Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία αβοήθητη ψυχοραγεί-Η εσωτερική φαγομάρα στις ΗΠΑ και η ανεπάρκεια της ΕΕ "χαρίζουν" τη νίκη στον Πούτιν

H αντιπαλότητα Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, οι οποίες διανύουν προεκλογική περίοδο έχει σοβαρό αντίτκυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού λόγω έλλειψης χρηματοδότησης οι Ουκρανοί δεν μπορούν να επισκευάσουν -συντηρήσουν τα όπλα που τους δόθηκαν από αυτές.

Η Ουκρανία "αργοπεθαίνει" περιμένοντας οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ που έχει μπλοκαριστεί

Αυτό αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει πως "μια βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι στο τραπέζι, αλλά η αποδέσμευσή της δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο, όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν σκοπό να δώσουν ο ένας στον άλλο χάρη, ειδικά σε ένα έτος εκλογών", αναφέροντας:

"Αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους γερουσιαστές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να παραδώσουν τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία.

Το χειρότερο, υπογραμμίζει ο Laurent Lagneau, είναι ότι δεν μπορούν επίσης να διατηρήσουν την επιχειρησιακή κατάσταση του πολυάριθμου εξοπλισμού που έχουν ήδη προμηθεύσει, όπως το M142 HIMARS, τα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα Bradley Fighting Vehicles και τα άρματα μάχης M1A1 Abrams.

Το Πεντάγωνο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παράσχει τα απαραίτητα ανταλλακτικά ή ακόμη και να βοηθήσει το Ουκρανικό προσωπικό που έχει ανατεθεί στη συντήρηση.

"Η επίμονη έλλειψη χρηματοδότησης μάς ανάγκασε να αναστείλουμε τις αποσύρσεις από τα αποθέματά μας, δεδομένων των συνεπειών για τη δική μας στρατιωτική ετοιμότητα.

Και φυσικά, αυτό μας εμποδίζει να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, ειδικά όσον αφορά το πυροβολικό, το αντιαρματικά όπλα  και τα συστήματα αεράμυνας», εξήγησε ο στρατηγός Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.. «Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να διατηρήσουν τα συστήματα που τους έχουμε ήδη παράσχει», πρόσθεσε.

Έλλειψη ανταλλακτικών για τα  Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 που δόθηκαν στους Ουκρανούς

Αυτό το πρόβλημα προστίθεται στο πρόσφατο ζήτημα που έθεσε ένας Γερμανός βουλευτής σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμάτων μάχης Leopard 2 που παραδόθηκαν στο Κίεβο λόγω έλλειψης διαθέσιμων ανταλλακτικών, προσθέτει ο Laurent Lagneau.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι οι Ουκρανοί τεχνικοί δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς για να εκτελέσουν τη συντήρηση πρώτου επιπέδου αυτών των τανκς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενέκρινε ομόφωνα πακέτο οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία για την περίοδο 2024 – 2027

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν πακέτο στήριξης για την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 33 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια) δανείων και 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε «μη επιστρεπτέα στήριξη» που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέλθουν από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της ΕΕ θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας.

Αδυναμία της ΕΕ να εφοδιάσει την Ουκρανία με αριθμό οβίδων πυροβολικού που ζήτησε

Ωστόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Τζόζεφ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα μπορέσει να στείλει τις υποσχεμένα ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024, αλλά σχεδιάζει να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Μπορέλ δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ παρέδωσε 330.000 βλήματα πυρομαχικών πυροβολικού στην Ουκρανία μεταξύ Μαρτίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 και ότι  σχεδιάζει να παραδώσει επιπλέον 630.000 βλήματα στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση (DIB) αύξησε την παραγωγή της κατά 40% και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εργάζονται για την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία αντλώντας από εθνικά αποθέματα, συνάπτοντας νέες παραγγελίες ή ανακατευθύνοντας άλλες παραγγελίες.

Η Von der Leyen δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα αμυντική και βιομηχανική στρατηγική που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη συνοχή και συντονισμό σε ολόκληρη την ΕΕ από τον σχεδιασμό έως τις προμήθειες.

Τέλος ο αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Στρατιωτικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) Αντιστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι τα πυρομαχικά είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες» στον πόλεμο και ότι η ποσότητα των φυσιγγίων είναι πιο σημαντική από την ποιότητα.

Η νίκη γέρνει προς τη Ρωσία

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως η εξουθενωμένη από τον πόλεμο Ουκρανία είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αβοήθητη από τις ΗΠΑ και σε λιγότερο  βαθμό από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να ψυχοραγεί.

Αν δεν αποδεσμευθεί άμεσα η βοήθεια των ΗΠΑ ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και ο Πούτιν διατάξει μεγάλης κλίμακας επίθεση, η οποία εκτιμούμε ότι θα εκδηλωθεί περί την 24η Φεβρουαρίου, για συμβολικούς λόγους, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κατάρρευσης του μετώπου και ήττας των Ουκρανών. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ