Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ανελέητα τους Χούτι ενώ "βλέπουν" αποχώρηση τους από Συρία-Ιράκ-"Στα νύχια" του Ερντογάν ξανά οι Κούρδοι

Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ  συνεχίζονται κατά των φιλο-Ιρανών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, με τον τελευταίο από αυτούς να έχει απολογισμό 17 νεκρούς μαχητές τους, όπως ανακοινώθκε από αυτούς επισήμως , μετά από δημόσιες κηδείες που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Οι αντάρτες Χούτι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων στη Ερυθρά θάλασσα

"Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Υεμένης, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Χοντέιντα, έχουν βάλει στο στόχαστρο τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν σε μια εκστρατεία που λένε ότι είναι υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση.

Η Centcom λέει ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν επιδρομές αυτοάμυνας εναντίον στόχων που ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας απάντησαν με πλήγματα κατά των Χούτι, οι οποίοι έκτοτε έχουν δηλώσει ότι τα συμφέροντα και των δύο χωρών είναι επίσης νόμιμοι στόχοι.

Την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων των Χούτι μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έπληξαν στόχους στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης.

Την Τρίτη, οι αντάρτες Χούτι δήλωσαν ότι έπληξαν αμερικανικά και βρετανικά πλοία σε δύο επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας μικρές ζημιές αλλά όχι θύματα.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησαν τα ασφάλιστρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες, αναγκάζοντας πολλές να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, μια ζωτική διαδρομή που συνήθως μεταφέρει περίπου το 12%  του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

https://www.youtube.com/watch?v=35BW5KFY_oM

ΗΠΑ-ΗΒ συνεχίζουν το αεροπορικό σφυροκόπημα εναντίον των Χούτι

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν επιδρομές αυτοάμυνας εναντίον δύο κινητών μη επανδρωμένων πλοίων επιφανείας (USV), τεσσάρων κινητών πυραύλων κρούζ κατά πλοίων και ενός κινητού πυραυλικού συστήματος ξηράς (LACM) που ήταν έτοιμο να εκτοξεύσει χτυπήματα κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Centcom εντόπισε αυτούς τους πυραύλους και τα USV σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι της Υεμένης και διαπίστωσε ότι αποτελούσαν επικείμενη απειλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Αυτές οι ενέργειες θα προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία».

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους των Χούτι στην Υεμένη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενέταξαν την πολιτοφυλακή στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων."

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η σταθερή  προσήλωση ΗΠΑ-ΗΒ σε αεροπορικές επιθέσεις κατά των Χούτι, σε μια προσπάθειά τους να προστατεύσουν την Διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Aποχωρούν οι ΗΠΑ από Συρία και Ιράκ;

Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν ανάλογη σθεναρή στάση μελλοντικά σε σχέση με την Τουρκία και τους βομβαρδισμούς στους οποίους αυτή προβαίνει κατά Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

 Διεθνές ΜΜΕ διερωτάται  αν καθώς η Τουρκία βομβαρδίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, επισημαίνοντας:

"Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορική επίθεση σε κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία και η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση.

Οι επιθέσεις έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία και το Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία ότι συνδέονται με επιθέσεις κατά του στρατού της.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβαρδίζουν διυλιστήρια πετρελαίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη συριακή συνοριακή περιοχή που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έναν συνασπισμό εθνοτικών πολιτοφυλακών και ανταρτικών ομάδων.

"Οι στόχοι είναι η ενεργειακή υποδομή. Προφανώς, ο στόχος είναι να γίνει αυτή η περιοχή μη βιώσιμη, ως  καταφύγιο για τις SDF", λέει ο Aydin Selcen, πρώην ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης.

Οι τάξεις των SDF περιλαμβάνουν τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ), τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK.

Το ένοπλο κίνημα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Ουάσιγκτον.

«Το τελικό παιχνίδι όπως ορίζεται από τις τουρκικές αρχές είναι να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους πέρα από τα τουρκικά σύνορα», εξηγεί ο Selcen.

"Αυτό σημαίνει να μην επιτραπεί στο PKK ή στις συριακές του παραφυάδες, YPG και YPJ, να δημιουργήσουν μια τοπική διοίκηση στην περιοχή. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ίσως η νούμερο ένα προτεραιότητα για  την κυβέρνηση Ερντογάν"

Απειλές Ερντογάν για νέα χερσαία εισβολή στη Συρία κατά των Κούρδων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον περασμένο μήνα με νέα χερσαία εισβολή στη Συρία.

Οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο τμήμα του συριακού εδάφους από προηγούμενες επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας.

Πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι SDF υποστηρίζονται από μια αμερικανική στρατιωτική δύναμη περίπου 900 στρατιωτών στον πόλεμο κατά της αποκαλούμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η συνεχιζόμενη επίθεση της Άγκυρας έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία και το Ιράκ.

«Η Ουάσιγκτον μπορεί να προετοιμάζεται να παραδώσει τις SDF ως εταίρους στο συριακό καθεστώς και να πει: «παιδιά τακτοποιήστε τον εαυτό σας, στην πραγματικότητα θα φύγουμε», δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής Sinan Ciddi του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στις ΗΠΑ. .

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προφανώς παίζει με την ιδέα ότι δεν αξίζει πλέον να διατηρούνται τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί επειδή βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε.

Τουλάχιστον κάποιοι στην αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να διερευνήσουν, εάν απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία, «το βαθμό στον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της με τους Κούρδους μέσω της εμπλοκής με το συριακό καθεστώς», πρόσθεσε ο Σίντι."

Επαναφορά  των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και νέο "πούλημα" των Κούρδων

Μια απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία θα ανακουφίσει  την χρόνια ένταση για το θέμα με την Τουρκία.

Με την Άγκυρα τον περασμένο μήνα να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Λευκό Οίκο να ανταποδίδει το πράσινο φως για την πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών στην Τουρκία, οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν να επαναφέρουν τις σχέσεις τους.

Ωστόσο εάν οι Αμερικανοί φύγουν, θα είναι πολύ δύσκολο για τους SDF να επιβιώσουν εκτός και αν κλείσουν μια συμφωνία με τη Δαμασκό που θα διασφαλίζει την επιβίωσή της τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της αδυναμίας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε τέτοια περίπτωση οι Κούρδοι θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα είδος modus vivendi με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, από την οποία μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Τουρκία.

Η αντίθεση στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία αποτελεί ένα σπάνιο κοινό σημείο μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Τουρκία-Συρία-Ιράκ, θα χαρούν πολύ να δουν την αμερικανική παρουσία να φεύγει από την περιοχή, με εξαίρεση φυσικά τους Κούρδους. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ