Ένοπλες Συρράξεις

Oι Ρώσοι θα "τσακίσουν" τους Ουκρανούς: Θα εντείνουν τις επιθέσεις για να εκμεταλλευτούν τη χρονική περίοδο πριν φτάσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο νομοσχέδιο με πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να ψηφιστεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο προτού σταλεί η βοήθεια.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημειώνει ότι αυτές οι απαιτήσεις και η επιμελητεία της μεταφοράς αμερικανικού εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία πιθανότατα θα σημαίνουν ότι η νέα βοήθεια θα έχει αντίκτυπο και θετικό αποτέλεσμα μετά από λίγες εβδομάδες.

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι επομένως πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, ιδιαίτερα εάν οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους για να επωφεληθούν από το περιορισμένο χρονικό περιθώριο πριν φτάσει η νέα βοήθεια των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να υποστούν οπισθοδρομήσεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς περιμένουν την βοήθεια για να σταθεροποιήσουν το μέτωπο, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να μετριάσουν την τρέχουσα ρωσική επίθεση, υποθέτοντας ότι η βοήθεια θα ξαναρχίσει αμέσως, σύμφωνα με το ISW .

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εντείνουν τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις και τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες για να εκμεταλλευτούν το χρονικό περιθώριο έως ότου το Κίεβο λάβει τα πυρομαχικά που χρειάζεται.

Οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν και, σε ορισμένες περιοχές, ενίσχυσαν τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις, πιθανόν για να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ουκρανικών στρατιωτικών πόρων. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να εκμεταλλευτούν τις υποβαθμισμένες δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, προκαλώντας έτσι μακροπρόθεσμη ζημιά στην αμυντική υποδομή και τη βιομηχανική ικανότητα.

Η αναμενόμενη άφιξη της αμερικανικής βοήθειας πιθανότατα ενέτεινε αυτές τις σκέψεις για τις ρωσικές δυνάμεις και η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα θα εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις και τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτύχει επιχειρησιακά σημαντικά αποτελέσματα που σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν ενάντια στις καλά εφοδιασμένες ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μόνο τακτικά κέρδη τους τελευταίους έξι μήνες επιδείνωσης της κατάστασης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και είναι απίθανο να κάνουν μια νέα κίνηση διάσπασης της πρώτης γραμμής.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν ακόμα να σημειώσουν σημαντική επιχειρησιακή πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και θα μπορούσαν να δώσουν προτεραιότητα σε τομείς του μετώπου όπου η ουκρανική άμυνα φαίνεται σχετικά ασταθής, ιδιαίτερα δυτικά της Αντβίικα, ή  σε περιοχές του μετώπου όπου οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά σε έναν επιχειρησιακά σημαντικό στόχο, όπως κοντά Ceasiv Iar », σύμφωνα με το ISW.

«Η Ουκρανία είναι πιθανό να βρίσκεται σε σημαντικά βελτιωμένη επιχειρησιακή στάση έως τον Ιούνιο του 2024, ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις στην άφιξη της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, και η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είναι πιθανό να εξετάσει σημαντικές αλλαγές στη μεγάλης κλίμακας επιθετική επιχείρηση που αναμένεται να την λανσάρει τον Ιούνιο, αν και είναι πιθανό να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί», γράφει το Ινστιτούτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ