Η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2025, έθεσε χρονικό όριο 50 ημερών για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, απειλώντας με νέες κυρώσεις και στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά της εκπροσώπου του Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα «δεν δέχεται απειλές», χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Τραμπ να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους και όπλα ως «μήνυμα συνέχισης της σφαγής» και απόρριψη κάθε ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, η Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του «συνασπισμού των προθύμων» που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα θεωρηθούν «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» από τη Ρωσία, κλιμακώνοντας την ένταση σε μια ήδη εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση.
Η σκληρή στάση του Τραμπ και η ρωσική αντίδραση
Ο Τραμπ, υιοθετώντας μια επιθετική ρητορική, κάλεσε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε εκεχειρία εντός 50 ημερών, απειλώντας με νέες κυρώσεις και την αποστολή προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, στην Ουκρανία. Η δήλωση, που έρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης, σηματοδοτεί μια στροφή προς πιο σκληρή στάση από την Ουάσινγκτον, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, η Μόσχα αντέδρασε με σφοδρότητα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο ως απαράδεκτο και κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη.Η Ζαχάροβα, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Tass, χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «εσκεμμένη κλιμάκωση» που παρατείνει τη σύγκρουση. «Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν είναι μήνυμα ειρήνης, αλλά συνέχισης της σφαγής», τόνισε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι αγνοούν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και προωθούν τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν θα υποκύψει σε απειλές και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της.
Προειδοποίηση για τον «συνασπισμό των προθύμων»
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση της Ζαχάροβα για τον λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων», ένα σχέδιο που η Ρωσία εκλαμβάνει ως πρόσχημα για ξένη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων άλλων χωρών στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τέτοιες δυνάμεις θα θεωρηθούν «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η δήλωση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων προειδοποιήσεων από τη Μόσχα, υπογραμμίζει τον κίνδυνο ευρύτερης κλιμάκωσης, καθώς η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία ως άμεση απειλή.
Γεωπολιτικές συνέπειες και κίνδυνοι
Η απόρριψη του τελεσίγραφου από τη Ρωσία και η σκληρή ρητορική της Ζαχάροβα εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η απόφαση του Τραμπ να ενισχύσει την Ουκρανία με νέα όπλα, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο, φαίνεται να απομακρύνει την προοπτική διπλωματικής λύσης, ενώ η ρωσική απάντηση αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.
Η προειδοποίηση για «νόμιμους στόχους» εγείρει φόβους για ευθεία αντιπαράθεση με δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα αν ο «συνασπισμός των προθύμων» υλοποιηθεί ως στρατιωτική παρουσία.Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προβληματισμό, καθώς οι εξελίξεις απειλούν να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση στην Ουκρανία και να επηρεάσουν την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία.
Η ΕΕ, που έχει ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες αυτής της νέας κρίσης, ενώ η Ρωσία επιμένει στη σκληρή της γραμμή, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για διάλογο. Η επόμενη φάση της σύγκρουσης θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα ευρύτερης αναταραχής.