Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία κερδίζει τον ηλεκτρονικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ-Drones-πύραυλοι που καθοδηγούνται από δορυφόρους χάνουν τον στόχο τους

«Οι Ρώσοι ήταν πιο ευκίνητοι στην απάντησή τους από όσο θα μπορούσαμε να περιμέναμε», δηλώνουν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον μυστικό πόλεμο  των δύο πλευρών.

Η ακρίβεια των δυτικών πυρομαχικών που καθοδηγούνται από δορυφόρους έχει πέσει κατακόρυφα λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ωθώντας το Κίεβο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορισμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση.

Η καταστολή από τη Ρωσία των συστημάτων καθοδήγησης των σύγχρονων δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού Excalibur που κατευθύνονται με GPS, και του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας HIMARS, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους  με βεληνεκές έως και 50 μίλια, έχει υπονομεύσει τις δυνατότητες κρούσης της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι είχε χαρακτηρίσει το βλήμα Excalibur ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δυτικού όπλου που έχει καταστεί αναποτελεσματικό επειδή το σύστημα καθοδήγησής του (χρησιμοποιεί GPS) είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην ρωσική ηλεκτρονική παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν περιγράψει παρόμοια προβλήματα με τη βόμβα ολίσθησης JDAM

Το GLSDB, ένα πυρομαχικό με καθοδήγηση ακριβείας με μεγαλύτερη εμβέλεια από το Excalibur που παράγεται από κοινού από την Boeing και τη σουηδική Saab, υποφέρει από τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με δυτική στρατιωτική ανάλυση.

“Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταματήσει να αναπτύσσουν βόμβες GLSDB στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Αντρέι Ζαγκαρόντνουκ”, επικεφαλής του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών του Κιέβου.

Αναφορές από τον ουκρανικό στρατό έδειξαν ότι το ποσοστό των επιβεβαιωμένων επιτυχών χτυπημάτων μειώθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023 από το επίπεδο του 55 τοις εκατό στο 7 τοις εκατό τον Ιούλιο και το 6 τοις εκατό τον Αύγουστο, όταν η μεγάλη καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Κάποια στιγμή, μόνο ένα από τα 19 βλήματα του Excalibur έφτασε στο στόχο του, είπε μια άλλη δυτική πηγή.

Με αυτόν τον ρυθμό, όπως υπολογίζεται στην έκθεση, ότι το κόστος μιας επιτυχημένης επίθεσης με αυτό το βλήμα, εκτινάχθηκε στα 1,9 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2023 από 300.000 δολάρια τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διοικητές του ουκρανικού πυροβολικού επιβεβαίωσαν ότι τα βλήματα Excalibur αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβή στο χτύπημα στόχων όταν πρωτοεμφανίστηκαν το 2022, αλλά αργότερα εξουδετερώθηκαν αποτελεσματικά από ρωσικές παρεμβολές.

"Έχουμε προβλήματα με την ακρίβεια", είπε ο διοικητής της μονάδας πυροβολικού της 45ης ταξιαρχίας, το διακριτικό Muzykant.

Τα αμερικανικά οβιδοβόλα M777 που χρησιμοποιήθηκαν από το πλήρωμα του Muzykant είχαν επαινεθεί για τις δυνατότητές τους όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά στο ουκρανικό πολεμικό θέατρο το 2022.

Αλλά ο ίδιος είπε ότι η μονάδα του σταμάτησε να χρησιμοποιεί πυρομαχικά Excalibur στις αρχές του 2023 λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους.

Αντίθετα, είπε, "εκτόξευσαν μη κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού, οι οποίες είναι λιγότερο ακριβείς και απαιτούν περισσότερα πυρομαχικά για να χτυπήσουν έναν στόχο», τόνισε ο ειδικός.

Ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, Ντάνιελ Πατ, επεσήμανε ότι "η εμπειρία μάχης του Excalibur στην Ουκρανία, ήταν ένα παράδειγμα του πώς «τα ανώτερα οπλικά συστήματα μπορούν να περιοριστούν από την έλλειψη προσαρμοστικότητας λογισμικού, και κάλεσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλλιεργήσει μια κουλτούρα καινοτομίας και ευελιξίας, για να αποκτήσει την ικανότητα ταχείας προσαρμογής».

«Ο κύκλος ζωής των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων όπλων στην Ουκρανία ήταν μόνο περίπου τρεις μήνες, μετά τους οποίους θα χρειαστεί να επαναπρογραμματιστούν ή να αντικατασταθούν, καθώς οι Ρώσοι βελτιστοποιούν τον ηλεκτρονικό τους πόλεμο εναντίον τους», σημείωσε ο Πατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κορυφαία αποτελεσματικότητα ενός νέου οπλικού συστήματος διαρκεί μόνο περίπου δύο εβδομάδες πριν εισαχθούν τα  ρωσικά αντίμετρα», τόνισε ο ίδιος.

Οι άλλοτε τρομεροί πύραυλοι HIMARS μερικές φορές χάνουν τους στόχους τους κατά περισσότερο από 50 πόδια (15 μέτρα) λόγω του εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.

Ένας από τους λόγους για την πτώση της αποτελεσματικότητας των αμερικανικών οπλικών συστημάτων είναι ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να απενεργοποιήσει τους δορυφόρους Starlink, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η τεχνολογία Excalibur στις υπάρχουσες εκδόσεις έχει χάσει τις δυνατότητές της. Η χρήση αυτών των βλημάτων  στο ουκρανικό πεδίο μάχης διέψευσε τη φήμη τους ως όπλο μία βολή και κατευθείαν πετυχαίνουν στόχο.

Ο πύραυλος HIMARS, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους έως και 50 μίλια, χαιρετίστηκε ως το σωσίβιο της Ουκρανίας στις αρχές του πολέμου, αλλά τώρα έχει γίνει πολύ μικρή απειλή στο πεδίο της μάχης, αναφέρει η Washington Post.

Αμερικανός απόστρατος Στρατηγός προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Ο Μάικ Ναγκάτα, ένας απόστρατος Υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού που ηγήθηκε των ειδικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ « είναι πίσω» τεχνολογικά, στον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με το  Defense One.

«Το χάσμα ανάμεσα στο πού θα έπρεπε να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο πού βρισκόμαστε συνεχίζει να διευρύνεται σε πάρα πολλά μέρη, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο ίδιος στο συνέδριο SOF Week στην Τάμπα της Φλόριντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάλεσε τις ΗΠΑ «να είναι πιο δημιουργικές για να ανακτήσουν την κυριαρχία στον ηλεκτρονικό πόλεμο».

Ο ουκρανικός στρατός αρχικά χρησιμοποίησε με επιτυχία τη δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink της SpaceX για να επικοινωνήσει και να συντονίσει τις επιθέσεις του.

Αλλά όταν τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση πέρα ​​από τα βόρεια σύνορα προς το Χάρκοβο, το Starlink έγινε εξαιρετικά αργό, σύμφωνα με μέλη της 92ης Ταξιαρχίας Εφόδου της Ουκρανίας.

«Την ημέρα πριν από τη ρωσική επίθεση, απλώς μπλοκαρίστηκαν όλα», είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης με το διακριτικό κλήσης του Άγιαξ.

«Το σύστημα έγινε σούπερ αργό. Χάνουμε τη μάχη στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για τη σύγχυση των έξυπνων όπλων έχει γίνει σημαντικό μέρος του παιχνιδιού γάτας και ποντικιού μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας" ανέφερε  ο ίδιος.

Για μήνες, ιπτάμενα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέχονται από τη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Quantum Systems λειτουργούσαν ομαλά για τον ουκρανικό στρατό, πετώντας στον αέρα για να εντοπίσουν εχθρικά άρματα μάχης και στρατεύματα.

"Αλλά σύντομα άρχισαν ξαφνικά να πέφτουν από τον ουρανό καθώς επέστρεφαν από αποστολές», γράφουν οι New York Times.

«Ήταν ένα μυστήριο», είπε ο Σβεν Κρουκ, διευθύνων σύμβουλος της Quantum, ο οποίος έλαβε αυστηρή επιστολή από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με αίτημα να διορθωθεί η κατάσταση.

Οι μηχανικοί αντιμετώπισαν σύντομα το πρόβλημα

Οι Ρώσοι μπλοκάρουν τις ασύρματες συνδέσεις που συνέδεαν τα drones με τους δορυφόρους στους οποίους βασίζονταν για την πλοήγηση, με αποτέλεσμα αυτά να χάσουν το δρόμο τους και να συντριβούν στο έδαφος.

Για να προσαρμοστεί, η Quantum ανέπτυξε λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη, για να λειτουργεί ως ένα είδος δευτερεύοντος πιλότου και πρόσθεσε μια επιλογή χειροκίνητου ελέγχου, ώστε τα drones να μπορούν να προσγειωθούν χρησιμοποιώντας έναν ελεγκτή Xbox.

Η εταιρεία κατασκεύασε επίσης ένα κέντρο εξυπηρέτησης για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών επιθέσεων από την Ρωσία

«Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να πάρουμε πληροφορίες από τους χειριστές, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι δεν λειτούργησε, να δοκιμάσουμε και να προσπαθήσουμε ξανά», είπε ο Κρουκ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μηχανικοί του δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

«Ο ηλεκτρονικός πόλεμος επηρεάζει τις μάχες στην Ουκρανία όσο ο καιρός και το έδαφος», είπε ο Μπράιαν Κλαρκ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον, προσθέτοντας ότι κάθε πολεμική επιχείρηση πρέπει πλέον να λαμβάνει υπόψη τη δραστηριότητα του εχθρού στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

«Οι Ρώσοι ήταν πιο ευκίνητοι στην απάντησή τους από ό,τι θα περιμέναμε», τονίζει ο Τζαίμς Λούις, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία για το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Αλεξάντερ Μπερεζνόι, επικεφαλής της Quantum, σε δήλωση  κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

"Πιθανώς το 90 τοις εκατό των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συστημάτων που στέλνονται στην Ουκρανία δεν είναι έτοιμα να λύσουν προβλήματα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου», τόνισε ο ίδιος.

Μια έκθεση από μια κινεζική δεξαμενή σκέψης στον τομέα της άμυνας αναφέρει ότι «οι δυνατότητες μάχης του ρωσικού στρατού κατά των drones είναι ανώτερες από εκείνες του αμερικανικού στρατού».

Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι δυτικοί ειδικοί, αυτό το πλεονέκτημα αυξάνεται καθημερινά, γεγονός που καθιστά την κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα όλο και πιο απελπιστική για το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς συμμάχους του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ