κατεστραμμένο ρωσικό S-300 ή S-400
Ένοπλες Συρράξεις

Τρομερό Βίντεο: Ουκρανική ομοβροντία ATACMS καταστρέφει ρωσικό S-400 που μανιωδώς προσπαθούσε να επιβιώσει

Πριν λίγες ώρες δημοσιεύθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν την πρόσφατη καταστροφή ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας τύπου S-300 ή S-400 από έναν αμερικανικής παραγωγής πύραυλο ATACMS των Ουκρανών. Πρόκειται για έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς που χρησιμοποιείται μαζικά από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαριά Απώλεια για τη Μόσχα

Το εν λόγω βίντεο αποτελεί μία από τις δραματικότερες καταγεγραμμένες καταστροφές ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στον εν εξελίξει πόλεμο. Το ρωσικό σύστημα φαίνεται να προσπαθεί μανιωδώς να επιβιώσει από την ουκρανική επίθεση, εν τέλει όμως χωρίς επιτυχία.

Αυτά τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αποτελούν στόχοι προτεραιότητας της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αφού απειλούν ουκρανικά αεροσκάφη και standoff όπλα σε ακτίνα έως και 400 χιλιομέτρων, ανάλογα τον τύπο και την έκδοση του συστήματος.

Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου. 

Η νέα επίθεση φαίνεται να έλαβε χώρα έξω από τον διάδρομο προσαπογειώσεων του Μοσπίν, μίας πόλης που βρίσκεται στην επικράτεια του Ντονιέτσκ που ελέγχουν σήμερα οι Ρώσοι. Ο διάδρομος αυτός βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Ουκρανοί προτείνουν πως το πλήγμα πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου στις 12:50 τοπική ώρα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας είχε παραταχθεί στο σημείο μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Το βίντεο της καταστροφής του καταγράφηκε από ένα ουκρανικό drone που επιχειρούσε στην περιοχή. Το υλικό δείχνει τα τελευταία δευτερόλεπτα ζωής του S-300 ή S-400 της Μόσχας πριν αυτό καταστραφεί από τον πύραυλο του Κιέβου. Το ότι το ουκρανικό drone κατέγραψε την επίθεση δεν σημαίνει βέβαια πως ήταν και αυτό που εντόπισε τον ρωσικό στόχο. Πολύ πιθανόν είναι το σύστημα να ανιχνεύθηκε από κάποιον δορυφόρο του ΝΑΤΟ και οι συντεταγμένες του να μεταφέρθηκαν στον ουκρανικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάποιοι Ουκρανοί στο διαδίκτυο προτείνουν πως χρειάστηκαν περισσότεροι από 5 πύραυλοι ATACMS για να καταστραφεί το ρωσικό σύστημα, ωστόσο άλλοι προτείνουν πως 1 πύραυλος ήταν αρκετός. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο είναι ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό όπλο πρόλαβε να εκτοξεύσει τουλάχιστον 6 πυραύλους σε μία τελευταία προσπάθεια να προστατεύσει τους κοντινούς στόχους από τους εισερχόμενους ATACMS. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και δραματικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ