Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσική Πρεσβεία στοχοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων στο ΒΔ της χώρας με μέτωπο την Ευρώπη

Φωτιά όχι μόνο στην Έλλαδα αλλά και σε ολόκληρη ττην Ευρώπη έβαλε  η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα η οποία έστειλε προειδοποίηση στην Αθήνα να μην δοθεί ρωσικός εξοπλισμός της Ελλάδος στην Ουκρανία.

"Όπλα και οβίδες δεν ζητούν ούτε εθνικότητα, ούτε διαβατήριο. Σκοτώνουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Αυτό ισχύει για τις περιοχές, όπου ιστορικά ζει η ελληνική κοινότητα. Την ευθύνη για αυτό φέρει η ελληνική ηγεσία, η οποία θα πρέπει να απαντήσει στον λαό της" γράφει σε ανάρτηση της η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Δεν ανέφερε άμεσα με ποιο τρόπο η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.

Να υπενθυμίσουμε πως το ΝΑΤΟ ξεκινά μεγάλες ασκήσεις στη βόρεια Ευρώπη, όχι μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας. Απο χθες και μέχρι τις 15 Μαρτίου, 12 χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία με την ονομασία Nordic Response. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στην άσκηση συμμετέχουν 20.000 στρατιώτες, γράφει το Vedomosti .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nordic Response

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η άσκηση Nordic Response είναι μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς στρατιωτικών ασκήσεων που ονομάζεται Steadfast Defender 2024, οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου και συμμετέχουν περίπου 90.000 στρατιώτες από όλα τα κράτη μέλη. 

Η άσκηση Nordic Response είναι μια ανανεωμένη έκδοση των προηγούμενων ασκήσεων Cold Response που επικεντρώθηκαν στη Νορβηγία, σύμφωνα με τον Alexander Yermakov, ερευνητή στο Τμήμα Έρευνας Στρατιωτικής και Οικονομικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO). RAS). Η Nordic Response είναι μια σημαντική  "άσκηση ρουτίνας", αλλά αυτή τη στιγμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα μπορεί να αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι συγκεκριμένες ασκήσεις γίνονταν παλαιότερα γύρω από τη Νορβηγία, αλλά τώρα έχουν ενισχυθεί και περιλαμβάνουν τρεις χώρες, δύο από τις οποίες μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία.

Οι ασκήσεις αντικατοπτρίζουν την τάση προς την ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη, επεσήμανε ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής έρευνας στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC).
 
Η συμμαχία θα εντείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή μετά την ένταξη της Φινλανδίας, ενώ οι δυνατότητές της θα επεκταθούν. Ωστόσο, είναι πρόωρο να μιλάμε για άμεση στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία από το ΝΑΤΟ στο βορρά. Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση και να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές εξελίξεις. Η δημιουργία νέων στρατιωτικών περιοχών και οι προσπάθειες για ενίσχυση των θέσεων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, την Αρκτική και γύρω από τη δυτικότερη περιοχή του Καλίνινγκραντ της χώρας, έναν θύλακα της Βαλτικής που περιβάλλεται από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είναι παραδείγματα σωστής αντίδρασης, κατέληξε ο ειδικός.

"Στο παρελθόν, υπήρχε ένα σενάριο άσκησης, που προσομοίωσε επιθέσεις σε υποτιθέμενες χώρες κράτησης, αλλά, σήμερα, όλα προσβλέπουν σε συγκεκριμένο σημείο με δηλωμένο στόχο, δηλαδή η επιχείρηση διενεργείται ξεκάθαρα εναντίον της Ρωσίας, η οποία είναι απροκάλυπτα προσβλητική.", όπως δήλωσε στην Izvestia ο ναύαρχος Σεργκέι Αβάκιαντς, πρώην διοικητής του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού. Κατά την άποψή του, εάν η κατάσταση αρχίσει να κλιμακώνεται, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ενισχύοντας επιπλέον τα σύνορα και αναπτύσσοντας περισσότερες αεράμυνες και συνοριακά στρατεύματα στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...