Ένοπλες Συρράξεις

Υποκρισία Ρωσίας-Κίνας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα- Προέβαλλαν veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ακυρώνοντας ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

Ο δρόμος όχι για την ειρήνη, αλλά ακόμη και για  προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι μακρύς και παρόλο που τάχα όλοι κόπτονται για τους άμαχους Παλαιστίνιους  που λιμοκτονούν κυριολεκτικά, εντούτοις δεν το αποδεικνύουν στην πράξη, καταψηφίζοντας ή ασκώντας veto σε σχέδιο των ΗΠΑ που ήρθε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσία-Κίνα προέβαλλαν veto  στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή (22 Μαρτίου), απέρριψε ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία για  απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο που πρότειναν οι ΗΠΑ.

Το ψήφισμα, στο οποίο η Αλγερία ψήφισε επίσης αρνητικά και η Γουιάνα απείχε, ζητούσε άμεση  κατάπαυση του πυρός διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων που θα προστατεύει τους αμάχους και θα επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου των ΗΠΑ, αλλά τα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σταμάτησαν την ψήφισή του.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο στη συνέχεια επισημαίνει:

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 10 π.μ. EDT (10 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης) το Σάββατο, για να ψηφίσει ένα εναλλακτικό ψήφισμα που συντάχθηκε από εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσαν διπλωμάτες.

Αυτό το ψήφισμα, ένα προσχέδιο του οποίου είδε το Reuters, απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον τρέχοντα ιερό μήνα των Μουσουλμάνων του Ραμαζανιού, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μια διευρυμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις που υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, στοιχείο του ψηφίσματος των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με το Κατάρ και την Αίγυπτο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία.

Οι ΗΠΑ έχουν σκληρύνει τη στάση τους έναντι του Ισραήλ

Την Παρασκευή ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον υποστήριξε ένα κείμενο που τέθηκε προς ψήφιση με τη λέξη "κατάπαυση του πυρός" στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, αντανακλώντας μια σκληρότερη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του Ισραήλ.

Νωρίτερα στον πόλεμο των πέντε μηνών, οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες με τη λέξη κατάπαυση του πυρός και άσκησαν βέτο σε μέτρα που περιλάμβαναν εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του Συμβουλίου ψήφισε υπέρ αυτού του ψηφίσματος, αλλά δυστυχώς η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να ασκήσουν το βέτο τους», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι ασκούν βέτο στο ψήφισμα για «κυνικούς» και «μικρούς» λόγους.

Μόσχα και Πεκίνο δεν έχουν καταδικάσει ακόμη την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023!

Είπε ότι αντιτάχθηκαν απλώς και μόνο επειδή γράφτηκε από τις ΗΠΑ και επέκρινε και τις δύο χώρες επειδή δεν καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

"Παρ' όλη τη φλογερή ρητορική, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν κάνουν τίποτα διπλωματικά για να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη ή για να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ανθρωπιστικής αντίδρασης", είπε στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Οι ΗΠΑ ήθελαν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός να συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν 253 στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε το Ισραήλ.

Σχεδόν 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Η Γαλλία σε ρόλο πυροσβέστη προτρέπει Ρωσία-Κίνα να στηρίξουν άλλο εναλλακτικό σχέδιο

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι το ψήφισμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν "υπερβολικά πολιτικοποιημένο" και παρείχε το πράσινο φως στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, μια πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας όπου περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιες σκηνές.

«Αυτό θα ελευθέρωνε τα χέρια του Ισραήλ και θα είχε ως αποτέλεσμα όλη η Γάζα και ολόκληρος ο πληθυσμός της να αντιμετωπίσει καταστροφή,  ή απέλαση», είπε ο Νεμπένζια .

Ανέφερε επίσης ότι ορισμένα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν συντάξει ένα εναλλακτικό ψήφισμα και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το υποστηρίξουν τα μέλη.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun, επέκρινε το κείμενο που πρότειναν οι ΗΠΑ επειδή δεν δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση από το Ισραήλ στη Ράφα, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Είπε ότι το Πεκίνο υποστήριξε επίσης την εναλλακτική λύση.

Αλλά ο Thomas-Greenfield είπε ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν καλό.

"Με τη σημερινή του μορφή, αυτό το κείμενο αποτυγχάνει να υποστηρίξει την ευαίσθητη διπλωματία στην περιοχή. Το χειρότερο... θα μπορούσε να δώσει στην Χαμάς μια δικαιολογία για να αποχωρήσει από τη συμφωνία στο τραπέζι", είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πείσει τη Ρωσία και την Κίνα να υποστηρίξουν ένα ακόμη εναλλακτικό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ