Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έπεσε η Αβντιίβκα! Υποχωρούν οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού

Οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αποσύρθηκαν από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της περιοχής.

«Όπως προέβλεπαν διαταγές που λάβαμε, αποσυρθήκαμε από την Αβντιίβκα σε θέσεις προετοιμασμένες εκ των προτέρων», ανέφερε μέσω Telegram ο στρατηγός.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως διέταξε οι ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πόλη για να μην περικυκλωθούν.

«Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdiivka, για να αποφύγω την περικύκλωση και να διατηρήσω τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να προχωρήσω στην άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το στρατιωτικό τους καθήκον με αξιοπρέπεια, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να καταστρέψουν τις καλύτερες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον εχθρό όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό.


Λαμβάνουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να διατηρήσουμε τις θέσεις μας. Η ζωή του στρατιωτικού προσωπικού είναι η υψηλότερη αξία. Θα επιστρέψουμε στην Αβντιίβκα», αναφέρει ο Ολεξάντρ Σίρσκι στο μηνυμά του.

Πρόκειται, έπειτα από πολύμηνες ρωσικές επιθέσεις και λυσσαλέες μάχες, για τη σημαντικότερη νίκη των στρατευμάτων της Ρωσίας —μολονότι η αξία της είναι βασικά συμβολική— μετά την κατάληψη της Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023. Αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβολή της κατάστασης στο μέτωπο έπειτα από την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας που εξαπολύθηκε το καλοκαίρι.

Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Μολονότι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, εξακολουθούσαν να παραμένουν σε αυτή περίπου 900 κάτοικοι, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Η Μόσχα θεωρεί πως με την κατάληψή της, θα γίνει πιο δύσκολο για τους ουκρανούς να βομβαρδίζουν τη Ντανιέτσκ.

Η πόλη είχε πέσει για βραχύ χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, όμως ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό που τη μετέτρεψε σε φρούριο και παρέμεινε στα χέρια του μετά την εισβολή, παρότι απέχει ελάχιστα από τη Ντανιέτσκ, πρωτεύουσα των αυτονομιστών για δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός πολλαπλασίασε τις εφόδους κατά κύματα για να καταλάβει την Αβντιίβκα από τον Οκτώβριο, παρά τις βαριές απώλειες που υφίστατο, κατάσταση που θύμιζε τη μάχη της Μπαχμούτ, της πόλης που κατέλαβαν τα στρατεύματα της Μόσχας τον Μάιο του 2023, έπειτα από 10 μήνες εχθροπραξιών με κόστος δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής ουκρανικής αντεπίθεσης, είναι οι Ρώσοι αυτοί που πέρασαν στην επίθεση, καθώς ο ουκρανικός στρατός δυσκολεύεται να αναπληρώσει τις απώλειές του κι αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών.

Η κατάληψη της πόλης καταγράφεται καθώς ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεξάγει ευρωπαϊκή περιοδεία. Ανέφερε από το Βερολίνο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική διοίκηση, βασικό καθήκον της οποίας κατ’ αυτόν είναι να σωθούν οι ζωές των στρατιωτών, να «ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες».

Ο κ. Ζελένσκι υπέγραψε χθες στο Βερολίνο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και κατόπιν στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν διμερείς συμφωνίες ασφαλείας. Αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια και να συναντηθεί στο περιθώριό της με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...