Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα ανατολικά για να αντιμετωπίσει ΗΠΑ-Ιαπωνία-Το "πάζλ" Ουκρανίας- Ινδο-Ειρηνικού-πιθανής εκλογής Τράμπ-Ελληνοτουρκικών

Στις Διεθνείς σχέσεις είναι γνωστό ότι υπάρχει επίδραση γεγονότων που διαδραματίζονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές και χώρες του πλανήτη σε σχέση με τη χώρα μας , που όμως θα μας επηρεάσουν  και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο μελλοντικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και  το πως επηρεάζει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί απτό παράδειγμα, αφού οι ΗΠΑ θέλουν ηρεμία στο Αιγαίο-γιαυτό και επικρατεί άλλωστε τους τελευταίους μήνες-προκειμένου μέσω ασφαλούς θαλάσσιας οδού Σούδας-Αλεξανδρούπολης και εκείθεν οδικώς-σιδηροδρομικώς προς Βαλκάνια-Ανατολική Ευρώπη και Ουκρανία, να ενισχύουν την πολύπαθη χώρα με πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία σε περίπτωση εκλογής Τράμπ στο Προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι θα τερματιστεί σύντομα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον είναι εστιασμένο στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου διαβλέπει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεμονωμένα ή ταυτόχρονα τις απειλές της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας έναντι της Νότιας Κορέας αλλά και της Ρωσίας έναντι της Ιαπωνίας λόγω των  νήσων Κουρίλες.

Η Ρωσία ενισχύει την Ανατολική Στρατιωτική της Περιφέρεια στον Δυτικό Ειρηνικό για μελλοντική σύγκρουση με Ιαπωνία-ΗΠΑ

 Πρός επίρρωση των παραπάνω άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ αναφέρει ότι "Η Ρωσία οχυρώνει τα σύνορα κοντά στην Ιαπωνία  εν μέσω εντάσεων του ΝΑΤΟ", επισημαίνοντας:

"Η Μόσχα βλέπει αυξανόμενες απειλές από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στην ανατολική της ακτή, στον δυτικό Ειρηνικό.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πρόσφατα ότι η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια (EMD) ενισχύεται με μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) και πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), φαινομενικά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής σύγκρουσης μπορεί να εκδηλωθεί στην περιοχή.

Απευθυνόμενος σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου Άμυνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σόιγκου επέκρινε την Ουάσιγκτον και το Τόκιο για τη συμμετοχή τους σε στρατηγικές κινήσεις που η Μόσχα, που εκλαμβάνονται ως απειλή για την κυριαρχία της.

Ο Σόιγκου είπε ότι η «αντιπαράθεση» με τη Βόρεια Κορέα χρησίμευσε ως μέσο προς αυτόν τον σκοπό.

Ο Συνασπισμός  ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας ωθείται να αμφισβητήσει τον αναδυόμενο άξονα Ρωσίας-Βόρειας Κορέας-Κίνας, σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς σε στρατηγικές υποθέσεις.

Η Ρωσία, επίσης έθνος Ινδο-Ειρηνικού/Ασίας-Ειρηνικού, μοιράζεται τη συνεχόμενη θαλάσσια ζώνη στην μακρινή βορειοανατολική Ασία με τον δυτικό και νοτιοδυτικό Ειρηνικό.

Θεωρεί την αυξανόμενη σύμπραξη του ΝΑΤΟ με την Ιαπωνία και την Ταϊβάν ως μια προσπάθεια να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο για να περιοριστεί η Ρωσία ,μια αντίληψη που συμμερίζεται το Πεκίνο. Οι αυξανόμενες ρωσικές και κινεζικές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας είναι ως απάντηση σε αυτές τις κινήσεις.

Ο Σόιγκου καταδικάζει ΗΠΑ - Ιαπωνία 

Ο Σόιγκου είπε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να «χρησιμοποιεί τις αυξανόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από το νησί της Ταϊβάν» ως «πρόσχημα για την επέκταση της παρουσίας των στρατευμάτων της στον Δυτικό Ειρηνικό.

Φέτος, το εύρος των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους αναμένεται να αυξηθεί λόγω των στρατιωτικών δυνατοτήτων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σόιγκου.

Αυτή η σκέψη δεν παραπέμπει στην Άπω Ανατολή Ασία αλλά αναφέρεται στις πολιτικές των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Σόιγκου το ανέφερε στο πλαίσιο της περιγραφής των δραστηριοτήτων της EMD σημαίνει ότι η Ρωσία βλέπει τη στρατηγική της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό ως επέκταση των αντιρωσικών της κινήσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε: «Προκειμένου να ενισχύσουμε τη στρατιωτική ασφάλεια των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας, λαμβάνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις μαχητικές ικανότητες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας».

Είπε ότι η πρόσφατη «Κρατική Αμυντική Διαταγή» είχε εγκρίνει «περισσότερες από 200 μονάδες σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού που θα παραδοθούν το 2024, συμπεριλαμβανομένων Tornado-S MLRS, πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Tor-M2 και θωρακισμένων οχημάτων μάχης Typhoon.

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση εφεδρικών ταγμάτων καθώς και στην αναβάθμιση κατώτερων ειδικών και χειριστών UAV.

Τα στρατεύματα της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας θα λάβουν επίσης μέρος σε τέσσερις κοινές διεθνείς ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μογγολίας, της Ινδίας, του Λάος και του Βιετνάμ.

Οι νήσοι Κουρίλες στο στόχαστρο

Αν και δεν είναι σαφές πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χερσαία συστήματα σε ένα σε μεγάλο βαθμό ναυτικό θέατρο όπως το μακρινό βόρειο τμήμα του Δυτικού Ειρηνικού, μπορεί να εξαχθεί ένα συμπέρασμα σχετικά με τη διαμάχη της Ρωσίας με την Ιαπωνία για τα νησιά Κουρίλες.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ρωσική EMD διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στη χερσόνησο Καμτσάτκα, ακριβώς βόρεια των αμφισβητούμενων νήσων Κουρίλες, που περιβάλλονται από τη Θάλασσα Οχότσκ, τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αυτή η άσκηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο και επέκρινε τη Ρωσία και την Κίνα ότι «ηγούνται μιας αυταρχικής απώθησης κατά της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργότερα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ασκήσεων γύρω από τις ακτές της Ιαπωνίας.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2023, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 με πυρηνική ικανότητα πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναγκάζοντας το Τόκιο να εμπλέξει τα δικά του μαχητικά F-15. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) είπε ότι η άσκηση είχε σκοπό να «προσομοιώσει χτυπήματα εναντίον ομάδων εικονικών πλοίων».

Το ΤΟΜΑ Typhoon

Η οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και προστασίας από νάρκες Typhoon είναι τα τελευταία χερσαία συστήματα της Ρωσίας που προορίζονται για τακτική επιμελητεία στο πεδίο της μάχης και μεταφορά στρατευμάτων.

Περιλαμβάνει παραλλαγές όπως το ελαφρύ τακτικό όχημα και το φορτηγό Typhoon-K, που βασίζονται στο κύριο όχημα που κατασκευάζεται από την στρατιωτική αυτοκινητοβιομηχανία KamAZ. Αυτό περιλαμβάνει το KamAZ-63968 Typhoon-K και το KamAZ-63969 Mine-Resistant Armor Protected (MRAP).Το όχημα είδε επίσης αραιή δράση στον εν εξελίξει πόλεμο, με ένα να καταστρέφεται από σφοδρά ουκρανικά πυρά τις πρώτες ημέρες του πολέμου τον Μάρτιο του 2022.

Νωρίτερα φέτος, το TASS επικαλέστηκε αξιωματούχους της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ότι οι «εταίροι της Μόσχας στη Μέση Ανατολή» «έδειχναν σημαντικό ενδιαφέρον για τα ρωσικά οχήματα της οικογένειας Typhoon» αφού «συνειδητοποίησαν τις βελτιώσεις» που έγιναν.

Αυτό έγινε στο περιθώριο του World Defense Show στη Σαουδική Αραβία. «Τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα κλάσης MRAP για διάφορους σκοπούς έχουν αναπτυχθεί σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δημιουργούνται και τροποποιούνται λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία εργασίας σε συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport Alexander Mikheev."

Πως θα επηρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία , η πιθανή εκλογή Τράμπ και η εστίαση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό κάτι που πριμοδοτείται από τις εξελίξεις που προαναφέραμε,  εκτιμούμε ότι θα "επαναφέρουν" τον Ερντογάν δριμύτερο στις διεκδικήσεις σε βάρος μας, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στο Αιγαίο όπου επικρατεί φαινομενική ηρεμία για την ώρα, με τον Ερντογάν να κλειδώνει την αγορά των 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ και να επιχειρεί με νύχια και δόντια να αποκτήσει ισάριθμα EUROFIGHTER.

Για ποιόν αντίπαλο  προετοιμάζεται και εξοπλίζεται σαν αστακός η Τουρκία; 

Για τους Κούρδους;

Δεν το νομίζουμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ