Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παραδοχή ήττας από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) των ΗΠΑ: " Χάρη στην εγγύς αεροπορική υποστήριξη του Ρωσικού στρατού έπεσε η Αβντιίβκα "

Είναι γνωστό  στην Στρατιωτική Τακτική, ότι η εξασφάλιση  τοπικής αεροπορικής υπεροχής αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να εκδηλωθεί μια επιθετική ενέργεια με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, οι οποίες επαυξάνονται σημαντικότατα όταν συνοδεύεται από εγγύς αεροπορική υποστήριξη των μαχομένων δυνάμεων στην πρώτη γραμμή.

Αυτό φαίνεται να επετεύχθη από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιτυχημένη επίθεση που πραγματοποίησαν στην πόλη της  Avdiivka, με αποτέλεσμα την κατάληψή της και την εκδίωξη των δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού από εκεί. 

 Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW): " Χάρη στην εγγύς αεροπορική υποστήριξη του Ρωσικού στρατού  καταλήφθηκε η  Αβντιίβκα"

"Οι Ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν προσωρινά πετύχει τοπική αεροπορική υπεροχή και μπόρεσαν να παράσχουν στα χερσαία στρατεύματα εγγύς αεροπορική υποστήριξη κατά τις τελευταίες ημέρες της επιθετικής τους επιχείρησης για την κατάληψη της Avdiivka", επισημαίνει το  Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ το οποίο αναφέρει:

"Είναι πιθανώς η πρώτη φορά που οι Ρωσικές δυνάμεις το πετυχαίνουν στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος μιας Ουκρανικής Ταξιαρχίας που επιχειρεί κοντά στην Avdiivka δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν από αέρος   60 κατευθυνόμενες  βόμβες σε ουκρανικές θέσεις την περασμένη ημέρα, ενώ ένας Ουκρανός στρατιώτης που επιχειρούσε στην περιοχή, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν έως και 500 λιβρών βόμβες τις τελευταίες μέρες.

Οι ρωσικές πηγές απέδωσαν ευρέως τη ρωσική χρήση βομβών ολίσθησης που επέτρεψε στις δυνάμεις τους  να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα στην Avdiivka, και ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αεροπορική υπεροχή στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν σταδιακά τη χρήση βομβών ολίσθησης σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων από τις αρχές του 2023, αλλά η πρόσφατη μαζική χρήση τους στην Avdiivka,  αποτέλεσε την πρώτη φορά που η Ρωσική αεροπορία χρησιμοποίησε αυτές τις βόμβες σε  τέτοια κλίμακα, παρέχοντας  εγγύς αεροπορική υποστήριξη στον στρατό της.

Η ρωσική ικανότητα να διεξάγει αυτές τις μαζικές επιθέσεις για αρκετές ημέρες στο πιο ενεργό τμήμα της πρώτης γραμμής υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να τους αρνηθούν την πρόσβαση στον εναέριο χώρο γύρω από την Avdiivka και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν αυτήν την προσωρινή τοπική υπεροχή αέρα για να διευκολύνουν την κατάκτηση  μεγάλου μέρους του οικισμού.

Εξασθενημένη η Ουκρανική αεράμυνα λόγω  καθυστέρησης άφιξης της Δυτικής βοήθειας

Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντικούς "περιορισμούς" στην Ουκρανική αεράμυνα, οι οποίες  θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν εκ νέου  εγγύς αεροπορική υποστήριξη στο στρατό τους σε άλλες  επιθετικές επιχειρήσεις, όπως  στην Avdiivka.

Τα περιορισμένα αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας, τα μειωμένα αποθέματα πυραύλων αεράμυνας και οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιδρομές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον πληθυσμιακών κέντρων, πιθανότατα αναγκάζουν την Ουκρανία να κάνει δύσκολες επιλογές για το ποιες περιοχές της πρώτης γραμμής  θα καλυφθούν αποτελεσματικά  από την αεράμυνά της.

Μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη Ρωσική  τοπική αεροπορική υπεροχή,  πιθανότατα θα επέτρεπε στον  ρωσικό στρατό να σημειώσει επιθετική πρόοδο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ η τυχόν εξασφάλιση πλήρους αεροπορικής υπεροχής των Ρώσων θα επέτρεπε στις δυνάμεις τους  να διεξάγουν  αεροπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και να βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας πέρα από την πρώτη γραμμή, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η αποχώρηση των Ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka έγινε υπό την κάλυψη της αεράμυνάς της

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη –δύο Su-34 και ένα Su-35– πάνω από την Περιφέρεια του Ντονέτσκ στις 17 Φεβρουαρίου, πιθανότατα  για να βοηθήσουν στην κάλυψη της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Avdiivka, στην περιφέρεια Donetsk. Είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί η περικύκλωση και να σωθούν οι ζωές και η υγεία των στρατιωτών.

Κατά την αποχώρηση των μονάδων από την Avdiivka, ένας μικρός αριθμός Ουκρανών στρατιωτών συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ανέφερε ο διοικητής της Επιχειρησιακής-Στρατηγικής Ομάδας Tavria Oleksandr Tarnavskyi στις 17 Φεβρουαρίου.

Η αποχώρηση από την Avdiivka ήταν η σωστή απόφαση για τη διαφύλαξη της ζωής των Ουκρανών υπερασπιστών, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στις 17 Φεβρουαρίου."

Η  έλλειψη Δυτικών μαχητικών στην Ουκρανία προδικάζει την ήττα της

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο"Ήξεις χωρίς αφίξεις" Γαλλικών μαχητικών Mirage 2000D και F-16 στους Ουκρανούς - "Γυμνό" το Κίεβο ψυχορραγεί", επισημάναμε ότι η μή  διάθεση  άμεσα των παραπάνω μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, την καταδικάζουν σε ήττα.

Αυτός ήταν και ένας από τους κυριότερους παράγοντες κατά την εκτίμησή μας, της  αποτυχίας της εαρινής Ουκρανικής επίθεσης το 2023, αφού η εξασφάλιση  τοπικής αεροπορικής υπεροχής αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να εκδηλωθεί μια επιθετική ενέργεια με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, οι οποίες επαυξάνονται σημαντικότατα όταν συνοδεύεται από εγγύς αεροπορική υποστήριξη των μαχομένων δυνάμεων στην πρώτη γραμμή.

Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση η Ουκρανική επίθεση ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία εκ των προτέρων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...