Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θα ξεφύγει η κατάσταση! Και η Τσεχία έδωσε το "πράσινο φως" στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να επιτεθεί στην Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Λιπάβσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του συμφωνεί ότι η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχει για να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας, μετά την έκκληση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα αφού η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στον επιτιθέμενο», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Αυτή η άδεια περιλαμβάνει και φυσικά "επιθέσεις που πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιηθούν στο έδαφος της Ρωσίας. Αυτός είναι ο κανόνας για τις παραδόσεις όπλων που προέρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία", δήλωσε ο Γιαν Λίπαβσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε από τους συμμάχους να εξουσιοδοτήσουν την Ουκρανία να επιτεθεί απευθείας στο έδαφος της Ρωσίας με τα όπλα που παρέχουν ως στρατιωτική βοήθεια, η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι πιο διστακτικές μέχρι στιγμής χώρες είναι η Ιταλία και η Γερμανία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μέχρι την υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων από τον  Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, συμφωνούν με το αίτημα του Στόλτενμπεργκ. Η Βρετανία διατύπωσε αυτήν την ιδέα ακόμη και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο ότι η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπλα από τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια για να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Αντίδραση για το θέμα αυτό είχε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να «εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους εναντίον ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο κύριος βασικός πάροχος στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, δήλωσαν μέσω του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους με αμερικανικά όπλα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε εκ νέου την Τρίτη, τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με «σοβαρές συνέπειες» εάν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στο έδαφός της.

«Αυτοί οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά από την Ευρώπη και ειδικά από μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν. Πρέπει να θυμούνται ότι είναι κράτη με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό, και αυτός ο παράγοντας είναι ένα σοβαρό πράγμα που πρέπει να σκεφτούν πριν μιλήσουν για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος», απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ