Ένοπλες Συρράξεις

Η Ισπανία και επτά ακόμη χώρες θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους και εξοπλισμό - "Παίζουν με τη φωτιά" απαντά η Ρωσία

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Λιθουανία θα προμηθεύσουν το Κίεβο με εξοπλισμό και πυραύλους ως μέρος της γερμανικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας (IAAD), ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="de" dir="ltr">Ein Ergebnis der digitalen Sitzung der Ukraine-Kontaktgruppe <a href="https://twitter.com/hashtag/UDCG?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#UDCG</a>: Zahlreiche Partner wollen die 🇩🇪 Initiative zur Stärkung der 🇺🇦 <a href="https://twitter.com/hashtag/Luftverteidigung?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Luftverteidigung</a> unterstützen. 🇧🇪🇩🇰🇳🇱🇳🇴🇨🇦helfen finanziell, 🇺🇸🇬🇧🇫🇷🇪🇸🇷🇴🇧🇪🇱🇹 mit Material und Raketen. 🇱🇻 will der Initiative <a href="https://twitter.com/hashtag/IAAD?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#IAAD</a> neu beitreten.</p>&mdash; Verteidigungsministerium (@BMVg_Bundeswehr) <a href="https://twitter.com/BMVg_Bundeswehr/status/1792592381411209227?ref_src=twsrc%5Etfw">May 20, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Η Γερμανία ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της IAAD τον Απρίλιο, καλώντας τους εταίρους της να υποστηρίξουν την Ουκρανία για την ενίσχυση της αεράμυνας της. Η ίδια η Γερμανία έχει ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία δύο συστήματα αεράμυνας Patriot και έχει επίσης ανακοινώσει τη μεταφορά ενός τρίτου στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, η Γερμανία παρέχει στο Κίεβο άλλα συστήματα αεράμυνας.

Ισπανία: Τον Ιούνιο θα αποσταλούν άρματα μάχης και πυραύλοι Patriot

Εντωμεταξύ η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία εντός Ιουνίου νέα παρτίδα γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και πυραύλους για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας στη Μαδρίτη.

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες επιβεβαίωσε την επικείμενη παράδοση κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τον Aμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έστειλε 10 τέτοια άρματα στον ουκρανικό στρατό πέρυσι και τον Μάρτιο ανήγγειλε πως θα διαθέσει επιπλέον 19 φέτος, τα πρώτα 10 ως τα τέλη του Ιουνίου και τα υπόλοιπα εννέα εντός Σεπτεμβρίου.

Τα αποθέματα του ισπανικού στρατού περιλαμβάνουν περίπου εκατό Leopard 2A4. Το τεθωρακισμένο κύριας μάχης των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων είναι το αρκετά πιο σύγχρονο Leopard 2A6· διαθέτει περίπου 200 άρματα.

Η κυρία Ρόμπλες τόνισε χθες ότι η Μαδρίτη συνεχίζει να κάνει «μεγάλες προσπάθειες» για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, αναφερόμενη ιδίως στην εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών και υποσχόμενη πως η βοήθεια της Ισπανίας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

 Ρωσία: Παίζουν με τη φωτιά 

Η Ρωσία έστειλε προηγουμένως ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
 
Ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία, την περασμένη εβδομάδα , δήλωσε πως "οι δυτικοί σύμμαχοι του Ζελένσκι όχι μόνο προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρέα όπλα, αλλά δίνουν επίσης το πράσινο φως για τη χρήση τους κατά της Ρωσίας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουση".

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο , τις Βρυξέλλες και άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι οι επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές «παίζουν με τη φωτιά» η Ρωσία δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις καταπατήσεις στο έδαφός της, τόνισε ο διπλωμάτης.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...