Ένοπλες Συρράξεις

Ποιος ευρωπαϊκός στρατός... η Ελλάδα έχει περισσότερους! Η Ευρώπη δυσκολεύεται να αναπτύξει 25.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει συλλογικά 25.000 στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε μια δύναμη «αποτροπής» στην Ουκρανία, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, αποκάλυψαν δημοσιογραφικές πηγές.

Οι Times έλαβαν μια σπάνια εικόνα για τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών άμυνας της Ευρώπης και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων καθώς επεξεργάζονταν σχέδια για μια δύναμη «συνασπισμού των προθύμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν, ο Βρετανός αρχηγός του επιτελείου άμυνας,  ρώτησε τους ομολόγους του στην ηπειρωτική Ευρώπη αν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μια δύναμη 64.000 ανδρών για να στείλουν στην Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Βρετανία θα ήταν πρόθυμη να στείλει έως και 10.000 άτομα στο ουκρανικό έδαφος, κατά την διάρκεια συνάντησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υπουργοί Άμυνας σε όλη την Ευρώπη δήλωσαν ότι δεν υπήρχε «καμία πιθανότητα» να φτάσουν αυτόν τον αριθμό και ότι ακόμη και 25.000 στρατιώτες θα «αποτελούσαν ώθηση για μια κοινή προσπάθεια», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα,  Βρετανία και  Γαλλία ετοιμάζουν κοινό σχέδιο για να στείλουν εκπαιδευτές στη δυτική Ουκρανία αντί για μια πολυεθνική χερσαία δύναμη, για την προστασία βασικών πόλεων και κρίσιμων υποδομών εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο που ενέχει.

Αντίθετα, η εστίαση για μια δέσμευση ασφαλείας προς την Ουκρανία θα είναι στην ανασύσταση και τον επανεξοπλισμό του στρατού του Κιέβου, με προστασία από τον αέρα και τη θάλασσα.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ερυώπης φέρονται να εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη φιλοδοξία της Βρετανίας, για την δημιουργία σώματος δυνάμεως 64.000 ανδρών, σε μια συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων» στις 10 Απριλίου.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στη συνέχεια στις Βρυξέλλες με μια μικρότερη ομάδα υπουργών Άμυνας μετά τη συνάντηση του συνασπισμού, όπου οι σύμμαχοι ήταν πιο ειλικρινείς.

Οι στενοί σύμμαχοι εξέφρασαν σαφείς τις αμφιβολίες τους στον Βρετανό υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι και επεσήμαναν ότι μια δύναμη αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε συνολικά 256.000 στρατιώτες επί τόπου σε διάστημα δύο ετών, λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλαγές τους στο ουκρανικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ντόβιλε Σακαλιένε, υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, λέγεται ότι είπε στους ομολόγους της: «Η Ρωσία έχει 800.000 [στρατιώτες]. Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής, αν δεν μπορούμε καν να συγκεντρώσουμε 64.000, αυτό δεν φαίνεται αδυναμία, είναι αδυναμία».

 Τα σχόλιά της χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ έντονα».

 Οι συζητήσεις αυτές των υπουργών Άμυνας, αποκαλύπτουν πόσο εξαρτώνται η Βρετανία και η Ευρώπη από τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή σοβαρής αποτροπής στη Ρωσία.

Ένας συμμετέχων στην σύσκεψη λέγεται ότι επεσήμανε ότι θα ήταν ευκολότερο να διατεθούν ειδικές δυνάμεις σε ένα τέτοιο έργο, καθώς αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση στο εσωτερικό των χωρών.

Η Εσθονία και η Φινλανδία φέρονται να ανησυχούσαν ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη θα «αραιώσει» τις δικές τους άμυνες στα σύνορα, ενώ  Πολωνία, Ισπανία και Ιταλία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα διαθέσουν στρατιώτες, σύμφωνα με την πηγή.

 «Χωρίς χώρες με μεγάλο πληθυσμό να διαθέσουν [στρατιώτες], υπάρχει σοβαρό αδιέξοδο», πρόσθεσε δημοσιογραφική πηγή.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει περίπου τον ίδιο αριθμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 5.000 και 10.000 στρατιωτών, όπως γίνεται αντιληπτό.

Μια δεύτερη πηγή, ενήμερη για τις συζητήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Γερμανία ήταν επίσης γενικά κατά της αποστολής χερσαίων δυνάμεων, αν και είναι κατανοητό ότι το Βερολίνο δεν έχει αποκλείσει εντελώς μια τέτοια κίνηση.

Η πηγή επεσήμανε ότι ο Βρετανικός Στρατός, ο οποίος συρρικνώνεται σταθερά, υποφέρει  από έλλειψη πυροβολικού και προβλήματα με «εξοπλισμό», όπως οχήματα ανεφοδιασμού και άλλο εξοπλισμό που κανονικά θα λάμβαναν από την Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν χερσαία στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, θεωρείται ότι οδήγησε σε μια μετατόπιση της σκέψης σχετικά με το πώς θα έμοιαζε η δύναμη σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το ποιοι θα ήταν οι κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα πιο πιθανά σχέδια, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα σταλούν στη δυτική Ουκρανία, εκπληρώνοντας μια δέσμευση να τοποθετήσουν δυνάμεις εντός της χώρας.

 Ωστόσο, δεν θα βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή, δεν θα φυλάνε βασικές εγκαταστάσεις ούτε θα βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Ο προηγμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός εντός του «συνασπισμού των προθύμων», συνεχίζεται για επιλογές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, και για την αναγέννηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η αποκαλούμενη ευρωπαϊκή άμυνα δεν υπάρχει και δεν υπήρχε, και μόλις ο Τραμπ αποσύρθηκε διακριτικά, φάνηκε η γύμνια των άλλοτε μεγάλων δυνάμεων.

Όλοι οι σχεδιασμοί για πετυχημένο και εξοπλισμένο ευρωπαϊκό στρατό, μας οδηγούν σε πλάνα με δεκαετή και εικοσαετή διάρκεια, με την προϋπόθεση να μην έχουμε καμία οικονομική κρίση εντωμεταξύ.     

     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ