Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ζελένσκι ζητάει επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 D από τον Μακρόν- Σε δεινή θέση οι Ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο "λυγίζουν"

Η κατάσταση στο μέτωπο εξελίσσεται άσχημα για την Ουκρανία, παίρνοντας επικίνδυνη τροπή.

Η  εμπόλεμη  χώραχρειάζεται απεγνωσμένα μαχητικά Mirage-2000 για να σταματήσει τον προελαύνοντα ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει ανακτήσει ένα πλεονέκτημα στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο Ζελένσκι ζητάει επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη από τον Μακρόν

"Θα ακούσει το Παρίσι την επείγουσα έκκληση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky για βοήθεια", διερωτάται Διεθνές ΜΜΕ, επιχειρώντας να απαντήσει όπως παρακάτω:

" Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν το Κίεβο αναζητούσε τα τζετ από το Παρίσι.

Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, προηγούμενες δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων άμυνας και διπλωματών που εξέφραζαν την ανάγκη για τα αεροσκάφη και την αισιοδοξία για την απάντηση του Παρισιού, δείχνουν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Γαλλία να προμηθεύσει μεγαλύτερα όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Ζελένσκι είπε: «Ναι, διαπραγματευόμαστε για μαχητικά αεροσκάφη». Αυτό ήταν ως απάντηση σε ερώτηση του παρουσιαστή που ρώτησε αν η Γαλλία θα παρείχε στην Ουκρανία Mirage-2000.

Η έκθεση σημείωσε επίσης τη δεινή στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας. Είπε ότι ο ρωσικός στρατός φαινόταν να «ανέκτησε το πλεονέκτημα» στο μέτωπο, όπου η αντεπίθεση της Ουκρανίας στα μέσα του 2023 «απέτυχε να μετακινήσει τις θέσεις των εισβολέων».

«Τώρα καλά εφοδιασμένος με όπλα και πυρομαχικά, ο ρωσικός στρατός έχει επίσης το πλεονέκτημα να ελέγχει τους ουρανούς, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν επιθέσεις βαθιά στο ουκρανικό έδαφος», προστίθεται στην έκθεση.

Γιατί η Ουκρανία χρειάζεται τα μαχητικά Mirage-2000 ‘D’;

Η ανάγκη του Κιέβου για μαχητικά  αεροσκάφη  προκειμένου να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικές χερσαίες θέσεις και να ανατρέψουν πολλές από τις εδαφικές απώλειες, αναμένεται να του δώσει καλύτερη μόχλευση κατά τις διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν για την ολοκλήρωση του πολέμου.

Το Κίεβο ελπίζει στο προηγούμενο που δημιούργησε η έγκριση των ΗΠΑ για την αποστολή μαχητικών F-16 μετά την αρχική άρνηση. Τα F-16 που δωρήθηκαν από τη Δανία και την Ολλανδία αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Η Ουκρανία θέλει συγκεκριμένα την παραλλαγή «D» του τζετ (Mirage-2000D). Το μαχητικό πτέρυγας δέλτα μπορεί να χειριστεί βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ με λοβούς στόχευσης LITENING και τον  πύραυλο SCALP-EG/Storm Shadow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί περίπου 66  Mirage-2000D, τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν από τα αεριωθούμενα Dassault Rafale. Είναι ένα αεροσκάφος κρούσης παντός καιρού εξοπλισμένο με αντίστοιχα ραντάρ, πλοήγηση και ηλεκτρονικά συστήματα, που βοηθά τον πιλότο κατά τη διάρκεια πτήσεων με κακή ορατότητα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Η Ουκρανία έχει επίσης πείσει τη Γερμανία να στείλει τον πύραυλο κρουζ που εκτοξεύεται από αέρα KEPD Taurus (ALCM).

Υποθέτοντας ότι το όπλο  θα είναι ενσωματωμένο με το Mirage-2000D, θα παρέχει στην UAF τεράστια στρατηγική ικανότητα χτυπήματος εδάφους.

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία (UAF) χρησιμοποιεί επί του παρόντος MiG-29, Su-27, το μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-24M Fencer με αιώρηση και το  αεροσκάφος Su-25 Frogfoot.

Ο επικεφαλής της UAF Mykola Oleschuk είχε πει στα μέσα Ιανουαρίου ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να προσφέρει «καλύτερη επίγεια υποστήριξη στα ουκρανικά στρατεύματα».

Οι Γάλλοι προτείνουν το Mirage-2000C

Γάλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, ανέφεραν το Mirage-2000C που είναι ειδικά για την αεράμυνα.

Η Γαλλία είχε περίπου 120 Mirage-2000C που αποσύρθηκαν το 2022 για να ανοίξει ο δρόμος για το Dassault Rafale. Σύμφωνα με πολλές ομάδες Telegram που είναι συνδεδεμένες με την Ουκρανία, τα αεροσκάφη εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καλές συνθήκες αποθήκευσης.

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει επίσης 48 από τα 86 Mirage-2000D για να τα καταστήσει συμβατά με νέα πυρομαχικά όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς MICA (AAM).

Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα Mirage-2000D που θα αποσυρθούν μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν μπορούν να  εκτοξεύσουν  το MICA. Τα παλαιότερα Mirage-2000C μπορούν να πυροδοτήσουν το MICA αλλά δεν μπορούν να πυροδοτήσουν το SCALP-EG/Storm Shadow.

Η έκδοση του Mirage  που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από αυτό που η Ουκρανία θεωρεί ως προτεραιότητα, δηλαδή να εμπλακεί σε εναέρια μάχη με ρωσικά μαχητικά ή να χτυπήσει τους χερσαίους στόχους της στα κατεχόμενα εδάφη.

Η έκθεση για την LCI ανέφερε ότι η Γαλλία μέχρι στιγμής «απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών Mirage 2000D». Αυτό συμβαίνει επειδή το «κόστος συντήρησης και η εκπαίδευση πιλότων που απαιτούνται για να διαρκέσουν τουλάχιστον οκτώ μήνες» θα ήταν «πολύ βαριά».

Η Σουηδία, ωστόσο, είπε ότι ήταν έτοιμη να «εξετάσει» την προμήθεια των μαχητικών της Gripen.

Δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, δήλωσε ότι το Κίεβο ήλπιζε να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 από το Παρίσι.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γαλλία, Vadim Omelchenko, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point ότι το Παρίσι και το Κίεβο εργάζονται επί του παρόντος για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Προέτρεψε να μην πιστέψουμε τις φήμες για πιθανές παραδόσεις αεροσκαφών Mirage 2000D, λέγοντας ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επέλεξαν αμερικανικά F-16. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για δυτική βοήθεια."

Ο Ιούνιος κείται αργά

Εκτίμησή μας είναι ότι αν δεν επισπεύσει με κάποιο τρόπο η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για το Κίεβο και τελεσίδικα υπέρ του Πούτιν.

Χωρίς επάρκεια πυρομαχικών, εφεδρειών και αεροπορικής υποστήριξης η Ουκρανία λυγίζει απέναντι στην καθολική Ρωσική υπεροχή.

Ο Ιούνιος που πρόκειται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα πρώτα F-16 να φθάσουν στην Ουκρανία μάλλον κείται μακριά χρονικά, για να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ