Πριν λίγες ώρες η ρωσική αντιπροσωπεία διπλωματών προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από το 2022 μέχρι και σήμερα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το τραπέζι των διαπραγματεύσεων γέρνει προς την μεριά της Μόσχας. Αν οι Ρώσοι απορρίψουν μία εκεχειρία θα επωφεληθούν εξαιτίας της κυριαρχίας τους στο πεδίο της μάχης και έτσι το Κίεβο θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσμενή διπλωματική θέση (σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις).
Η Παγίδα Πούτιν σε Τραμπ
Αναλυτικότερα, οι Ευρωπαίοι ειδικοί πιστεύουν σχεδόν ομόφωνα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί πραγματικά κατάπαυση του πυρός -αφού ο ρωσικός στρατός έχει το πάνω χέρι στις εν εξελίξει μάχες- αλλά οργάνωσε τις διαπραγματεύσεις για να δείξει την «ανωτερότητά» του.
Παράλληλα, είναι πλέον βέβαιο πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μία μεγάλη εαρινή επίθεση κατά του ουκρανικού στρατού, η οποία αναμένεται να χαρίσει στο Κρεμλίνο ακόμη περισσότερα εχθρικά εδάφη.
Δεδομένων όλων αυτών, πολλοί είναι αυτοί που είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η πρόταση του Πούτιν είναι ουσιαστικά μία «παγίδα» για την Ουκρανία και ειδικά για τις ΗΠΑ και τον Τραμπ.
«Η πρόταση του Πούτιν για διαπραγματεύσεις επιτρέπει στους Ρώσους να καθυστερήσουν την επικείμενη απόσυρση του Τραμπ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα βοηθάει στην διατήρηση της διεθνούς ηρεμίας σχετικά με τον πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αποσυρθεί από τις συζητήσεις για τερματισμό του πολέμου εάν μία από τις δύο πλευρές αρνηθεί να συνεργαστεί» είπε ένας γνωστός ειδικός.
Μία άλλη αναλύτρια από το κέντρο R. Politik δήλωσε πως ο Πούτιν δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι, για αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία τέτοια διπλωματική διαδικασία.
«Στόχος του [Πούτιν] είναι να καθυστερήσει τις παραδόσεις όπλων από την Δύση, να εκμεταλλευτεί την δυσμενή θέση του Ζελένσκι και να επιδεινώσει την διεθνή ασταθή θέση της Ουκρανίας» είπε η ίδια.
Σύμφωνα με την ειδικό, ένας άλλος στόχος του Ρώσου ηγέτη είναι να αναγκάσει το Κίεβο να άρει την απαγόρευση άμεσων διμερών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μπορεί η Μόσχα να αυξήσει την επιρροή της στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν δεν πιστεύει ούτε λιγάκι πως αυτήν την στιγμή το Κίεβο θα συμφωνήσει στους όρους που έχει θέσει η Ρωσία για την λήξη του πολέμου» έκλεισε η αναλύτρια.