Η Υεμένη βυθίζεται σε ακόμα πιο σκοτεινά νερά, καθώς η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταστροφικά πλήγματα εναντίον υποδομών που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι. Το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μια τσιμεντοβιομηχανία στην περιοχή της πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε στόχους, αφήνοντας την πόλη να ασφυκτιά μέσα σε καπνό, εκρήξεις και φόβο. Η σκιά ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου πλανάται πλέον απειλητικά, με τους Χούθι να ορκίζονται ότι «η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη», προμηνύοντας μια εκδίκηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα «έθεσαν εκτός λειτουργίας» το αεροδρόμιο της Σαναά, καταστρέφοντας διαδρόμους απογείωσης, αεροσκάφη και κρίσιμες υποδομές. Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και μια τσιμεντοβιομηχανία στην περιφέρεια Αμράν, βυθίζοντας την πρωτεύουσα σε σκοτάδι και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το τηλεοπτικό κανάλι των Χούθι, Al-Massirah, επιβεβαίωσε τα πλήγματα, ενώ ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σαναά ανέφεραν εκκωφαντικές εκρήξεις και πυκνό καπνό να υψώνεται από πολλά σημεία της πόλης. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος, αλλά η καταστροφή βασικών υποδομών προμηνύει μια ανθρωπιστική κρίση που θα επιδεινώσει το ήδη δραματικό τοπίο στην Υεμένη.
Το αεροδρόμιο της Σαναά, που από το 2022 εξυπηρετεί περιορισμένες εμπορικές πτήσεις της Yemenia προς το Αμάν της Ιορδανίας και πτήσεις του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελεί ζωτικής σημασίας κόμβο για την επιβίωση εκατομμυρίων Υεμενιτών. Η καταστροφή του απειλεί να αποκόψει τη χώρα από κρίσιμες προμήθειες, εντείνοντας την πολιορκία ενός πληθυσμού που ήδη υποφέρει από δεκαετή σύγκρουση. Η προειδοποίηση του ισραηλινού εκπροσώπου Αβισάι Αντράε, που κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν το αεροδρόμιο λίγο πριν από τις επιδρομές, προσθέτει μια αίσθηση προμελετημένης έντασης, σαν προάγγελος μεγαλύτερης καταστροφής.
Οι Χούθι, που ελέγχουν τη Σαναά και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, αντέδρασαν με οργή, υποσχόμενοι αντίποινα που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση πέρα από τα σύνορα της Υεμένης. Η κατηγορία τους ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στα πλήγματα, παρά την άρνηση της Ουάσιγκτον, περιπλέκει περαιτέρω το γεωπολιτικό τοπίο, εγείροντας φόβους για εμπλοκή ξένων δυνάμεων. Οι Χούθι, γνωστοί για τις επιθέσεις τους σε στόχους στη θάλασσα και πέρα από την Υεμένη, διαθέτουν τη δυνατότητα να πλήξουν περιφερειακούς στόχους, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο βίας.
Η κλιμάκωση έρχεται σε μια στιγμή που η Μέση Ανατολή βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ευρύτερης σύγκρουσης, με τις εντάσεις στη Γάζα και τον Λίβανο να ενισχύουν το κλίμα αστάθειας. Οι ισραηλινές επιδρομές στην Υεμένη, που φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης περιφερειακών αντιπάλων, κινδυνεύουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εικόνες καπνού πάνω από τη Σαναά και ο ήχος των εκρήξεων αποτελούν μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ειρήνη παραμένει μακρινό όνειρο για την Υεμένη. Καθώς οι Χούθι ετοιμάζουν την απάντησή τους, ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, γνωρίζοντας ότι η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε ακόμα μεγαλύτερο χάος.