Ένοπλες Συρράξεις

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Σήμερα Δευτέρα, το Πακιστάν πραγματοποίησε μια δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, σε ένα υπόβαθρο μεγάλης έντασης με την Ινδία, ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, που προτείνεται ως μεσολαβητής, έφθανε στο Ισλαμαμπάντ πριν από μία επίσκεψη στο Νέο Δελχί στη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Ινδία θεωρεί πως το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες στις 22 Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ το οποίο διοικεί, μια επίθεση για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης και το Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή.

«Το Πακιστάν διεξήγαγε σήμερα με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους Fatah, με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η άμυνα του Πακιστάν είναι «σε καλά χέρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ μετά τη δοκιμή, σκοπός της οποίας ήταν, σύμφωνα με τον στρατό, να «προετοιμαστούν» οι στρατιώτες και να «επιβεβαιωθούν» το προωθημένο σύστημα πλοήγησης του πυραύλου καθώς και η ακρίβειά του.

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διενήργησε το Σάββατο δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους «με βεληνεκές 450 χλμ», χωρίς να διευκρινίζει πού πραγματοποιήθηκε αυτή.

Αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε το πράσινο φως, την περασμένη εβδομάδα, για μια στρατιωτική «απάντηση» μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ, το Πακιστάν λέει πως διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» για επικείμενο ινδικό πλήγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πακιστανός πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλει επίσημη επίσκεψη στη Μαλαισία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Παρασκευή, λέγοντας πως θα την πραγματοποιήσει «στη διάρκεια του έτους».

Ο Σαρίφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος «έφθασε στο Ισλαμαμπάντ για επίσημη επίσκεψη», καθώς το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει.

«Το Πακιστάν θέλει να παρουσιάσει το όραμά του σε φιλικές χώρες», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλάχ Ταράρ κατά την επίσκεψή του στο τμήμα του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται την Πέμπτη στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο της διαμεσολάβησής του. Ο υπουργός «αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία αυτή την Πέμπτη μετά τις συναντήσεις του με τους Πακιστανούς αξιωματούχους στο Ισλαμπάντ», ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί στον λογαριασμό της στο X.

«Δεν θέλουμε οι εντάσεις να επεκταθούν σε αυτή την περιοχή και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, ο Εσμαΐλ Μπακαεΐ.

Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν, η κάθε χώρα για λογαριασμό της, την κυριαρχία ολόκληρου του Κασμίρ, μιας περιοχής όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μετά την αιματηρή διχοτόμηση που ακολούθησε την ανεξαρτησία τους το 1947.

Οι δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται ότι υποστηρίζουν ένοπλες οργανώσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων τους.

Αφότου ξέσπασε αυτό το νέο επεισόδιο των εντάσεων, η πακιστανική κυβέρνηση έχει συναντηθεί με πάνω από 20 αρχηγούς κρατών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ισάκ Νταρ.

Το 2019, έπειτα από μια φονική επίθεση εναντίον στρατιωτών της, η Ινδία είχε εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν, 12 ημέρες αργότερα, στην οποία απάντησε το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν συνέλαβε έναν Ινδό πιλότο, προτού τον επιστρέψει στη χώρα του και οι εχθροπραξίες σταμάτησαν γρήγορα χάρη σε αμερικανική διαμεσολάβηση.

«Την τελευταία φορά καταρρίψαμε δύο από τα αεροσκάφη τους, αυτή τη φορά η απάντηση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη», προειδοποίησε σήμερα ο Ταράρ.

Έπειτα από καταιγισμό διπλωματικών κυρώσεων, συμφωνιών που καταπατήθηκαν και θεωρήσεων εισόδου που ακυρώθηκαν στις δύο χώρες, τα 15 εκατομμύρια κάτοικοι του Κασμίρ --στην πακιστανική και την ινδική πλευρά-- ζουν και πάλι μέσα στον φόβο.

Στο ινδικό Κασμίρ, ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται για τους δράστες της επίθεσης της 22ας Απριλίου.

Προβλέποντας ινδικές στρατιωτικές ενέργειες, το πακιστανικό Κασμίρ έκλεισε για δέκα ημέρες τα 1.100 κορανικά σχολεία που λειτουργούν εκεί. Στα 6.000 δημόσια σχολεία, που παραμένουν ανοικτά, οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ