Ένοπλες Συρράξεις

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

«Η ναυμαχία γίνεται όλο και πιο πιθανή», λέει ο Γάλλος υποναύαρχος στο POLITICO σε μια αποκλειστική συνέντευξη, θέλοντας να τονίσει ότι έχει έρθει η εποχή των ένοπλων συγκρούσεων στην θάλασσα εννοώντας την Μεσόγειο, στοχοποιώντας Ρωσία και Τουρκία.

"Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό μετατοπίζει την εκπαίδευσή του μακριά από την εστίαση σε αστυνομικού τύπου ναυτικές επιχειρήσεις για να προσηλωθεί στον πόλεμο ενάντια σε εχθρούς που θέλουν «να το καταστρέψουν».

Αυτό δήλωσε ο Υποναύαρχος Ζακ Μαλάρ, ο διοικητής της ομάδας μάχης αεροπλανοφόρων της Γαλλίας.

Όταν εντάχθηκε ο ίδιος στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις την δεκαετία του 1990, οι κύριες αποστολές του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν να αναχαιτίσει τους εμπόρους ναρκωτικών και να καταπολεμά την παράνομη αλιεία.

“Η εκπαίδευση τότε συνίστατο στην εξάσκηση στον τρόπο δράσης  φουσκωτών σκαφών Zodiac και στη σύλληψη εγκληματιών.Τώρα, η εκπαίδευση επικεντρώνεται στον ναυτικό πόλεμο.

Μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου ήμασταν αρκετά ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλαμε, σε έναν κόσμο όπου νιώθουμε ότι απειλούμαστε σε πιο τακτική βάση. Τώρα εκπαιδευόμαστε για άλλες αποστολές, ιδιαίτερα αυτό που ονομάζουμε πόλεμο υψηλής έντασης», τόνισε ο ίδιος.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διαθέτει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το Ντε γκώλ, το οποίο φέρει επίσης πυρηνικά όπλα

Είναι η ναυαρχίδα μιας ευρύτερης ομάδας μάχης που περιλαμβάνει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

“Η ομάδα μάχης αεροπλανοφόρων της Γαλλίας αναμένεται να ξεκινήσει αποστολή στη Μεσόγειο Θάλασσα τις επόμενες ημέρες. Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας διαχέεται επίσης στη Μαύρη Θάλασσα και οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται ανηλεώς σε πολεμικά πλοία και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ναυτικές δυνάμεις πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον με «ολοένα και επικίνδυνους ανταγωνιστές», είπε ο Γάλλος Αξιωματικός.

«Εκεί γινόμαστε λίγο πιο επιθετικοί, ή τουλάχιστον, προετοιμαζόμαστε να είμαστε.Οι άνδρες μας εξασκούνται στον πόλεμο εναντίον «κάποιου που θέλει να μας καταστρέψει. Όχι κάποιος που θέλει να κάνει παράνομη διακίνηση, όχι κάποιος που θέλει να κλέψει ψάρια, όχι κάποιος που θέλει να μας παρακολουθεί ή να μας παρατηρεί, αλλά  κάποιος που θέλει να μας καταστρέψει», είπε ο ίδιος.

Το 2021, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εισήγαγε μια νέα εκπαιδευτική άσκηση το όνομα Polaris που προσομοιώνει μια ναυμαχία.

Η ιδέα ήταν να τεθούν τα πληρώματα και τα σκάφη σε καταστάσεις μάχης ελεύθερης ροής που «απελευθερώνει όλους τους κανόνες για να αναπτύξει τη φαντασία των ναυτών και των μαχητών.

«Είναι λίγο πιο επικίνδυνο, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να αποτρέψουμε την τακτική σκέψη», είπε ο Μάλαρντ.

Την άνοιξη το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει μια ναυτική άσκηση τύπου Polaris με τον ιταλικό στόλο

Αν και η Γαλλία προετοιμάζεται για πόλεμο υψηλής έντασης στη θάλασσα, το Παρίσι δεν βλέπει την Κίνα ως άμεση απειλή.

“Η Κίνα έχει ένα «μάλλον περιοριστικό όραμα» για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας”, είπε ο Μάλαρντ, προσθέτοντας ότι "Γάλλοι διπλωμάτες και πολιτικοί επικαλούνται τακτικά τις προσπάθειες της Κίνας να «αποσταθεροποιήσει την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη».

Ο ίδιος εννοεί φυσικά την Ρωσία, αλλά  στο βάθος δείχνει και την Τουρκία που ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό της κατακόρυφα, με την εισαγωγή στις τάξεις της μίνι αεροπλανοφόρων (Αναντολού και Θράκη).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ