Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έξοδος χιλιάδων Ουκρανών από το Χάρκοβο ενώ οι Ρώσοι “ καβάλησαν” την ουκρανική πρώτη γραμμή σε Περβομαίσκ-Βοντιάνοϊ (Βίντεο)

Άρον-άρον υποχωρούν χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες από το Χάρκοβο μετά τους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής υποδομής της πόλης.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της πόλης ανέφερε ότι ολόκληρη η υποδομή της πόλης καταστράφηκε, υπάρχουν συνεχή προβλήματα με το ρεύμα (και η προφανής πρόθεση της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης να διατηρήσει αυτό το status quo), μαζί με τις  φήμες ότι εδώ πρόκειται να αρχίσουν λυσσαλέες μάχες, εξώθησε χιλιάδες Ουκρανούς να αποχωρήσουν από την πόλη.

Η ρωσική σημαία πάνω από το Βοντιάνοϊ (Vodyanoy)

Κατελήφθη ένα ακόμη χωριό στην Ουκρανία το Βοντιάνοϊ , ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν και από το Περβομαίσκ, καθώς άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά drones, απώθησαν τις δυνάμεις του Κιέβου σε μια νέα γραμμή ουκρανικής άμυνας Ουκράνσκοε-Γιασνομπροντόβκα-Νεταίλοβο (Umanskoye-Yasnobrodovka-Netailovo).

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, Αλεξάντερ Σίτνικοφ αναφέρει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της Αβντιίβκα.

“Οι μονάδες της ρωσικής ομάδας δυνάμεων «Κέντρο» βελτίωσαν την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής και νίκησαν μονάδες της 24ης και 47ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της 109ης Ταξιαρχίας Επίγειας Άμυνας στις περιοχές των οικισμών Νοβγκορόντσκοε, Μαγιόρσκ και Ροζόβκα.

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αντεπιτεθούν στις περιοχές Λενίνσκ, Τονένκ, Βοντιάνοϊ, Μπερντούτσι και Περβομαίσκ με τις δυνάμεις της 25ης ειδικής μονάδας πεζικού (OVDBr), της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού και της 68ης ανεξάρτητης Ταξιαρχίας, αλλά απέτυχαν.Περίπου 300 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους", ανέφερε ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «η 9η ρωσική Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου πεζικού Φρουράς εκδίωξε τελικά τα υπολείμματα των μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το χωριό Βοντιάνοϊ και τα εξόντωσε".

Η ρωσική σημαία εξακολουθεί να υψώνεται στις δυτικές παρυφές (48.10493, 37.59065) του χωριού Βοντιάνοϊ (με εισχώρηση μήκους άνω των 8 χιλιομέτρων)

Σύμφωνα με την «επιχειρησιακή έκθεση» δυτικών παρατηρητών  «κατά τη διάρκεια της 31ης Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του υπόλοιπου χωριού Βοντιάνοϊ κοντά στο Περβομαίσκ, όπου τα στρατεύματα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβαν νέες θέσεις και τώρα ελέγχουν 85 % της επικράτειας του οικισμού. Σχεδόν όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες υποχώρησαν στο Νετάιλοβο».

Τα ρωσικά στρατεύματά , αφού ενοποιήθηκαν στη γραμμή Μπερντούτσι-Ορλόβκα-Τονέσκοε, άρχισαν να προελαύνουν δυναμικά στο Περβομαίσκ και σήμερα ( 02 Απριλίου 2024( η εκκαθάριση του χωριού έχει σχεδόν τελειώσει».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων  μπροστά από την νέα γραμμή μάχης Ουμάνσκοε-Γιασνομπροντόβκα-Νεταίλοβο.

Ωστόσο, διάφορες πηγές ανέφεραν ότι , οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να προχωρήσουν, και σε μια μέρα να καταλάβουν δύο από τις τρεις δασικές ζώνες που βρίσκονται μπροστά από την κύρια γραμμή άμυνας των Ουκρανών.

Η ρωσική προέλαση αποκτά νέα δυναμική ενώ πληροφορίες αναφέρουν για συνεχείς ρωσικές προωθήσεις μονάδων, για να μην σταματήσει η δυναμική που έχει η ρωσική προέλαση σε πολλά σημεία του μετώπου.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ