Ένοπλες Συρράξεις

«Σκούρα» τα πράγματα: Ακόμα πιο μακρινή φαίνεται η ειρήνη στην Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν

Η προκλητική τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα χρησίμευσε ως επί το πλείστον για να υπογραμμίσει πόσο μακριά μπορεί να βρίσκεται μια τέτοια σημαντική πρόοδος.

Και το πιο σημαντικό, κοιτάζοντας μπροστά, έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο εμπλεκόμενος θέλει πραγματικά να είναι ο Τραμπ και διεύρυνε τις διατλαντικές διαιρέσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πιέζουν για μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την έναρξη συνομιλιών για μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία. Η Μόσχα αρνήθηκε, επιμένοντας σε συνομιλίες τώρα για μια τελική συμφωνία. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, μοιάζει με τέχνασμα για να επιτραπεί στη Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις της που σκοτώνουν αθώους πολίτες.

Ανακοινώνοντας μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα διεξάγουν πλέον συνομιλίες «όπως μόνο αυτές μπορούν» για μια εκεχειρία και τελικά έναν τερματισμό του πολέμου όσο μαίνονται οι μάχες, ο Τραμπ τάχθηκε με το μέρος του φίλου του στο Κρεμλίνο.

Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης νέα ασάφεια σε μια ολοένα και πιο αδύνατα ειρηνευτική προσπάθεια τη Δευτέρα. Δεν έκανε τίποτα για να καταστείλει μια προηγούμενη υπόδειξη του Αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς ότι οι ΗΠΑ μπορεί απλώς να νίψουν τας χείρας τους εάν δεν υπάρξει πρόοδος. «Σας λέω, εμπλέκονται μεγάλοι εγωισμοί, αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί. Και αν δεν συμβεί, απλώς υποχωρώ και θα πρέπει να συνεχίσουν», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Η απειλή αποχώρησης είναι ένα κλασικό κόλπο ενός διαπραγματευτή. Αλλά δεδομένου του ακραίου σκεπτικισμού της κυβέρνησης σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αυτό μπορεί να μην είναι μπλόφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τραμπ άφησε επίσης την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ θα έπαιζαν λιγότερο άμεσο ρόλο όσο η Ρωσία και η Ουκρανία συνομιλούσαν. Εκτόξευσε ένα αόριστο δοκιμαστικό μπαλόνι ότι το Βατικανό και ο νέος Αμερικανός Πάπας Λέων θα μπορούσαν να εμπλακούν. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη εκτός εάν η Αμερική ασκήσει τη μέγιστη δυνατή επιρροή.

«Μου φαίνεται ότι ο πρόεδρος ίσως δεν προσπάθησε καθόλου να πιέσει τον Πούτιν. Είναι καλό που είχαν μια δίωρη συζήτηση, αλλά τι έχουμε τελικά;» ρώτησε η Μπεθ Σάνερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

«Έχουμε τον Πούτιν να συνεχίζει τις πολύ μαξιμαλιστικές απαιτήσεις... μια συμφωνία για να συζητήσουμε ένα πλαίσιο για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και ενδεχομένως μια εκεχειρία που θα ακολουθήσει συμφωνίες για πολλά πράγματα», δήλωσε ο Σάνερ στον Μπόρις Σάντσες του CNN.

«Αυτή είναι μια κλήση που νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να την δει κανείς με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από το ότι ο Πούτιν φάνηκε να παίρνει ακριβώς αυτό που ήθελε».

Η Ρωσία φαίνεται πολύ χαρούμενη με την κλήση

Όπως πάντα, υπήρχε μυστήριο σχετικά με την πλήρη έκταση της συνομιλίας του Τραμπ με τον Πούτιν, στον οποίο συχνά έχει δείξει μεγάλο σεβασμό.

Οι ξένοι γνωρίζουν μόνο ό,τι θέλουν να γνωρίζουν το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος για το πώς πήγε η κλήση. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν μερικές δελεαστικές νύξεις για την ατμόσφαιρα της κλήσης. «Θα σας πω ότι οι συζητήσεις τέτοιας διάρκειας είναι σπάνιες όταν και οι δύο πρόεδροι... κανένας από τους δύο δεν ήθελε να τερματίσει τη συζήτηση και να κλείσει το τηλέφωνο», δήλωσε τη Δευτέρα ο βοηθός του προέδρου του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σε σχόλια που δεν θα κάνουν πολλά για να μετριάσουν τις ανησυχίες μεταξύ των επικριτών του Τραμπ ότι είναι εύκολος στόχος για τον Πούτιν.

Πριν πραγματοποιηθεί, η τηλεφωνική κλήση της Δευτέρας έμοιαζε σαν να σηματοδοτούσε ένα σημείο καμπής στην μέχρι στιγμής άκαρπη προσπάθεια των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο. Άλλωστε, ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «ώρα Τουρκίας», δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα γινόταν σκληρός με τον Πούτιν.

Και την Κυριακή, ο απεσταλμένος του προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε στο ABC News ότι «ο πρόεδρος έχει μια απαράμιλλη δύναμη προσωπικότητας». Ο Γουίτκοφ πρόσθεσε: «Πρέπει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν, και αυτό θα ξεκαθαρίσει μέρος του αδιεξόδου και θα μας οδηγήσει στο σημείο που πρέπει να φτάσουμε. Και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη κλήση».

Αλλά ο Τραμπ δεν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχουν οι ΗΠΑ - για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να στείλει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο γιατί δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις, ο Τραμπ απάντησε: «Επειδή πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι, και αν το κάνετε αυτό, θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε πολύ χειρότερο». Προειδοποίησε: «Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια στιγμή που αυτό θα συμβεί».

Ελλείψει προθεσμίας ή περισσότερης σαφήνειας, ωστόσο, η απειλή του Τραμπ έρχεται χωρίς ατσάλι. Μοιάζει μάλλον με μια γραμμή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την πίεση που ασκείται στον ίδιο παρά για να τραβήξει την προσοχή του Πούτιν.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τα παράπονά του για το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μιμηθεί τη στρατιωτική βοήθεια που έστειλε στο Κίεβο η κυβέρνηση Μπάιντεν, χωρίς την οποία η προσπάθεια απώθησης των ρωσικών δυνάμεων θα περιοριστεί σοβαρά. «Δώσαμε ένα τεράστιο ποσό... Είναι απλώς κρίμα», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι, ευγενικά, αντικρούει τη θέση του Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο X μετά τις συνομιλίες ότι είχε μιλήσει με τον Τραμπ δύο φορές τη Δευτέρα - μία φορά πριν ο ηγέτης των ΗΠΑ μιλήσει με τον Πούτιν και στη συνέχεια για κοινή ενημέρωση με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεδομένης της στρατηγικής αναγκαιότητας για τον Ζελένσκι να αποφύγει νέες συγκρούσεις με τον πρόεδρο μετά τον καβγά τους στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, ήταν διπλωματικός. Αλλά σε μια μακροσκελή δήλωση στο X, ο Ζελένσκι αντέκρουσε τη φόρμουλα του Τραμπ. Ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει να σκοτώνει Ουκρανούς. Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο Βατικανό, στην Τουρκία ή στην Ελβετία, αλλά είπε ότι πρέπει να συμμετέχουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκπρόσωποι. Και προειδοποίησε: «Είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποστασιοποιηθούν από τις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης, επειδή ο μόνος που επωφελείται από αυτό είναι ο Πούτιν».

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Ο κόσμος μπορεί τώρα να δει αν οι ηγέτες του είναι πραγματικά ικανοί να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία και να επιτύχουν πραγματική, διαρκή ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι, σε ένα σχόλιο που θα μπορούσε να διαβαστεί με την ονομαστική του αξία ή ως κριτική των προσπαθειών του Τραμπ.

Ο Τραμπ λέει συχνά ότι θέλει να αφιερώσει τη δεύτερη θητεία του στην ειρήνευση. Και αν είναι ειλικρινής, θα μπορούσε να αφήσει τον κόσμο σε καλύτερη κατάσταση.

«Όλη μου η ζωή είναι σαν συμφωνίες – μια μεγάλη συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά οι προσπάθειές του μέχρι στιγμής είναι αποτυχημένες. Αν μη τι άλλο, οι μάχες στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν ενταθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ κατέκτησε μια αξιοσημείωτη ανθρωπιστική νίκη την περασμένη εβδομάδα εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση του τελευταίου ζωντανού Αμερικανού ομήρου στη Γάζα, συμφωνώντας σε έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς, παρακάμπτοντας το Ισραήλ.

Αλλά η μείωση του ενδιαφέροντος του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχει οδηγήσει σε ένα κενό. Τώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκινήσει μια νέα επίθεση με στόχο τον έλεγχο ολόκληρου του θύλακα, όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν. Η δεινή τους θέση αποτελεί κακό οιωνό για την Ουκρανία, αν η Ουάσιγκτον χάσει και το ενδιαφέρον της εκεί.

Αλλού, ο πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για τον τερματισμό μιας τρομακτικής κλιμάκωσης  μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ αυτόν τον μήνα. Αλλά η Ινδία -παρά τους στενούς δεσμούς της με τον Λευκό Οίκο- αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ ήταν αποφασιστική.

Τέτοιες συγκρούσεις προκύπτουν από δεκαετίες ιστορικών και εθνικιστικών διαφωνιών. Και η καθεμία μπορεί να είναι υπαρξιακή για τους εμπλεκόμενους ηγέτες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι δεν υποχωρούν από τις προσπάθειες του Τραμπ, οι οποίες είναι επιφανειακές σε σύγκριση με τα πρότυπα της ιστορικής ειρήνης που επιδιώκουν οι ΗΠΑ για την ειρήνη σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Τέτοιοι πόλεμοι διαρκούν από γενεαλογικά ρολόγια. Το χρονοδιάγραμμα του Τραμπ είναι ημέρες και εβδομάδες.

Πούτιν και Τραμπ «συνεργάζονται»

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν θέλει να το κάνει... αν πίστευα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν ήθελε να τελειώσει με αυτό, δεν θα μιλούσα καν γι' αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Αλλά είναι πιο δύσκολο από ποτέ να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο σύντομα.

Φυσικά, η σύγκρουση ήταν καταστροφική για την οικονομία της Ρωσίας και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες νέους Ρώσους. Αλλά στην ανακοίνωσή της, η Ρωσία ανέφερε ότι ο Πούτιν τόνισε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «βασικές του αιτίες». Αυτό περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία πρέπει να «αποναζιστικοποιηθεί» (με άλλα λόγια, ότι ο Ζελένσκι και η δημοκρατική διακυβέρνηση πρέπει να ανατραπούν) και ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην κυριαρχία, το πολιτικό σύστημα και το δικαίωμα της χώρας να αποφασίζει για το δικό της πεπρωμένο.

Σίγουρα, ο Πούτιν θέλει ειρήνη, αλλά μόνο με όρους που θα ήταν αδύνατο για την Ουκρανία να αποδεχτεί παραμένοντας ανεξάρτητο έθνος.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να επιτίθεται σε πολίτες και αναρωτήθηκε φωναχτά αν ο Πούτιν «με υποκλέπτει». Δίνοντας στη Ρωσία αυτό που ήθελε τη Δευτέρα, είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε αν ο Τραμπ υποκλέπτεται λιγότερο από ό,τι υποκλέπτει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ