Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πικρές αλήθειες δείχνουν ήττα της Ουκρανίας-Λαός και χώρα κινδυνεύουν με αφανισμό αν δεν διαπραγματευθεί ο Ζελένσκι με τον Πούτιν

Η απόλυση από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky του αρχηγού του Ουκρανικού στρατού, Στρατηγού Valery Zaluzhny, είναι ένα κολοσσιαίο πολιτικό στοίχημα για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και φαίνεται να δείχνει μια αυξανόμενη απόγνωση στο Κίεβο.

Εξιλαστήριο θύμα απόδοσης ευθυνών ο τέως Αρχηγός του Ουκρανικού Στρατού Στρατηγός Valery Zaluzhny

Το υπόβαθρο αυτής της κίνησης έγκειται στην αποτυχία της περσινής ουκρανικής επίθεσης και στις προσπάθειες τόσο να μετατοπιστεί η ευθύνη, όσο και να εκπονηθεί μια νέα στρατηγική που θα μπορούσε να υποσχεθεί στην Ουκρανία μελλοντική νίκη, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Η ήττα της Ουκρανίας πέρυσι οδήγησε σε ένα μάλλον απαξιωτικό παιχνίδι ευθυνών στην Ουάσιγκτον, με τον στρατό των ΗΠΑ και ορισμένους Ουκρανούς, να προτείνουν ότι αν ο Zaluzhny είχε λάβει  υπόψη τη συμβουλή τους και είχε συγκεντρώσει τις δυνάμεις του για να επιτεθεί σε ένα στενό μέτωπο,αντί να επιτεθεί σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να έχουν νικήσει.

https://www.youtube.com/watch?v=Xyiwc6n-MsU

Αυτό είναι ένα μάλλον περίεργο επιχείρημα, γιατί ήταν ακριβώς τέτοιες επιθέσεις σε στενά μέτωπα που ο ρωσικός στρατός προσπάθησε αρκετές φορές αμέσως μετά την εισβολή, και αυτό οδήγησε σε επανειλημμένες καταστροφές.

Αγνοεί το γεγονός ότι όπως η αμερικανική δορυφορική υπηρεσία πληροφοριών επέτρεψε στους Ουκρανούς να εντοπίσουν τις τοπικές ρωσικές συγκεντρώσεις και να συγκεντρωθούν με τη σειρά τους, έτσι και η ρωσική δορυφορική υπηρεσία πληροφοριών κάνει το ίδιο όταν επιτίθενται οι Ουκρανοί.

Οι παραγματικοί λόγοι αποτυχίας της Ουκρανικής επίθεσης και οι  δυσοίωνες μελλοντικές προοπτικές

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 ο ουκρανικός στρατός απλώς δεν είχε την ανωτερότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και δύναμη πυρός που θα του επέτρεπε να διασπάσει βαριά οχυρές γραμμές επανδρωμένες από έναν πολυάριθμο και καλά οπλισμένο εχθρό.

Το να πετύχουμε ενάντια σε αυτές τις πιθανότητες θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός στη στρατιωτική ιστορία. Ούτε υπάρχει κάποια σημαντική προοπτική ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να πετύχουν στο μέλλον.

Ο λόγος είναι ότι ακόμα κι αν λάβουν νέα δυτικά όπλα μέσα στον επόμενο χρόνο οι Ουκρανοί, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το χρόνο  για να ενισχύσει  ακόμη περισσότερο τις αμυντικές της γραμμές.

Η απόλυση του Ζαλούζνι από τον Ζελένσκι αντανακλά επίσης το γεγονός ότι ο Στρατηγός θεωρείται από καιρό ως ο πιο επικίνδυνος μελλοντικός πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, δεδομένου του κύρους του στον στρατό και της δημοτικότητάς του στον ουκρανικό λαό.

Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο Zaluzhny στην απόλυσή του. Ίσως έχει κάνει κάποια συμφωνία με τον Ζελένσκι.

Το "ρίσκο" που ανέλαβε ο Ζελένσκι

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τον Ουκρανό  Πρόεδρο είναι προφανείς.

Αν και ο αντικαταστάτης του Zaluzhny, ο Στρατηγός Oleksandr Syrsky, απολαμβάνει επίσης σημαντικό κύρος ως υπερασπιστής του Κιέβου στην αρχή του πολέμου, έχει κατηγορηθεί από πολλούς Ουκρανούς στρατιώτες ότι υπέκυψε στην πολιτική πίεση και θυσίασε τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών σε κάτι που θεωρήθηκε περιττό και καταδικασμένη προσπάθεια ,να κρατηθεί  δηλαδή η πόλη Bakhmut πέρυσι.

Υπάρχει επίσης σημαντική δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτών λόγω της εντύπωσής τους ότι όχι μόνο ο Ζαλούζνι, αλλά και ο Στρατός γενικότερα είναι αποδιοπομπαίος τράγος για την περσινή αποτυχία.

Ο Ζελένσκι δεν βοηθά το γεγονός ότι μετά την ουκρανική ήττα, επέπληξε δημοσίως και αντέκρουσε τον Ζαλούζνι, επειδή δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε αδιέξοδο και ότι η Ουκρανία θα έπρεπε τώρα να προχωρήσει σε άμυνα, κάτι που αποδείχθηκε  από τη στρατιωτική πραγματικότητα και  τις συμβουλές της Ουάσιγκτον.

https://www.youtube.com/watch?v=-_HMLU7TAS0

Δεν είναι επίσης σαφές ότι ο διορισμός του Στρατηγού Syrsky θα αλλάξει ή θα βελτιώσει έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα που έφερε την ένταση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny, την επιστράτευση.

Ένα εντυπωσιακό μάθημα αυτού του πολέμου είναι ότι η νίκη εξαρτάται από τον συνδυασμό των πιο πρόσφατων όπλων με μεγάλο αριθμό μαχόμενων στρατιωτών.

Το 2022, οι ρωσικές ήττες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι εισέβαλαν με πολύ λίγα στρατεύματα.

Η θεαματική επιτυχία της Ουκρανίας στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο του 2022 οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σε αυτό το μέτωπο ξεπερνούσαν σημαντικά τους Ρώσους.

Η Ουκρανία ξεμένει από άνδρες

Η Ρωσία έχει περισσότερο από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας και στρατολογεί περισσότερους από αυτούς, καθώς και βελτιώνει ριζικά τις τακτικές και τα όπλα της.

Ο ουκρανικός στρατός έχει "στραγγίξει" από τις τεράστιες απώλειες και την αυξανόμενη απροθυμία του πληθυσμού να υπηρετήσει.

Ο μέσος όρος ηλικίας των Ουκρανών στρατιωτών είναι τώρα 43 ετών, πολύ μεγάλος για στρατιωτική αποτελεσματικότητα.

Ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους μήνες ο Στρατηγός Zaluzhny γινόταν ολοένα και πιο επίμονος στην ανάγκη να επεκταθεί και να ενισχυθεί η στράτευση.

Αυτό υποστηρίχθηκε από τους στρατιώτες και συνδυάστηκε με την αυξανόμενη οργή τους για τη διαφθορά στο Κίεβο και την αποφυγή της υπηρεσίας από τους γιους των ελίτ.

Ενισχύεται η φυγοστρατία στην Ουκρανία

Ωστόσο, οι κινήσεις για αυστηροποίηση της στράτευσης και αύξηση των ποινών για διαφυγή της στράτευσης συνάντησαν έντονη αντίσταση στον πληθυσμό και στους πολιτικούς.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίστασης, και ίσως της απροθυμίας των βουλευτών να δουν τα δικά τους παιδιά να στρατολογούνται, η αρχική εκδοχή ενός νόμου που ενίσχυε τη στρατολογία ηττήθηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Ο Ζελένσκι εισήγαγε εκ νέου μια μαλακή εκδοχή, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτό θα είναι σχεδόν αρκετό για να αντισταθμίσει τον πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και τους πόρους της Ρωσίας.

Η στάση ΗΠΑ-ΕΕ και η διπλή απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία

Οι στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας έχουν επίσης απειληθεί δραστικά από την μέχρι σήμερα άρνηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία. Χωρίς αυτό, η Ουκρανία απλά δεν θα έχει τα όπλα που χρειάζεται για να συνεχίσει τον αγώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι κρίσιμο για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ειλικρινά ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επομένως μια διπλή απειλή, να έχει όπλα χωρίς στρατιώτες και στρατιώτες χωρίς όπλα.

Εάν συνεχιστεί αυτό, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να διατηρήσει έναν αμυντικό πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, ακόμη και αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ καταλήξει σε συμβιβασμό για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αυτό το ζήτημα δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Ο αγώνας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ - και ιδιαίτερα ο ρόλος του πρώην προέδρου Τραμπ και των υποστηρικτών του στο μπλοκάρισμα ενός συμβιβασμού - αντανακλά φυσικά τους πολιτικούς ελιγμούς ως μέρος της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η στάση των Ρεπουμπλικανών αντανακλά επίσης ένα γνήσιο συναίσθημα που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και βοηθά στην άνοδο του λαϊκισμού. 

Η πραγματική απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δυτικών κοινωνιών, προέρχεται από την εγχώρια δυσλειτουργία που οφείλεται εν μέρει στην παράνομη μετανάστευση και ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι άσχετο με αυτά τα ζητήματα."

Πικρές αλήθειες

Όποια κι αν σκεφτεί κανείς ως λύση σε ένα παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή θα προϋποθέτει ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ να συνεχίζουν να συμφωνούν ενισχύοντας την για πολλά χρόνια, κάτι που καμία δυτική κυβέρνηση δεν μπορεί να το εγγυηθεί σοβαρά και ειλικρινά.

Επιπλέον, ακόμη και αν   η Ουκρανία  συνεχίζει να αμύνεται με επιτυχία ,συνεπάγεται  ότι  οι περιοχές της που κατέχονται από τη Ρωσία θα παραμείνουν στα χέρια του Πούτιν όχι φυσικά νομικά, αλλά de facto.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει πει εξαρχής  ότι το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποχώρηση της Ρωσίας. Η αλλαγή αυτής της θέσης θα είναι εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη.

https://www.youtube.com/watch?v=EFMma69KkT8

Η πολιτική αναταραχή στο Κίεβο προέρχεται από το γεγονός ότι όλοι προσπαθούν να τοποθετηθούν έτσι ώστε να ρίξουν την ευθύνη για ενδεχόμενο συμβιβασμό με τη Ρωσία σε κάποιον άλλο.

Ο κίνδυνος για την Ουκρανία είναι ότι, δεδομένου του ξεφτίσματος της αμερικανικής βοήθειας, των αυξανόμενων στρατιωτικών πιθανοτήτων υπέρ της Ρωσίας και των εντάσεων που αντικατοπτρίζονται από την απόλυση του Zaluzhny, εάν το Κίεβο περιμένει πολύ για να επιδιώξει συμβιβασμό, μπορεί να μην έχει τίποτα άλλο να διαπραγματευτεί ,όχι μόνο επειδή των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης, αλλά λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής ενότητας εντός της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ