Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Κεραυνός εν αιθρία" στις σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας-Αποκάλυψη μυστικών συνομιλιών Βερολίνου-Νέου Δελχί για αποστολή βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία

"Στην πολιτική δέν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί ούτε αιώνιοι φίλοι. Υπάρχουν μόνο αιώνια συμφέροντα" είχε πεί ο Βρετανός πολιτικός  Πάλμερστον,. κάτι που επαληθεύεται συνεχώς στη Διεθνή Πολιτική.

Τα παραπάνω λόγια φαίνεται ότι έχει κατά νού η Ινδία, η οποία αντιλαμβανόμενη το τεράστιο γεωπολιτικό βάρος της ως η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και  ταυτόχρονα σημαντικότατη περιφεριακή πυρηνική δύναμη, παλατζάρει ανάλογα με τις περιστάσεις και τα σύμφέροντα της, μεταξύ ΗΠΑ-Δύσης και Ρωσίας.

Der Spiegel: "Ινδία και Γερμανία σε «μυστικές συνομιλίες» για να εξοπλίσουν την Ουκρανία καθώς  τελειώνει ο χρόνος για την προμήθεια πυρομαχικών"

Ποιος θα το πίστευε ότι η Ινδία, ιδρυτικό  κράτος των BRICKS μαζί με τη Ρωσία-με την τελευταία να την εξοπλίζει συνεχώς πουλώντας της οπλικά συστήματα και μέσα- θα "Πραγματοποιούσε «μυστικές συνομιλίες»  με την Γερμανία, για να εξοπλίσουν με πυρομαχικά  την Ουκρανία", όπως  αναφέρει το  "Der Spiegel".

Αυτό θα μπορούσε να βάλει το Νέο Δελχί σε στενόχωρη θέση καθώς οι δεσμοί του με τη Μόσχα συνεχίζουν να ανθίζουν παρά τις παγκόσμιες κυρώσεις που αποξενώνουν τη Ρωσία υπό την ηγεσία του Πούτιν.

Στην έκθεση του Γερμανικού περιοδικού  "Der Spiegel", αναφέρεται διεξοδικά, Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Καθώς η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία μπλοκάρεται στο Κογκρέσο, οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται με τον χρόνο για να προμηθευτούν αρκετά πυρομαχικά πυροβολικού για το Κίεβο. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών πραγματοποιούν έρευνες σε όλο τον κόσμο για εναπομείναντα αποθέματα.

Η ξέφρενη έρευνα ήρθε καθώς η πόλη Avdiivka, που θεωρούνταν ουκρανικό προπύργιο, και το Donbas έπεσαν στις ρωσικές δυνάμεις που εκτόξευσαν δέκα φορές περισσότερα βλήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Pravada ανέφερε το ρεπορτάζ του περιοδικού που έλεγε ότι σε μια άτυπη συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών και υπαλλήλων στο Βερολίνο, η πρόταση υποβλήθηκε καθώς εξέτασαν το πώς να ενισχύσουν τα ουκρανικά αποθέματα πυρομαχικών. Το ερώτημα ήταν πώς να τους πείσουν.

Σε αυτές τις συναντήσεις, όπου όλες οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες παρά το απίθανο τους, εμφανίστηκε και το όνομα της Ινδίας.

Οι αξιωματούχοι πρότειναν ότι η Ινδία διατηρεί ένα μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών πυροβολικού.

Αυτό θέτει την ινδική κυβέρνηση σε μεγάλο δίλημμα και θα ήθελε να θέσει υπό κάλυψη οποιεσδήποτε τέτοιες διαπραγματεύσεις, καθώς η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις δυτικές χώρες.

Λύση η προμήθεια βλημάτων Πυροβολικού μέσω "ενδιάμεσων"

Μια διπλωματική λύση είναι ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να αποκτήσει τα πυρομαχικά «μέσω ενδιάμεσων», σύμφωνα με το Der Spiegel.

Από την αρχή του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, η Ινδία έχει διατηρήσει μια ουδέτερη στάση υπό το πρίσμα των ιστορικών δεσμών της με τη Μόσχα και επιμένει στο δικαίωμά της να περιηγηθεί σε έναν πολυπολικό κόσμο με τον δικό της τρόπο.

Η Ρωσία υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς προμηθευτές της Ινδίας.

Καθώς οι οικονομικές κυρώσεις μείωσαν τις ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου, η Ινδία έγινε ένας από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου με μειωμένες τιμές.

Η επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar τόνισε ότι, παρόλο που η Ευρώπη στρέφεται στη Μέση Ανατολή για να αγοράσει προμήθειες ενέργειας, η Ινδία δεν μπορεί να μεταχειριστεί τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο.

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα διατηρεί μια σχέση βασισμένη στις προηγούμενες εμπειρίες της, ο υπουργός είπε ότι οι δυτικές χώρες προτιμούν το Πακιστάν από την Ινδία για προμήθεια όπλων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Jaishankar είπε:

«Ο καθένας έχει μια σχέση με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του. Αν κοιτάξω την ιστορία της Ινδίας μετά την ανεξαρτησία, η Ρωσία δεν έπληξε ποτέ τα συμφέροντά μας».

Υποστήριξε ότι ενώ οι δεσμοί της με τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία έχουν δει το μερίδιό τους σε σκαμπανεβάσματα, οι σχέσεις της με τη Ρωσία παρέμειναν πάντα πολύ σταθερές.

Υπονοώντας την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ενόψει του παγκόσμιου εξοστρακισμού, ο Jaishankar είπε σε ένα κονκλάβιο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα: «Πολλές πόρτες έχουν κλείσει στη Ρωσία από τη Δύση. Η Ρωσία στρέφεται περισσότερο προς την Ασία ή προς μέρη του κόσμου που δεν είναι δυτικά. Είναι λογικό να δώσουμε στη Ρωσία πολλαπλές επιλογές».

Το "κυνήγι" της Ευρώπης για πυρομαχικά

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, στις 19 Φεβρουαρίου, προέτρεψε τα κράτη-μέλη να επιλέξουν χώρες εκτός της Ένωσης, εάν είναι « η αγορά είναι καλύτερη, φθηνότερη και ταχύτερη».

Εκτός από την Ινδία, η ΕΕ εξετάζει τις αραβικές χώρες για εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για την Ουκρανία.

Η έλλειψη πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις γίνεται κρίσιμη καθώς η αμερικανική χρηματοδότηση αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει κολλήσει. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό έδειξαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καταστροφική έλλειψη προμηθειών όπως οβίδες και αεράμυνα εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η έλλειψη «θα μπορούσε ουσιαστικά να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου και να προσδώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα σημαντικό πλεονέκτημα».

Ινδικά βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία;

Στις αρχές Ιανουαρίου 2024, εμφανίστηκαν αναφορές ότι τα ινδικά πυρομαχικά είχαν βρει το δρόμο τους προς το πεδίο της μάχης.

Από την Ουκρανία εμφανίστηκαν βίντεο σχετικά με τα πυρομαχικά πυροβολικού ινδικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι οβίδες του πυροβολικού ήταν συμβατές με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα AHS Krab που προμηθεύθηκε η Ουκρανία από την Πολωνία.

Τα νέα ήρθαν καθώς η Δύση "σκάβει" σε παλιά αποθέματα και εξετάζει ακόμη και τη δυνατότητα ανακαίνισης ληγμένων οβίδων, για την παροχή τουλάχιστον 200.000 βλημάτων 155 χιλιοστών κάθε μήνα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτές είναι όλες εφαρμόσιμες λύσεις ανάγκης, καθώς η υποδομή παραγωγής πυρομαχικών της Δύσης αναμένεται να αυξηθεί το 2024.

Η Ινδική εταιρεία κατασκευάστια πυρομαχικών Munitions India Limited (MIL)

Εικάζεται ότι τα πυρομαχικά ήταν βλήματα HE ERFB BT που παράγονται από την Munitions India Limited (MIL).

Η MIL είναι θυγατρική του ινδικού Υπουργείου Άμυνας και κορυφαίος κατασκευαστής πυρομαχικών ευρείας γκάμας, όχι μόνο 155mm αλλά και 105mm και 125mm. Εκτός από το πυροβολικό, η τεράστια εταιρεία κατασκευής παρέχει πυρομαχικά για πολλές άλλες στρατιωτικές χρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία ήταν απρόθυμη να προμηθεύσει πυρομαχικά την Ουκρανία ή  οποιαδήποτε δυτική χώρα για να διατηρήσει την ουδετερότητα στον πόλεμο.

Η Ινδία  διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι προμήθευε πυρομαχικά το Κίεβο

Το Νέο Δελχί διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι προμήθευε πυρομαχικά στο Κίεβο. Ωστόσο, παρέμενε το ενδεχόμενο μεταβίβασης από τρίτους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αρμενία είναι γνωστοί πελάτες οβίδων 155 mm.

Μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάζεται, πιθανότατα η Πολωνία ή η Σλοβενία, αγόρασε πρόσφατα τις οβίδες πυροβολικού.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι,  ηθελημένα ή άθελα της Ινδικής Κυβέρνησης βλήματα Πυροβολικού έφτασαν στην Ουκρανία, την οποία ενίσχυσαν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι  το άρθρο-αποκάλυψη του Der Spiegel, φέρνει σε δεινή θέση την Ινδία έναντι της Ρωσίας, από την οποία  το Νέο Δελχί εξαρτάται ενεργειακά , ενώ παραλαμβάνει διαρκώς νέα οπλικά συστήματα και μέσα και γιαυτό δεν αναμένουμε να έχει συνέχεια ο εφοδιασμός των Ουκρανών άμεσα  ή έμεσσα με Ινδικά βλήματα Πυροβολικού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ