ουκρανική επίθεση στην ρωσική στρατηγική βάση του Μοζντόκ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανική επίθεση στην Ρωσική Πυρηνική Τριάδα; Drones στόχευσαν την στρατηγική βάση του Μοζντόκ με πυρηνικά βομβαρδιστικά

Πριν λίγες ώρες, ρωσικές πληροφορίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο προτείνουν πως οι ουκρανικοί σχηματισμοί επιχείρησαν να επιτεθούν το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μοζντόκ της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσσετίας. Τα συστήματα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας λέγεται πως αντιμετώπισαν με επιτυχία την επίθεση, καταρρίπτοντας όλα τα εισερχόμενα drones που στόχευσαν την υποδομή.

Επίθεση στην Ρωσική Πυρηνική Τριάδα;

Το σημαντικότερο κομμάτι της είδησης είναι το γεγονός πως ο ρωσικός διάδρομος προσαπογειώσεων στο Μοζντόκ έχει στρατηγική σημασία για την Μόσχα. Σύμφωνα με έναν Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή που σχολίασε την επίθεση, η αεροπορική βάση φιλοξενεί συντάγματα βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας τύπου Tu-22 και Tu-95, τα οποία αποτελούν μέρος της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά την βάση του Μοζντόκ ένα σημαντικό στοιχείο της πυρηνικής τριάδας του Κρεμλίνου, η οποία για την Μόσχα εγγυάται την ασφάλεια όλου του κράτους. 

Οι ουκρανικοί σχηματισμοί που επιτέθηκαν την βάση φαίνεται πως χρησιμοποιήσαν drones τύπου Mugin-5 PRO εξοπλισμένα με εκρηκτικά. Όπως καταλαβαίνουμε, η προσπάθεια του Κιέβου υποδεικνύει ότι οι Ουκρανοί θέλουν να δείξουν στους Δυτικούς εταίρους τους ότι μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους βαθιά εντός της Ρωσίας. Η βάση του Μοζντόκ ήταν μία καλή επιλογή από το Κίεβο, μιας και απέχει μεγάλη απόσταση από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η επιλογή του στρατηγικού αεροδιαδρόμου του Μοζντόκ δεν ήταν όμως τυχαία. Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία κερδίζουν πολλά από τέτοιες επιθέσεις, διότι δοκιμάζουν την ρωσική αεράμυνα, ελέγχουν την ισχύ και την πολεμική ετοιμότητα του ρωσικού στρατού κλπ. 

Ο Ρώσος ανταποκριτής Αλεξάντερ Σλάντκοφ έγραψε στο κανάλι του στο Telegram πως η σημερινή επίθεση δεν αποτελεί μόνο μία προβοκάτσια, αλλά αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής υπονόμευσης της ρωσικής υπομονής. 

«Στην αρχή μπορεί να είναι drones, στην συνέχεια μπορεί να είναι πύραυλοι του ΝΑΤΟ... Αυτό είναι ένα λογικό βήμα στην σταδιακά κλιμακούμενη σύρραξη, που στόχο έχει την υπονόμευση της Ρωσίας και την δοκιμή των αμυντικών μας δυνατοτήτων» είπε ο Ρώσος.

Αυτή θα έλεγε κανείς είναι ο πιο έμμεσος στόχος του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Ο πιο άμεσος στόχος της ουκρανικής επίθεσης στο Μοζντόκ ήταν φυσικά η πρόκληση χτυπήματος στα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που βρίσκονταν στα υπόστεγα της υποδομής. Αυτά τα αεροσκάφη θέτουν σημαντικότατες απειλές για την Ουκρανία, αφού χρησιμοποιούνται συχνά για αποστολές βομβαρδισμών κατά ουκρανικών στόχων. 

Για την Ρωσία όμως φαίνεται ότι «τέλος καλό, όλα καλά», τουλάχιστον προς το παρών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ