την έφεση των μετόχων του ομίλου GNT, Serhiy Groza και Volodymyr Naumenko.
Το δικαστήριο διόρισε ανεξάρτητο σύνδικο πτώχευσης για να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία του τερματικού σταθμού λόγω υποψιών για μεγάλης κλίμακας ανάληψη κεφαλαίων και έλλειψης διαφάνειας.
Ο όμιλος GNT οφείλει στην Argentem πάνω από 117 εκατομμύρια δολάρια και στην Innovatus 20 εκατομμύρια δολάρια, και ρευστοποίησε χιλιάδες τόνους σιτηρών χωρίς να ειδοποιήσει τους πιστωτές, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην προηγούμενη διοίκηση.
Το λιμάνι της Οδησσού είναι το μεγαλύτερο στην Ουκρανία και ένα από τα βασικά λιμάνια στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, με συνολική διακίνηση 40 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 15 εκατομμυρίων τόνων ξηρού φορτίου όπως σιτηρά.
Άποψή μας είναι ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία αργεί, αφού ο Πούτιν είναι πεπεισμένος πως η προέλαση των στρατευμάτων του θα συνεχιστεί και πως αυτός είναι που έχει το "πάνω χέρι" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά” που αφορά την τύχη της Οδησσού και τους Χαρκόβου που θέλουν οι Ρώσοι και τώρα και οι Αμερικάνοι.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ, έστω και αργά αντιλήφθηκε τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία, την οποία θέλει να καταλάβει πλήρως και όχι να διαπραγματευθεί μαζί της τον τερματισμό του πολέμου.
Υπάρχει όμως μια αίσθηση ότι η ειρήνη θα έρθει μόλις οι δύο ηγέτες χωρίσουν τα συμφέροντα τους και συμφωνήσουν για αυτά.
Ποντάρει επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος στο γεγονός ότι ο Τράμπ σκέφτεται ως επιχειρηματίας και εκτός από στρατιωτική ενίσχυση και επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δεν θα προβεί σε κάποια άλλη θεαματική ενέργεια για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Τελικά πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η Ρωσία θα καταλάβει πολύ περισσότερα εδάφη από εκείνα που διεκδικούσε πριν τον πόλεμο.