Ένοπλες Συρράξεις

"Στο τραπέζι" δανεισμός Σουηδικών μαχητικών JAS-39 Gripen στην Ουκρανία-Που πλεονεκτούν σε σχέση με τα F-16;

Οι κακές εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνδυαστικά με το μποκάρισμα της Αμερικανικής βοήθειας  ύψους 61 δισ.$ από την Βουλή των Αντιπροσώπων και την διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα του Πούτιν, έχουν επαναφέρει με δραματικό τρόπο τις συζητήσεις για την  αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν.

Ωστόσο τα F-16 σύμφωνα με τα υπάρχοντας μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν θα  φθάσουν στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικά με τα παραπάνω, έγκριτο Βουλγαρικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι "υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση μεταξύ της Σουηδικής αντιπολίτευσης για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Ο στόχος τους; Να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη JAS-39 Gripen για να βοηθήσουν στην τρέχουσα κατάσταση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα περιφερειακά κανάλια", επισημαίνοντας:

Η Σουηδία συζητάει τον δανεισμό μαχητικών αεροσκαφών της JAS-39 Gripen στην Ουκρανία

"Η συζήτηση της Σουηδίας για δανεισμό μαχητών Gripen στην Ουκρανία δεν είναι νέα. Αυτό το θέμα κυκλοφορεί από τα μέσα του περασμένου έτους, ευθυγραμμιζόμενο με τη ραγδαία αυξανόμενη συζήτηση γύρω από την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16. Τότε, η κεντροδεξιά διοίκηση της Σουηδίας έθετε με διακριτικότητα τις βάσεις για μια πιθανή ανάπτυξη αεριωθούμενων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αυτή η στρατηγική κίνηση ακολούθησε ανακοινώσεις από Ευρωπαίους ομολόγους όπως η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που σχεδιάζουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 στο Κίεβο.

Ήταν κατά τη διάρκεια των παραπάνω ανακοινώσεων που ο υπουργός Άμυνας Paul Jonsson αποκάλυψε την οδηγία του για τη σουηδική στρατιωτική ηγεσία.

Τους ανατέθηκε να αξιολογήσουν την πιθανή επιρροή των ποικίλων μορφών βοήθειας στις δυνατότητες των μαχητικών της Ουκρανίας, με επιλογές που εκτείνονται από την εξαγωγή έως τη δωρεά αεροσκαφών Gripen.

 Σουηδός Ειδικός "Θέμα χρόνου η ανάπτυξη τους"

Οι αποφάσεις για τα F-16 έχουν φέρει την ανάπτυξη του Gripen στο προσκήνιο της ενεργού συζήτησης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη του Gripen, σύμφωνα με τον Stefan Ungert, ειδικό στην αεράμυνα στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, είναι απλώς «θέμα χρόνου».

Υποθέτοντας ότι η Σουηδία ανάβει το πράσινο φως για την αποστολή του Gripen, οι ειδικοί υπολογίζουν ένα χρονοδιάγραμμα έως και ενός έτους πριν κοσμήσουν τον ουρανό της Ουκρανίας. Αυτή η ευελιξία οφείλεται στην απαιτούμενη εκπαίδευση για πιλότους και μηχανικούς στους άγνωστους μηχανισμούς του Gripen.

Ωστόσο, επιρροή αυτών των αεροσκαφών θα είναι ισχυρή.

Ο Ungert βεβαιώνει: «Ακόμα και μια μέτρια μοίρα, ας πούμε 10 αεροσκαφών, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα και μια τόνωση του ηθικού για την Ουκρανία».

 Το  JAS-39 Gripen είναι καλύτερο από το F-16

Εν μέσω κλιμακούμενης ανησυχίας στο Κίεβο σχετικά με την αβεβαιότητα της συνεχούς στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης, ιδιαίτερα καθώς τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στη Βουλή των Αντιπροσώπων γίνονται δύσπιστα για περαιτέρω βοήθεια, αναδύεται η προοπτική ανάπτυξης των Gripens από τη Στοκχόλμη.

Έχει επανειλημμένα τονιστεί ο ανώτερος ρόλος και το όφελος που θα μπορούσαν να φέρουν τα σουηδικά Gripen στην Ουκρανία σε σύγκριση με τα αμερικανικά F-16. Πολλοί διεθνείς αναλυτές επαναλαμβάνουν αυτή την άποψη, υπογραμμίζοντας ότι το Gripen σχεδιάστηκε ειδικά ως αντίβαρο στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και Migoyan.

Η υπεροχή του Gripen έναντι του F-16 γίνεται ολοφάνερα στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο βασικά χαρακτηριστικά. 

Έλλειψη απαίτησης για καθορισμένη αποθήκη συντήρησης, η οποία θα μπορούσε να εκτελείται από κινητές ομάδες σχεδόν οπουδήποτε. και την ικανότητα να λειτουργεί από ακόμη λιγότερο ανεπτυγμένα και μικρής κλίμακας αεροδρόμια, σε αντίθεση με τα F-16 που απαιτούν παρθένο διάδρομο.

Το τακτικό πλεονέκτημα αυτών των δυνατοτήτων είναι ότι επιτρέπουν τη συνεπή αναδιάταξη των αεροσκαφών για να διατηρήσουν τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σε διαρκή εγρήγορση και μη έγκαιρο εντοπισμό τους.

Επιπλέον, όσον αφορά την ευελιξία, το Gripen ανταγωνίζεται τους δυτικούς ομολόγους του, καθιστώντας το ανεκτίμητο πλεονέκτημα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Τι μέλλει γενέσθαι

Άποψή μας είναι ότι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους Ουκρανούς αναφορικά με το JAS-39 Gripen η  περιορισμένη ανάγκη  μεγάλης υποδομής συντήρησης και η ικανότητά του να ενεργεί από αεροδρόμια μικρής κλίμακας και διαδρόμου, αφού  θεωρείται δεδομένο ότι η Ρωσία θα θελήσει να εντοπίσει τα Ουκρανικά  αεροδρόμια που θα φιλοξενούν Δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, καταστρέφοντάς τα στο έδαφος με πυραύλους και drones της.

Ωστόσο τόσο η αποστολή των  JAS-39 Gripen όσο και των F-16 στην Ουκρανία δε πρόκειται να γίνει τους επόμενους κρίσιμους μήνες που ο Ζελένμσκι θα πρέπει να σταματήσει τη Ρωσική λαίλαπα, κάτι εξαιρετικά δύσκολο κατά την άποψή μας χωρίς αεροπορική υποστήριξη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...