Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Κρύος ιδρώτας" λούζει τους Ουκρανούς- Ο Πούτιν με δολιοφθορές και βομβαρδισμούς "λειαίνει το έδαφος" για νέα επίθεση κατά του Κιέβου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τους Ρώσους να έχουν πάρει το πάνω χέρι, σημειώνοντας τοπικού χαρακτήρα νίκες την μια πίσω από την άλλη.

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Τα Δώδεκα (12) κύρια σημεία της "συνέντευξης-μανιφέστο" Μεντβέντεφ για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία-Αίμα-Φωτιά και θρύψαλα ο απολογισμός", επισημάναμε ότι  ο Ρώσος Αντιπρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να πέσει, είναι απειλή για τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι μια μαριονέτα της Δύσης, ένας ματωμένος κλόουν και ότι το Κίεβο είναι ρωσική πόλη, μια μέρα θα επιστρέψει στη Ρωσία."

Οι Ουκρανοί "βλέπουν" ο Πούτιν να επιχειρεί εκ νέου κατάληψη του Κιέβου

Οι ευθείες αναφορές Μεντβέντεφ για το Κίεβο, θορύβησαν την Ουκρανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την "αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων του Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου (KSF   για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας", σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

"Οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της επίθεσης στο Κίεβο αυξάνονται στην ουκρανική κοινωνία.

Αν και οι ειδικοί της KSF λένε ότι η νέα ρωσική επίθεση από τα βορειοανατολικά είναι επί του παρόντος αδύνατη, οι επιθέσεις δολιοφθοράς σε αυτήν την περιοχή αποτελούν στρατηγικές απειλές.

Οι ελιγμοί των εισβολέων στη Λευκορωσία καθώς και η έκθεση του GUR για 48 εκτοξευτές πυραύλων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία συζητούνται. Οι επιθέσεις από ομάδες δολιοφθοράς και τρομοκρατών καθώς και καθημερινές διασυνοριακές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού συνεχίζονται επίσης.

Οι ειδικοί του Φόρουμ για την Ασφάλεια του Κιέβου ανέλυσαν τη στρατηγική κατάσταση στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

Μιλώντας για μια νέα επίθεση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το Κίεβο παραμένει σταθερός στρατηγικός στόχος των Ρώσων κατακτητών (όπως προειδοποιεί τακτικά η ουκρανική κυβέρνηση). Θα εκδηλωθεί  κυρίως από τα βορειοανατολικά, όπως και το 2022.

Οι Ρώσοι εστιάζουν σε πρώτο χρόνο στο Ντονέτσκ

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος έλλειψη στρατευμάτων και εξοπλισμού όχι μόνο για να επαναλάβει μια τέτοια επίθεση, αλλά ακόμη και για να αποκρούσει μια υποθετική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού προς τις περιφέρειες Bryansk και Voronezh.

Επίσης, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δυνατότητες και προϋποθέσεις για δεύτερη επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Άλλωστε, η ρωσική επίθεση στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ απορροφά σημαντικές Ρωσικές δυνάμεις.

Η KSF σημειώνει ότι η ανάπτυξη επιπλέον συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς 9K720 Iskander έχει χρησιμεύσει στην εντατικοποίηση των επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο και την Περιφέρεια Khmelnytsky τους τελευταίους μήνες.

Το βασικό πρόβλημα για τους Ρώσους δεν είναι η θέση των εκτοξευτών (είναι σχετικά κινητοί), αλλά η αναπλήρωση των πυραύλων και η ανεπαρκής ικανότητα της αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας.

Ποιό είναι στην παρούσα φάση το βασικό πρόβλημα για την Βορειοανατολική Ουκρανία;

Οι ειδικοί εντόπισαν επίσης το κύριο πρόβλημα της βορειοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης των εισβολέων που λειτουργούν υπό την κάλυψη τακτικής αεροπορίας και πυροβολικού από τη ρωσική πλευρά των συνόρων.

Με βάση αυτό, οι εμπειρογνώμονες προσδιόρισαν τις περιφέρειες Chernihiv και Sumy ως τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ουκρανίας. Υπάρχουν δάση και ελώδεις εκτάσεις, με ελικοειδή ποτάμια. Είναι εύκολο για τους σαμποτέρ να δράσουν εδώ, ενώ οι συνοριοφύλακες και οι τακτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι εισβολείς «κατακερμάτισαν» επίσης τις παραμεθόριες περιοχές με αεροπορικές επιδρομές σε γέφυρες αυτοκινητοδρόμων μεταξύ ποταμών το 2022-2023.

Οι Ρωσικοπι στόχοι 

Η KSF προσδιορίζει τους κύριους στόχους της ανατρεπτικής δραστηριότητας των κατακτητών στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας:

● Να διώξει τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας και αεροπορία από τα σύνορα. Να σημειωθεί ότι εδώ πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές εναντίον βασικών περιοχών και των δύο πλευρών. Για το σκοπό αυτό, οι Ρώσοι επιτίθενται σε τοπικούς δρόμους και γέφυρες, σε ενεργειακές, έκτακτες και ιατρικές υποδομές.

● Να σύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και εξοπλισμό του στρατού της Ουκρανίας μακριά από την Περιφέρεια του Ντονέτσκ και το νότιο μέτωπο, όπου υπερασπίζονται στρατηγικά τις βιομηχανικές περιοχές του Χάρκοβο και του Δνείπερου Ουκρανίας.

● Να προκληθούν σταδιακά αυξημένες δολιοφθορές και τακτική αεροπορική απειλή στα οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ουκρανίας: Σόστκα, Σούμι, Οχτίρκα, Τρόστιανετς, Πρυλούκι, Τσέρνιχιβ και Μπαχμάχ.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η Ουκρανία είναι περιορισμένη σε χερσαίες δυνάμεις και δυνατότητες αεροπορίας για να καλύψει τα βορειοανατολικά (όπου ήδη επιχειρούν αρκετά τάγματα των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας, ενισχυμένα από μικρό αριθμό πυροβολικού, τανκς και drones).

Τρόποι αντιμετώπισης από τους Ουκρανούς

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί επισημαίνουν πιθανούς τρόπους για την καταπολέμηση της απειλής δολιοφθοράς:

● Ενίσχυση του έργου κατά της δολιοφθοράς της Εθνικής Φρουράς, της Εθνικής Αστυνομίας καθώς και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στον τομέα αυτό.

● Να μετεγκατασταθούν  πολίτες και επιχειρήσεις.

● Να αυξηθεί η αυτονομία και η ανθεκτικότητα των τοπικών υποδομών ζωτικής σημασίας.

● Μεταφορά του εναέριου και χερσαίου πολέμου στην επικράτεια των κατακτητών (συμπεριλαμβανομένης αυτής της κατεύθυνσης, που είναι η πιο ελπιδοφόρα όλων).

● Να συνεργαστεί με ξένους εταίρους για την απόκτηση ικανοτήτων αεράμυνας και αεροπορίας. Άλλωστε, οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα είναι κρίσιμες για τον έλεγχο δυσπρόσιτων περιοχών «απομόνωσης».

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Ρώσοι ενεργώντας  δολιοφθορές με Ειδικές δυνάμεις στη ΒΑ Ουκρανία, σε συγκερασμό με αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή μεταξύ Κιέβου και Λευκορωσίας, επιχειρούν αφενός να αποδυναμώσουν την Ουκρανική αντίσταση εκεί και αφετέρου να εκτρέψουν Ουκρανικές δυνάμεις από το Ντονέτσκ , προς το Κίεβο για την υπεράσπισή του.

Άποψή μας είναι ότι ο Πούτιν επιδιώκει μέχρι τις Ρωσικές Προεδρικές Εκλογές την κατάληψη εάν είναι δυνατόν όλων των εδαφών στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου.

Η νέα  απόπειρα κατάληψης του Κιέβου δεν είναι στα άμεσα σχέδια του Πούτιν, αλλά στα μεταγενέστερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...