Ένοπλες Συρράξεις

Πενθεί η ηγεσία του Ιράν - Για τουλάχιστον 20 νεκρούς ανώτατους Ιρανούς διοικητές, κάνει λόγο το Ισραήλ (βίντεο)

Τουλάχιστον 20 ανώτατοι Ιρανοί διοικητές, μεταξύ τους και ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, έχασαν τη ζωή τους σήμερα Παρασκευή από πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με δύο περιφερειακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι επιθέσεις αποτελούν ένα από τα πλέον αιματηρά πλήγματα κατά της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πληροφορίες για νέα ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ, που αποτελούν τον πυρήνα του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν και πυρκαγιά στον αερολιμένα της Ταμπρίζ, χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινίζεται αν το γεγονός συνδέεται με τις επιδρομές.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Νατάνζ, υποστηρίζοντας πως μεταξύ άλλων κατέστρεψε υπόγειες εγκαταστάσεις φυγοκέντρησης. Αντίθετα, η Τεχεράνη επιχειρεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες της επίθεσης, δηλώνοντας ότι οι ζημιές στο εργοστάσιο εμπλουτισμού είναι κυρίως «επιφανειακές» και ότι οι βασικές υποδομές παραμένουν λειτουργικές.

Η νέα κλιμάκωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση και στρατιωτικές συγκρούσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ