Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ιράν-Ισραήλ άλλαξαν το "παιχνίδι" στη Μέση Ανατολή: Απειλούν με κλιμάκωση αδιαφορώντας αν θα παρασύρουν κι άλλους στη σύγκρουση

Μία από τις πιο εμπρηστικές εβδομάδες στον σκιώδη πόλεμο των πολλών δεκαετιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έληξε προς το παρόν την Παρασκευή, αφού η Τεχεράνη δήλωσε ότι είχε νικήσει, όπως είπε, την μικρή επίθεση που έγινε στο έδαφός της από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όμως, ενώ το χτύπημα, το οποίο δεν ισχυρίστηκε επίσημα το Ισραήλ, απέφυγε προς το παρόν να προκαλέσει νέα κλιμάκωση,  όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανταλλαγή βομβαρδισμών εγκαινίασε μια νέα εποχή όπου οι δύο αντίπαλοι φαίνονται πιο πρόθυμοι να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον απευθείας, παρά μέσω πληρεξουσίων. Και αυτό, φοβούνται πλέον κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο, όπως αναφέρει το bloomberg.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σουζάν Μαλόνι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε στο Bloomberg και δήλωσε πως «η περασμένη εβδομάδα άλλαξε τα δεδομένα». Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πριν από έξι ημέρες «άλλαξε τη φύση αυτής της σύγκρουσης και δεν βλέπω να αλλάζει ξανά, παρόλο που οι Ισραηλινοί ήταν πολύ, πολύ μετρημένοι στην απάντησή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί ανησυχούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού θεωρούν ότι Τελ Αβίβ και Τεχεράνη είναι πρόθυμες να αναμετρηθούν ανοιχτά για να λύσουν τους λογαριασμούς τους, αδιαφορώντας αν θα παρασύρουν κι άλλους στη σύγκρουση αυτή.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση δεν περιορίστηκαν στους συμμάχους του Ισραήλ. Η Ρωσία χαιρέτισε την περιορισμένη αντιπαράθεση αυτής της εβδομάδας ως απόδειξη ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί κλιμάκωση. Αλλά ακόμη και αν οι χορογραφημένες επιθέσεις προκάλεσαν σχετικά μικρή ζημιά, έστειλαν δυσοίωνα μηνύματα.

«Είναι μια νέα Μέση Ανατολή, μια Μέση Ανατολή στην οποία το Ισραήλ πρέπει καθημερινά να αναρωτιέται αν κάποια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μια ιρανική πυραυλική επίθεση ή μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφος του Ισραήλ άμεσα», δήλωσε ο Norman Roule, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στην τηλεόραση του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των σημείων που έθεσαν οι διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ για να αποκλιμακώσουν την αναμενόμενη αντίδραση του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα ήταν το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανώτερο δυτικό αξιωματούχο.

«Με το Ιράν και το Ισραήλ να εμπλέκονται σε άμεσες αμοιβαίες επιθέσεις, ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου έχει αυξηθεί», έγραψε του ο οικονομολόγος του Bloomberg Ziad Daoud. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εκ προμελέτης -μέσω μιας σταδιακής κλιμάκωσης του κύκλου της βίας- ή ως αποτέλεσμα λανθασμένων υπολογισμών. Όποια και αν είναι η αιτία, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ